Στο πλαίσιο της Διεθνούς Καμπάνιας για την Ελευθερία της Έκφρασης “Freedom of Expression” του ΙΕΤΜ και της συνάντησης που θα γίνει στη Βηρυτό (IETM Satellite in Beirut) 6 – 9 Οκτωβρίου 2016, η εταιρεία KART Productions και η σκηνοθέτης Μαρία Ξανθοπουλίδου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε χορογράφους και video artists για να παρουσιάσουν έργα με θέμα “Freedom of Expression”, στη Β΄ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, σε ένα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 6-9 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του ΙΕΤΜ, θα λάβουν ανάλογη προβολή από τον οργανισμό ως παράλληλες δράσεις με τη συνάντηση της Βηρυτού.

Tι είναι το ΙΕΤΜ

Το IETM είναι ένα δίκτυο με πάνω από 500 πολιτιστικούς οργανισμούς και μεμονωμένους καλλιτέχνες,  που ασχολούνται με τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες σε όλο τον κόσμο: Θέατρο, χορό, τσίρκο, διεπιστημονικές μορφές ζωντανής τέχνης, new media. Στα μέλη του περιλαμβάνονται φεστιβάλ, εταιρείες, παραγωγοί, θέατρα, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και θεσμικά όργανα. Το IETM πραγματοποιεί δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας ετησίως σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και μικρότερες συσκέψεις σε όλο τον κόσμο.

Κάλεσμα του ΙΕΤΜ για συμμετοχή στο “Freedom of Expression”

“Δυστυχώς, το δικαίωμα των καλλιτεχνών να εκφράζονται ελεύθερα, παραβιάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο – από κράτη, θρησκευτικά κινήματα, ομάδες πίεσης, τα Μέσα ενημέρωσης, εταιρείες, οικογένειες, ακόμη και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Η λογοκρισία παίρνει διάφορες μορφές: Κυρώσεις, περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-λογοκρισίας, υπό το φόβο της απώλειας κάποιας οικονομικής στήριξης ή σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει κανείς ανάμεσα στο σεβασμό και την πρόκληση απέναντι σε πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές ευαισθησίες. Καθώς η ελευθερία της έκφρασης είναι απαραίτητη στην τέχνη, σας καλούμε να πάρετε μέρος σε αυτή την εκστρατεία με στόχο τη διατήρηση του ρόλου της τέχνης ως ενός αποκαλυπτικού καθρέφτη για την κοινωνία σε όλο τον κόσμο”.

Πάντοτε και ανεξάρτητα από τις συνθήκες, η τέχνη θα βρίσκει χώρο για να υπάρχει. Οι δημιουργοί οφείλουν να είναι παραγωγικοί και να στέκονται με σθένος απέναντι σε ό,τι περιορίζει την ελευθερία  του να εκφράζονται μέσα από την τέχνη τους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του λόγου δεν είναι τόσο σημαντικά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ακουστούν. Η ελευθερία να μπορείς να ακούσεις είναι τόσο σημαντική όσο και η ελευθερία να μιλήσεις.

Πληροφορίες για το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου στη Β΄ Σκηνή του θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, ώρες 7μμ.- 10μμ. Θα περιλαμβάνει ένα διαφορετικό πρόγραμμα καθημερινά με προβολές των έργων, παραστάσεις χορού και συζητήσεις.

Τα έσοδα των εκδηλώσεων θα διατεθούν στη μη κυβερνητική οργάνωση Reporters without Borders (αφού καλυφθούν τα έξοδα της οργάνωσης).

Τα έργα που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να ξαναπαρουσιαστούν σε τετραήμερο που θα ακολουθήσει στη Β’ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 12 Σεπτεμβρίου στο info@kartproductions.gr στέλνοντας:

1. Περιγραφή της πρότασης (έως 200 λέξεις)
2. Στοιχεία επικοινωνίας (όνομα, email, links)
3. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του δημιουργού
4. Φωτογραφίες (jpg) από το έργο

Τα έργα θα πρέπει να είναι παραγωγής 2012-2016

O προγραμματισμός θα ανακοινωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.