Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 10:28
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου

Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.

Η Περσάκη στέκεται με αγάπη μπροστά στον άνθρωπο της εποχής της και δίνει φωνή στις πεποιθήσεις και στις νοοτροπίες που χαρακτήριζαν τις πράξεις του. Με αδρές πινελιές περιγράφει την ψυχοσύνθεσή τους, έχοντας πρώτα η ίδια βυθιστεί στον εσώτερο εαυτό τους για να φέρει στην επιφάνεια τα στοιχεία εκείνα που αξίζουν να απομονωθούν.

Μέσα από τις ιστορίες αυτές η συγγραφέας αφήνει με δεξιοτεχνία να διαφανούν τα δικά της συναισθήματα για τους κατοίκους του μικρόκοσμου, στον οποίο ζούσε και κινείτο η ίδια, την Αίγινα. Και μαζί με αυτά περιγράφει όλη η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη, τις έμφυλες διακρίσεις που όριζαν τη θέση της γυναίκας και τη μετανάστευση που άλλαξε το κοινωνικό σκηνικό της χώρας στα μεταπολεμικά χρόνια.

Ο καλαίσθητος μικρός τόμος περιλαμβάνει, εκτός από τα διηγήματα, μια κατατοπιστικότατη εισαγωγή της καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κ. Κάρεν Βαν Ντάικ, στην οποία ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες τόσο για το έργο όσο και για την ίδια τη συγγραφέα, μια γυναίκα που έζησε σχεδόν ένα αιώνα από το 1895-1980.

Η σχέση της με τον Ψυχάρη, τον Καζαντζάκη, τον Βάρναλη, την Γαλάτεια και την Ελένη Καζαντζάκη, καθώς και με άλλους λόγιους της εποχής, οι οποίοι επισκέπτονταν το νησί, αλλά και η ζωή της στην Αθήνα, στο Παρίσι και στην Αίγινα, οι αναγνωστικές της αναφορές είναι ενδεικτικά στοιχεία του ανεξάρτητου χαρακτήρα της και της συγγραφικής της δυναμικής. Οπαδός της δημοτικής  πρωτοστάτησε στις διαμάχες για τη γλώσσα εκείνης της εποχής αλλά και σε ό,τι πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει η αφορμή για να αλλάξει ο κόσμος.

Στο έργο της το λαϊκό στοιχείο των ηρώων της αντικατοπτρίζει τις συνήθειες του κοινωνικού γίγνεσθαι, ωστόσο η συγγραφέας καταφέρνει να αναγνωρίσει μέσα σ’ αυτό το στοιχείο ψήγματα μιας ευρύτερης παιδείας την οποία η ίδια φέρει και τα εντάσσει στα κείμενά της.

Πίστευε σε ένα υπερρεαλιστικό είδος  αυτόματης γραφής και στη δύναμη της διαίσθησης που μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο για τη συγγραφή. Χαρακτηριστικά γράφει η ίδια:

 

«Δεν πιάνω την πένα για να γράψω μια ιστορία, παρά άνθρωποι που δεν τους περίμενα, που ούτε καν φανταζόμουν την ύπαρξή τους, τυχαίνει να ‘ρθουν κοντά μου. Καταλαβαινω ότι θα μου χρειαστούν γιατί λειτουργούν οι κεραίες μου […] Διαλέγω τότε από αυτά που θα μου πουν –καμιά φορά και λίγες φράσεις τους μου αρκούν- και με τη βοήθεια της διαίσθησης –και από τις σκέψεις που γεννούν- γράφεται το διήγημα».

Μια συλλογή διηγημάτων που μας καλεί να δούμε εκ νέου εκείνη την εποχή, γραμμένο με ανθρωπιά και ευαισθησία.

Η συλλογή διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη, Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.
Ποιήματα - Αντώνης Σαμαράκης: Κριτική βιβλίου
07.07.2016 10:15
«Οι στίχοι σας είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας είχατε ξαναστείλει. Δουλέψτε επίμονα και προσεχτικά, χωρίς να παραλείψετε να διαβάζετε πολύ. Προσέξτε να μπείτε σ’ έναν καλό δρόμο, τώρα που είσθε ακόμη τόσο νέος. Ελάτε να σας δούμε».
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Ιατρικό παράδοξο - Σπύρος Μπρίκος: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 11:42
«…Η μήτρα της ιστορίας ξεκίνησε τις διαστολές της. Μια νέα οργανογένεση συντελείται. […] Και ο κόσμος θα αλλάξει
Φωνές στο νερό - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
18.05.2016 12:45
Με τη δυναμική των παράλληλων ιστοριών που συναντιούνται για να συνθέσουν ένα σχεδόν κινηματογραφικά στημένο αφήγημα, η Ελένη Πριοβόλου, μετά τη βραβευμένη «Τριλογία των Αθηνών», καταθέτει ένα συμπυκνωμένο μυθιστόρημα για την απώλεια των ονείρων αλλά και τον ανθρωπισμό, τα αδιέξοδα και τον τρόπο που επιβιώνει κανείς εντός τους. Μέσα από ιστορίες αυτόνομες που συνδέονται μεταξύ τους, θα μπορούσαν, ωστόσο, να διαβαστούν και μεμονωμένες σαν μια σειρά αυθύπαρκτων διηγημάτων, η Πριοβόλου στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη σταθερότητα ενός τόπου και στη μοναξιά όσων επέλεξαν αυτό τον τόπο για να κρύψουν εκεί την παρακμή της ζωής τους, την ανάγκη τους να εισχωρήσουν σε μια νέα ταυτότητα και να ανασυνθέσουν τη ζωή τους.
Χρώμα αύριο - Μαρία Σκουρολιάκου: Κριτική βιβλίου
04.05.2016 09:51
Ένα ταξίδι στην ποιητική των λέξεων και στη σχέση τους με την ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στις κοινωνικές δομές της σύγχρονης κοινωνίας είναι η νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Σκουρολιάκου.