Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: Κάλεσμα συμμετοχής

Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: Κάλεσμα συμμετοχής

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανακοινώνει ότι είναι επιτέλους σε θέση να υλοποιήσει ένα όραμα των μελών της το οποίο, ταυτοχρόνως, ήταν όνειρο και ευχή πολλών μουσικών του χώρου: Ιδρύει από εφέτος, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την « Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών», εγκαινιάζοντας ένα νέο και πολλά υποσχόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης μουσικών.

 

Αποστολή της Ακαδημίας είναι η διετής προετοιμασία νέων μουσικών από κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς ορχήστρας, σολίστ και αρχιμουσικούς για τη στελέχωση ορχηστρών ανά τον κόσμο καθώς και για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ακροάσεις-διαγωνισμούς. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους σπουδαστές να συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πλήρη σύνθεσή της, σε συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σ’ όλη την Αττική.

 

Με δυο λόγια η Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α. προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία σ’ ένα νέο καλλιτέχνη να αποδείξει, στον εαυτό του καταρχάς, αφενός εάν πράγματι θέλει να ακολουθήσει αυτή τη δύσκολη μεν, αλλά απέραντα γόνιμη και γοητευτική επαγγελματική οδό και αφετέρου εάν και κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει επάξια στις ρεαλιστικές, ιδιαιτέρως απαιτητικές συνθήκες μιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας τέτοιου επιπέδου και κύρους. Με το πέρας της διετούς φοίτησης και εφόσον ο σπουδαστής θα έχει επιδείξει συνεπή παρουσία στα σεμινάρια και στις υποχρεωτικές υπηρεσίες, λαμβάνει βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης (η οποία δεν συνιστά επίσημο τίτλο σπουδών).

 

Το έργο της διδασκαλίας αναλαμβάνουν κορυφαίοι μουσικοί της Κ.Ο.Α., της αρχαιότερης συμφωνικής ορχήστρας της Ελλάδας, όλοι με πολυετή και αναγνωρισμένη πορεία και πείρα, καθώς και διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι σολίστ και αρχιμουσικοί οι οποίοι επιστρατεύτηκαν για να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την εμπειρία τους στους μελλοντικούς τους συναδέλφους. Ενδεικτικά, για τη φετινή περίοδο έχουν αποδεχτεί να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Ορχήστρας: Η διεθνούς φήμης Κινέζα βιολονίστα και καθηγήτρια βιολιού στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Βέρνης Tianwa Yang, ο πολυβραβευμένος τσελίστας Gabriel Schwabe, ο κοντραμπασίστας και καθηγητής κοντραμπάσου στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (Hochschule der Künste Berlin) Michael Wolf, ο Κορυφαίος τυμπανίστας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Wieland Welzel κ.ά. Επιπλέον, την προετοιμασία και τη διεύθυνση της καταληκτικής συναυλίας του πρώτου έτους της Ακαδημίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου 2017, έχει αναλάβει ο περίφημος Γερμανός παιδαγωγός, καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μονάχου (Hochschule für Musik und Theater München), αρχιμουσικός και βιολιστής Christoph Poppen.

 

Για την υλοποίηση του προγράμματος, οφείλονται, τέλος, ευχαριστίες στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ο οποίος έσπευσε να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία αυτή και να την υποστηρίξει, κατ’ αρχήν, με τη διάθεση των αναγκαίων επιπλέον χώρων.

 

Σ’ αυτήν την πρώτη, πιλοτική χρονιά της παρουσίας της (2016-2017), η Ακαδημία θα προσφέρει στους 18 υποτρόφους της δωρεάν μαθήματα-σεμινάρια που θα αφορούν στα έγχορδα και τα κρουστά. Οι υποψήφιοι, που θα πρέπει να βρίσκονται κατ’ ελάχιστον στην Ανωτέρα Σχολή του οργάνου τους, θα επιλεγούν μέσω ακροάσεων που θα πραγματοποιηθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 23/9/2016. 


ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ

 

Η Ακαδημία θα δέχεται κάθε χρόνο δεκαοχτώ (18) νέα μέλη.

 

Κατά το τρέχον, εναρκτήριο έτος λειτουργίας της Ακαδημίας (2016-2017), τα μαθήματα-σεμινάρια απευθύνονται σε σπουδαστές εγχόρδων και κλασικών κρουστών.

 

Την επόμενη περίοδο (2017-2018) θα προστεθούν τάξεις για τα περισσότερα πνευστά και, από την τρίτη χρονιά λειτουργίας της Ακαδημίας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα συμπεριλάβει όλα τα μουσικά όργανα μίας συμφωνικής ορχήστρας.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι εισακτέοι της πρώτης χρονιάς θα είναι:

•             8 μουσικοί στα βιολιά

•             3 μουσικοί στις βιόλες

•             3 μουσικοί στα βιολοντσέλα

•             2 μουσικοί στα κοντραμπάσα

•             2 μουσικοί στα κρουστά

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

 

Τα μέλη της Ακαδημίας έχουν τις εξής υποχρεώσεις:

o             Παρακολούθηση τεσσάρων (4) τρίωρων σεμιναρίων ανά μήνα, (12 ώρες/μήνα) που θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Δοκιμών της Κ.Ο.Α. και σε άλλους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ως έναρξη του έτους ορίζεται η 01/10/2016 και ως λήξη η 30/06/2016.

o             Συμμετοχή σε πέντε (5) συναυλίες της Κ.Ο.Α. και τις αναγκαίες δοκιμές.

o             Συμμετοχή σε δύο (2) συναυλίες μουσικής δωματίου. και τις αναγκαίες δοκιμές.

o             Συμμετοχή σε δέκα (10) εκπαιδευτικές δράσεις. και τις αναγκαίες δοκιμές.

o             Συμμετοχή στην συναυλία λήξης του έτους και τις αναγκαίες δοκιμές.

