Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Πρώτος Έρωτας

Ο Πρώτος Έρωτας
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει για τέσσερις μόνο παραστάσεις ένα μη θεατρικό κείμενο του Μπέκετ, τον Πρώτο Ερώτα, σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαδόπουλου, που ερμηνεύεται ως μονόλογος από τον ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό.

Ο Πρώτος Έρωτας είναι ένα πεζό κείμενο του Μπέκετ που γράφτηκε το 1946 στα Γαλλικά. Το 1970 ο ίδιος το μετέφρασε στα Αγγλικά. Ο ήρωας του έργου αφηγείται, θυμάται, δημιουργεί και αναδημιουργεί την ιστορία του πρώτου και μοναδικού του έρωτα, ο οποίος συνέβη πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν 25 χρόνων.  Την ιστορία του διαπερνούν και καθορίζουν τρία από τα κορυφαία θέματα της ύπαρξής μας πάνω στον κόσμο: η γέννηση, ο έρωτας και ο θάνατος. 

Ο ήρωας μιλάει γι’ αυτά με ένα αίσθημα αμφιβολίας, αμφιθυμίας, με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, υποκείμενος και αυτός στο μυστήριο και άλυτο αίνιγμα της ύπαρξης.  Τα κυρίαρχα πρόσωπα μέσα σ’ αυτήν την αφήγηση , εκτός από την ήρωα, είναι η γυναίκα την οποία ερωτεύτηκε, κατά τα φαινόμενα μεγαλύτερή του σε ηλικία, ο πατέρας του, νεκρός πια, που τον άφησε απροστάτευτο μέσα σ’ έναν εχθρικό κόσμο, και το μωρό που γεννά αυτή η γυναίκα και του οποίου η γέννηση κάνει τον ήρωα να το βάλει στα πόδια. 

Ο ήρωας, άστεγος και απροστάτευτος από κει και πέρα, εκτός από τα καταλύματα που ζητά σε όλη του τη ζωή, βρίσκει ένα ακόμα καταφύγιο στην τέχνη της συγγραφής και την απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο. 

Σχετικές ειδήσεις
Η γυναίκα... στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο
20.01.2017 15:43
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Η γυναίκα…στο μουσείο» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Αϊβάζογλου, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 20.00.
Μονόλογος, με την Μάνια Παπαδημητρίου στη Β' σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας
17.11.2016 16:18
H Μάνια Παπαδημητρίου ερμηνεύει τον «Μονόλογο», ένα συγκλονιστικό κείμενο που βασίζεται στο ομότιτλο έργο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ από το τρίπτυχο βιβλίο της «Προδομένη γυναίκα», από τις 9 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β’ σκηνή, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά.
Μωρό μου, με την Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου στο Χυτήριο
08.11.2016 11:57
Η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, ερμηνεύει τον ρόλο μιας γυναίκας που «διανυκτερεύει» στον θεατρικό μονόλογο «ΜΩΡΟ ΜΟΥ» σε κείμενο της ίδιας. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Χατζής. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Χυτήριο.
Ελευθέριος Βενιζέλος του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές
25.04.2016 13:21
Στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος παρουσιάζεται από την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 το θεατρικό έργο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου.
Μάσκα δεν έχω να κρυφτώ: Δρώμενο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για την Αποκριά 2016
08.03.2016 10:29
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο με τίτλο Μάσκα δεν έχω να κρυφτώ, για τις ημέρες της Αποκριάς 2016.