Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Μικρό ελληνογαλλικό γλωσσολόγιο οικογεωγραφίας της Ηπείρου - Μιχάλης Η. Αράπογλου

Μικρό ελληνογαλλικό γλωσσολόγιο οικογεωγραφίας της Ηπείρου - Μιχάλης Η. Αράπογλου

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορεί το βιβλίο, Μικρό ελληνογαλλικό γλωσσολόγιο οικογεωγραφίας της Ηπείρου του Μιχάλη Η. Αράπογλου.


Η ταχύτατη διόγκωση του αστικού χώρου σε βάρος του αγροτικού, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, παρέσυρε στην λήθη του ιστορικού χρόνου έναν αφάνταστο σε ποικιλία και αριθμό πολιτισμικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και θρησκευτικών στοιχείων της προβιομηχανικής εποχής. Το εννοιολογικό περιεχόμενό τους μπορεί, σε πρώτο επίπεδο, να εξηγήσει πολλές από τις σχέσεις του προβιομηχανικού ανθρώπου) με τον γεωγραφικό ή φυσικό περίγυρό του και, σε δεύτερο επίπεδο, να συμβάλλει στην κατανόηση ενός μακραίωνα πολιτισμού, απόμακρου, πλέον, του ενεστώτα χρόνου.
Η ανθρωπογεωγραφία, έχουσα ως αντικείμενο τις σχέσεις του ανθρώπου με τον γεωγραφικό ή φυσικό περίγυρό του, αλλά και λόγω του διεπιστημονικού χαρακτήρα της, επιλέχθηκε ως το καταλληλότερο επιστημονικό μεθοδολογικό εργαλείο διερεύνησης των ανωτέρω σχέσεων, ήτοι, των παραγωγικών και μη υποδομών, των αναπλάσεων του εδάφους, των παραγωγικών διαδικασιών, των κοινωνικών δομών, των οικιστικών και αρχιτεκτονικών μορφών, καθώς και των τοπικών πολιτισμικών αποχρώσεων. Ειδικότερα, διαφυλάσσοντας, ως κόρην οφθαλμού, τον παρά πάνω στόχο, καταγράφηκε, ό,τι σχετίζεται ή συσχετίζεται με τον γεωγραφικό ή φυσικό χώρο της Ηπείρου και αποδίδει, δια της υλικής, αλλά και εννοιολογικής υπόστασής του, πολλά από τα ανθρωπογεωγραφικά, ήγουν πολιτισμικά χαρακτηριστικά της.


Ο Μιχάλης Η. Αράπογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γεωγραφία στο Παρίσι. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του συλλόγου με την επωνυμία Κέντρο Ερευνών Ζαγορίου, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Στη δεκαετία του ’90, έκανε ραδιοφωνικές παραγωγές για το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Δήμου Ιωαννιτών. Έγραψε ποιήματα και διηγήματα. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Ο χρόνος ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο" σε σχέδια της Τίνας Δ. Δογορίτη. Σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για θεατρικά έργα και παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου χορού. Είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων επιστημονικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα. Συνέθεσε αφίσες και προγράμματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρουσίασε γραπτώς στον καθημερινό και περιοδικό τύπο εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις, ποίηση, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας. Έλαβε μέρος ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις του Οργανισμού Ηπειρώτικου Θεάτρου, του Γαλλικού Κέντρου Πολιτισμού στα Γιάννινα και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ηπείρου. Στις ερασιτεχνικές ενασχολήσεις του συγκαταλέγονται η φωτογραφία και η μαγνητοσκόπηση.

Σχετικές ειδήσεις
Μικρό χρονικό τρέλας -  Αύγουστος Κορτώ
18.10.2016 12:21
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο, Μικρό χρονικό τρέλας του Αύγουστου Κορτώ.
 Στο μικρό μου τραπέζι - Δήμητρα Ευαγγέλου
26.08.2016 11:18
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Στο μικρό μου τραπέζι της Δήμητρας Ευαγγέλου.
 Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο - Nina George
04.07.2016 13:01
Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορεί το βιβλίο, Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο της Nina George σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου.
 Με τα συγχαρητήριά μου - George Saunders
16.06.2016 09:54
Με τα συγχαρητήριά μου: «το μικρό κίτρινο βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όσοι τελειώνουν το σχολείο» του George Saunders, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Μικρό εγχειρίδιο ορθολογισμού -  Νίκος Δήμου
25.05.2016 12:48
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο, Μικρό εγχειρίδιο ορθολογισμού (και ανορθολογισμού) του Νίκου Δήμου.