Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει για τέσσερις μόνο παραστάσεις ένα μη θεατρικό κείμενο του Μπέκετ, τον Πρώτο Ερώτα, σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαδόπουλου, που ερμηνεύεται ως μονόλογος από τον ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό.

Ο Πρώτος Έρωτας είναι ένα πεζό κείμενο του Μπέκετ που γράφτηκε το 1946 στα Γαλλικά. Το 1970 ο ίδιος το μετέφρασε στα Αγγλικά. Ο ήρωας του έργου αφηγείται, θυμάται, δημιουργεί και αναδημιουργεί την ιστορία του πρώτου και μοναδικού του έρωτα, ο οποίος συνέβη πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν 25 χρόνων.  Την ιστορία του διαπερνούν και καθορίζουν τρία από τα κορυφαία θέματα της ύπαρξής μας πάνω στον κόσμο: η γέννηση, ο έρωτας και ο θάνατος. 

Ο ήρωας μιλάει γι’ αυτά με ένα αίσθημα αμφιβολίας, αμφιθυμίας, με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, υποκείμενος και αυτός στο μυστήριο και άλυτο αίνιγμα της ύπαρξης.  Τα κυρίαρχα πρόσωπα μέσα σ’ αυτήν την αφήγηση, εκτός από την ήρωα, είναι η γυναίκα την οποία ερωτεύτηκε, κατά τα φαινόμενα μεγαλύτερή του σε ηλικία, ο πατέρας του, νεκρός πια, που τον άφησε απροστάτευτο μέσα σ’ έναν εχθρικό κόσμο, και το μωρό που γεννά αυτή η γυναίκα και του οποίου η γέννηση κάνει τον ήρωα να το βάλει στα πόδια. 

Ο ήρωας, άστεγος και απροστάτευτος από κει και πέρα, εκτός από τα καταλύματα που ζητά σε όλη του τη ζωή, βρίσκει ένα ακόμα καταφύγιο στην τέχνη της συγγραφής και την απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.