Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 10:28
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου

Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.

Η Περσάκη στέκεται με αγάπη μπροστά στον άνθρωπο της εποχής της και δίνει φωνή στις πεποιθήσεις και στις νοοτροπίες που χαρακτήριζαν τις πράξεις του. Με αδρές πινελιές περιγράφει την ψυχοσύνθεσή τους, έχοντας πρώτα η ίδια βυθιστεί στον εσώτερο εαυτό τους για να φέρει στην επιφάνεια τα στοιχεία εκείνα που αξίζουν να απομονωθούν.

Μέσα από τις ιστορίες αυτές η συγγραφέας αφήνει με δεξιοτεχνία να διαφανούν τα δικά της συναισθήματα για τους κατοίκους του μικρόκοσμου, στον οποίο ζούσε και κινείτο η ίδια, την Αίγινα. Και μαζί με αυτά περιγράφει όλη η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη, τις έμφυλες διακρίσεις που όριζαν τη θέση της γυναίκας και τη μετανάστευση που άλλαξε το κοινωνικό σκηνικό της χώρας στα μεταπολεμικά χρόνια.

Ο καλαίσθητος μικρός τόμος περιλαμβάνει, εκτός από τα διηγήματα, μια κατατοπιστικότατη εισαγωγή της καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κ. Κάρεν Βαν Ντάικ, στην οποία ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες τόσο για το έργο όσο και για την ίδια τη συγγραφέα, μια γυναίκα που έζησε σχεδόν ένα αιώνα από το 1895-1980.

Η σχέση της με τον Ψυχάρη, τον Καζαντζάκη, τον Βάρναλη, την Γαλάτεια και την Ελένη Καζαντζάκη, καθώς και με άλλους λόγιους της εποχής, οι οποίοι επισκέπτονταν το νησί, αλλά και η ζωή της στην Αθήνα, στο Παρίσι και στην Αίγινα, οι αναγνωστικές της αναφορές είναι ενδεικτικά στοιχεία του ανεξάρτητου χαρακτήρα της και της συγγραφικής της δυναμικής. Οπαδός της δημοτικής  πρωτοστάτησε στις διαμάχες για τη γλώσσα εκείνης της εποχής αλλά και σε ό,τι πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει η αφορμή για να αλλάξει ο κόσμος.

Στο έργο της το λαϊκό στοιχείο των ηρώων της αντικατοπτρίζει τις συνήθειες του κοινωνικού γίγνεσθαι, ωστόσο η συγγραφέας καταφέρνει να αναγνωρίσει μέσα σ’ αυτό το στοιχείο ψήγματα μιας ευρύτερης παιδείας την οποία η ίδια φέρει και τα εντάσσει στα κείμενά της.

Πίστευε σε ένα υπερρεαλιστικό είδος  αυτόματης γραφής και στη δύναμη της διαίσθησης που μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο για τη συγγραφή. Χαρακτηριστικά γράφει η ίδια:

 

«Δεν πιάνω την πένα για να γράψω μια ιστορία, παρά άνθρωποι που δεν τους περίμενα, που ούτε καν φανταζόμουν την ύπαρξή τους, τυχαίνει να ‘ρθουν κοντά μου. Καταλαβαινω ότι θα μου χρειαστούν γιατί λειτουργούν οι κεραίες μου […] Διαλέγω τότε από αυτά που θα μου πουν –καμιά φορά και λίγες φράσεις τους μου αρκούν- και με τη βοήθεια της διαίσθησης –και από τις σκέψεις που γεννούν- γράφεται το διήγημα».

Μια συλλογή διηγημάτων που μας καλεί να δούμε εκ νέου εκείνη την εποχή, γραμμένο με ανθρωπιά και ευαισθησία.

Η συλλογή διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη, Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.