Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), διοργανωτής και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του ΕΛΙΑ) και σήμερα  απαριθμεί περισσότερους από 45,000 φίλους / μέλη –  από όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ των δράσεών του περιλαμβάνονται οι εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, καθώς και η υλοποίηση αφιλοκερδώς εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων σε σχολεία / ιδρύματα / Σχολές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εντός και εκτός Αττικής, από την Ορεστιάδα μέχρι το ακριτικό Καστελλόριζο με σκοπό τη διάχυση της γνώσης στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους μαθητές και φοιτητές, καθώς και την διδασκαλία άγνωστων -κατά κύριο λόγο- πτυχών της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Για να γίνει κάποιος Φίλος του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. δεν απαιτείται καμία οικονομική συνδρομή και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν οικονομικές ανάγκες αλλά γιατί στη σχέση αυτή με το ευρύ κοινό και τους Φίλους μας δεν θέλουμε να μπει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή. Το έργο του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.. είναι στη διάθεση όλων και  οι εκδόσεις και  τα ιστορικά ντοκιμαντέρ αποτελούν εξαιρετικό πνευματικό δώρο για όσους το επιθυμούν να στηρίξουν το όραμα μας που δεν είναι άλλο από το να κάνουμε το μάθημα ιστορίας το πιο αγαπητό μάθημα στο ελληνικό σχολείο (Τα σχολεία, οι Βιβλιοθήκες και γενικά όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν έκπτωση 35%.). To ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. δεν επιχορηγείται από κανέναν φορέα. Ζει και συνεχίζει να δημιουργεί αδιάλειπτα με έσοδα που προέρχονται από τις πωλήσεις των έργων του.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» είναι ένας νέος θεσμός που καθιερώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) στο ακριτικό Καστελλόριζο με στόχο να αποτελέσει τόπο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών ντοκιμαντέρ, όχι μόνο για να προβάλλουν το έργο τους, αλλά και για μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών/προτάσεων μεταξύ Ελλήνων και ξένων συντελεστών ντοκιμαντέρ με στόχο νέες συνεργασίες και διεθνείς συμπαραγωγές. Το Φεστιβάλ στοχεύει να ταξιδέψει στην Αυστραλία και την Αμερική όπου σήμερα ζει μια μεγάλη και δραστήρια κοινότητα Καστελλοριζιών. Το Φεστιβάλ, διαγωνιστικού χαρακτήρα, απονέμει 4 Βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ, ενώ είναι παράλληλα πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια κινηματογράφου και άλλα.

Η χρησιμότητα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς επισκέπτες του νησιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στοχεύει το Καστελλόριζο να αποτελέσει αφενός τόπο συνάντησης σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ και αφετέρου την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Καστελλορίζου και Αντιφέλλου (Κας). Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελέσει έναυσμα για νέους και έμπειρους δημιουργούς ντοκιμαντέρ προσελκύοντας ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων και του κινηματογράφου κάθε χρόνο στο ακριτικό Καστελλόριζο. Το όραμα του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση «Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο!»

Το Φεστιβάλ υλοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δήμου Μεγίστης.

Περισσότερες πληροφορίες για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» μπορείτε να δείτε εδώ.