Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Τηλεφώνησε o γιος σου

Τηλεφώνησε o γιος σου
Σε παγκόσμια πρώτη ανεβαίνει στην Αθήνα στο θέατρο Προσκήνιο το έργο των Ισπανών συγγραφέων Ιγνάθιο δελ Μοράλ-Μαργαρίτα Σάντσεθ Τηλεφώνησε ο γιος σου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου με θέμα τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας και τα άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους.

Η Χούλια  είναι μια γυναίκα γύρω στα 60, χήρα. Ο γιος της έχει μεταναστεύσει στη Σουηδία για να δουλέψει. Η Χούλια εργάζεται ως γηροκόμος μιας κατάκοιτης πολύ ηλικιωμένης γυναίκας, της Τερέζας (πάσχει από άνοια σε προχωρημένο στάδιο), η οποία επίσης έχει έναν γιο διπλωμάτη που μένει και εργάζεται στην ίδια πόλη με τη μητέρα του, αλλά την επισκέπτεται σπανιότατα με τη δικαιολογία ότι εκείνη έτσι κι αλλιώς, λόγω της ασθένειάς της, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Οι ζωές των δύο γυναικών είναι παράλληλες. Και οι δυο οδηγούνται σταδιακά στην πλήρη εγκατάλειψη από τους γιους τους Όταν τελικά η Τερέζα πεθαίνει, η Χούλια μένει στο σπίτι της νεκρής γιατί δεν έχει πού αλλού να πάει και συνεχίζει να εισπράττει τον μισθό που της στέλνει ο γιος της Τερέζας από το Μεξικό.
Το έργο είναι μια κραυγή για τη μοναξιά και την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων από τα παιδιά τους, γραμμένο ωστόσο με δόσεις έξυπνου χιούμορ αλλά και με την τρυφερότητα και την ευαισθησία που απαιτείται για τον χειρισμό ενός τόσο σπαρακτικού θέματος.

Το βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο - της Χούλιας, μιας γυναίκας που εργάζεται γηροκομώντας μια κατάκοιτη πολύ ηλικιωμένη γυναίκα, θα ερμηνεύσει η, επί σειρά ετών, πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Νίτα Παγώνη. Στο έργο υπάρχει ένα ακόμα σχεδόν βουβό πρόσωπο η ηλικιωμένη, πάσχουσα από Αλτσχάιμερ γυναίκα, που θα ερμηνεύσει η Μαρία Παπαγιάννη .

Σχετικές ειδήσεις
Η γυναίκα... στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο
20.01.2017 15:43
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Η γυναίκα…στο μουσείο» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Αϊβάζογλου, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 20.00.
Στρίγγλα Γυναίκα, της Γλύκας Στόιου στο Θέατρο Underground
19.01.2017 13:11
Η «Στρίγγλα γυναίκα» της Γλύκας Στόιου είναι ένας γυναικείος μονόλογος που ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Underground.
01.12.2016 15:05
«Η Γυναίκα / Το Ρούχο» είναι ο τίτλος της performance που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη στο Θέατρο Φούρνος, από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Γυναίκα - Βόμβα, της Ιβάνα Ζάικο στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
22.11.2016 16:50
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανεβαίνει το έργο «Γυναίκα-Βόμβα» της Ιβάνα Ζάικο, της σημαντικότερης νέας φωνής της θεατρικής γραφής όχι μόνο στην πατρίδα της την Κροατία αλλά σε όλο τον βαλκανικό χώρο, σε σκηνοθεσία Κ. Αλέξη Αλάτση, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Β’ σκηνή, από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 21.00. Ερμηνεύει η Μαρία Στεφανίδου.
Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, του Δ. Σολωμού στο Booze Cooperativa
17.03.2016 11:40
Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί στην παράσταση Η Γυναίκα της Ζάκυθος, το έργο του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Φωτεινής Καπελλάκη και της Κατερίνας Παπαγεωργίου.