Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Τηλεφώνησε o γιος σου

Τηλεφώνησε o γιος σου
Σε παγκόσμια πρώτη ανεβαίνει στην Αθήνα στο θέατρο Προσκήνιο το έργο των Ισπανών συγγραφέων Ιγνάθιο δελ Μοράλ-Μαργαρίτα Σάντσεθ Τηλεφώνησε ο γιος σου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου με θέμα τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας και τα άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους.

Η Χούλια  είναι μια γυναίκα γύρω στα 60, χήρα. Ο γιος της έχει μεταναστεύσει στη Σουηδία για να δουλέψει. Η Χούλια εργάζεται ως γηροκόμος μιας κατάκοιτης πολύ ηλικιωμένης γυναίκας, της Τερέζας (πάσχει από άνοια σε προχωρημένο στάδιο), η οποία επίσης έχει έναν γιο διπλωμάτη που μένει και εργάζεται στην ίδια πόλη με τη μητέρα του, αλλά την επισκέπτεται σπανιότατα με τη δικαιολογία ότι εκείνη έτσι κι αλλιώς, λόγω της ασθένειάς της, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Οι ζωές των δύο γυναικών είναι παράλληλες. Και οι δυο οδηγούνται σταδιακά στην πλήρη εγκατάλειψη από τους γιους τους Όταν τελικά η Τερέζα πεθαίνει, η Χούλια μένει στο σπίτι της νεκρής γιατί δεν έχει πού αλλού να πάει και συνεχίζει να εισπράττει τον μισθό που της στέλνει ο γιος της Τερέζας από το Μεξικό.
Το έργο είναι μια κραυγή για τη μοναξιά και την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων από τα παιδιά τους, γραμμένο ωστόσο με δόσεις έξυπνου χιούμορ αλλά και με την τρυφερότητα και την ευαισθησία που απαιτείται για τον χειρισμό ενός τόσο σπαρακτικού θέματος.

Το βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο - της Χούλιας, μιας γυναίκας που εργάζεται γηροκομώντας μια κατάκοιτη πολύ ηλικιωμένη γυναίκα, θα ερμηνεύσει η, επί σειρά ετών, πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Νίτα Παγώνη. Στο έργο υπάρχει ένα ακόμα σχεδόν βουβό πρόσωπο η ηλικιωμένη, πάσχουσα από Αλτσχάιμερ γυναίκα, που θα ερμηνεύσει η Μαρία Παπαγιάννη .

Σχετικές ειδήσεις
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2016
23.03.2016 10:19
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.
Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, του Δ. Σολωμού στο Booze Cooperativa
17.03.2016 11:40
Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί στην παράσταση Η Γυναίκα της Ζάκυθος, το έργο του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Φωτεινής Καπελλάκη και της Κατερίνας Παπαγεωργίου.
Η γυναίκα της Γκουέρνικα, της Πολύνας Γκιωνάκη στη Γκαλερί του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
11.01.2016 11:50
Η Γκαλερί του ξενοδοχείου St. George Lycabettus φιλοξενεί το έργο της Πολύνας Γκιωνάκη, με τίτλο Η γυναίκα της Γκουέρνικα, από την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016.
Crave της Σάρα Κέιν στο Θέατρο ΜΠΙΠ
23.12.2015 14:10
Το «Crave» (Δίψα) της Σάρα Κέιν, ορόσημο στην σύγχρονη παγκόσμια θεατρική δραματουργία, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου στο Θέατρο ΜΠΙΠ από τo Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.30.
Morendo, ένας μονόλογος για τη γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της όπερας στο Θέατρο Αλκμήνη
01.12.2015 14:23
Ένας μονόλογος για τη γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της όπερας, το ‘MORENDO’ σε σκηνοθεσία Όλγας Λασκαράτου έρχεται από τις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Θέατρο Αλκμήνη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.