 

Οι σπουδαστές οφείλουν να παρακολουθούν ανελλιπώς τα σεμινάρια και να συμμετέχουν στις καθορισμένες υπηρεσίες (δοκιμές και συναυλίες). Για τη συμμετοχή τους σ’ αυτές, τα μέλη της Ακαδημίας θα λάβουν ετήσια αποζημίωση (υποτροφία) ύψους 2.160€ μικτών.

 

Στα μέλη της Ακαδημίας δίδεται δυνατότητα απουσίας από δύο (2) σεμινάρια κατ’ έτος για λόγους υγείας με προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης. Σε περίπτωση που κάποιος σπουδαστής υπερβεί το όριο των απουσιών, δεν θα λάβει το αντίστοιχο ποσό της υποτροφίας και θα κρίνεται από αρμόδιο όργανο της Κ.Ο.Α. η δυνατότητα συνέχισης της φοίτησής του.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

 

Οι βασικές προϋποθέσεις για να μετέχει κάποιος στην Ακαδημία είναι:

•             Να μην ξεπερνά το καθορισμένο ανώτατο ηλικιακό όριο των 28 ετών.

•             Να βρίσκεται κατ’ ελάχιστον στην Ανωτέρα Σχολή του οργάνου του.

•             Να συμμετάσχει με επιτυχία στις ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου (αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μετά το πέρας των αιτήσεων). Στις ακροάσεις θα κληθούν να συμμετάσχουν μόνον οι έχοντες τις ως άνω προϋποθέσεις.

 

Οι φετινές αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 23/9/2016. Μπορείτε να «κατεβάσετε» το έντυπο αίτησης από εδώ. Η αίτηση και τα αναγκαία δικαιολογητικά αποστέλλονται είτε ταχυδρομικά στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα) είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση academy@koa.gr

 

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ – ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

 

- Η διαδικασία των ακροάσεων θα πραγματοποιηθεί κατ’ αντιστοιχία με τις επίσημες ακροάσεις της Κ.Ο.Α. για την πρόσληψη μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού.

 

- Τα υποχρεωτικά ορχηστρικά αποσπάσματα επισυνάπτονται ανά όργανο.

 

- Η εξεταστέα ανά όργανο ύλη έχει ως εξής:

 

ΒΙΟΛΙ

1.            W.A. Mozart: 1ο και 2ο μέρος από ένα από τα κοντσέρτα αρ. 3, 4 ή 5 με καντέντσα,

2.            1ο μέρος από ένα (μεγάλο) ρομαντικό κοντσέρτο,

3.            Ορχηστρικά αποσπάσματα,

4.            Εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (Prima Vista).

 

ΒΙΟΛΑ

1.            J. Stamitz ή F.A Hoffmeister: 1ο και 2ο μέρος από τα κοντσέρτα για βιόλα και ορχήστρα με καντέντσα,

2.            1ο μέρος από ένα κοντσέρτο των Β. Bartok ή W. Walton ή P. Hindemith,

3.            Ορχηστρικά αποσπάσματα,

4.            Εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (Prima Vista).

 

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ

1.            J. Haydn: 1ο και 2ο μέρος από ένα κοντσέρτο με καντέντσα,

2.            1ο μέρος από ένα ρομαντικό κοντσέρτο,

3.            Ορχηστρικά αποσπάσματα,

4.            Εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (Prima Vista).

 

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ

1.            Serge Koussevitzky: 1ο και 2ο μέρος από το Κοντσέρτο για κοντραμπάσο, έργο 3,

2.            1ο μέρος από ένα κοντσέρτο των Carl Ditters von Dittersdorf ή Johann Baptist Vanhal,

3.            Ορχηστρικά αποσπάσματα,

4.            Εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (Prima Vista).

 

ΚΡΟΥΣΤΑ

1.            Ταμπούρο: Jacques Delécluse: "Keiskleiriana 1", Etude Nr.1.

2.            Τύμπανα: Elliot Carter: Από το "Eight pieces for four Timpani", I. Saëta

3.            Ορχηστρικά αποσπάσματα,

4.            Εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (Prima Vista).


Σχετικές ειδήσεις
Έργα για βιόλα και πιάνο από την ΚΟΑ στο Μουσείο Μπενάκη
06.02.2017 12:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Kym, Wohlhuter, Μουράτογλου και φίλοι στο Γαλλικό Ινστιτούτο
31.01.2017 15:14
Μια μοναδική βραδιά με τέσσερις σολίστες διεθνούς φήμης: η Min-Jung Kym, ο Philippe Mouratoglou, η Ariane Wohlhuter και ο Γιάννης Γεωργιάδης, εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, συνοδευόμενοι από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Black Earth: Η Κ.Ο.Α. στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
05.01.2017 15:56
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν και το 2017 την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Beethoven up to date: Συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
12.05.2016 12:07
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου θα παρουσιάσει τα έργα Λεονόρα III, 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και 5η συμφωνία, του μεγάλου δημιουργού Beethoven.