Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ίων του Πλάτωνα – Ένα μικρό συμπόσιο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Ίων του Πλάτωνα – Ένα μικρό συμπόσιο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Ο πλατωνικός διάλογος «Ίων», δείγμα πλατωνικής «κωμωδίας», θα παρουσιαστεί ως σκηνικό σχεδίασμα για το Φεστιβάλ των Αισχυλείων, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας -στον υπαίθριο χώρο πίσω απ’ το θέατρο– με συνοδεία μουσικών επί σκηνής, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016. Με το φως του ήλιου, έως λίγο μετά τη δύση, το κοινό θα παρακολουθήσει τον διάλογο συμμετέχοντας σε ένα μικρό συμπόσιο με κρασί και μουσική .

 

Ο διάσημος Εφέσιος ραψωδός και «ηθοποιός» Ίων επιστρέφει από την Επίδαυρο, έχοντας λάβει το πρώτο βραβείο στις γιορτές προς τιμήν του θεού Ασκληπιού, προκειμένου να διαγωνιστεί και στα Παναθήναια. Συναντά το Σωκράτη και στο διάλογό τους εξετάζεται κατά πόσο η ποιητική δημιουργία και η ραψωδική, οφείλεται σε θεία έμπνευση ή σε κάποια συγκεκριμένη τέχνη.

 

Ο «Ίων» εκτυλίσσεται, πιθανότατα, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πριν αποστατήσει η Έφεσος από την Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Αποτελεί προστάδιο της αυστηρής στάσης του φιλοσόφου στην «Πολιτεία». Η βαθιά σωκρατική ειρωνεία, η ριζική αμφιβολία για τα παραδεδομένα και οι αντιδράσεις του ραψωδού, χαρακτηρίζουν το έργο δίνοντας έναν κωμικό τόνο που απογειώνεται με θεαματικό τρόπο στο τέλος, θίγοντας πολλά θέματα που απασχολούν από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Γνωρίζεις λοιπόν, ότι ο θεατής είναι ο έσχατος μιας αλυσίδας μαγνητισμένων δακτυλίων, που λαμβάνουν την δύναμη το ένα μετά το άλλο; Ο μέσος είσαι εσύ, ραψωδός και ηθοποιός , ενώ ο πρώτος είναι ο ίδιος ο ποιητής . Ο θεός έλκει την ψυχή των ανθρώπων όπου θέλει, κρεμώντας την δύναμη του ενός από τη δύναμη του άλλου.

 

Mετάφραση:

Αθανάσιος Τσακνάκης

Σύλληψη-Σκηνοθεσία:

Νάνα Παπαδάκη

Επιμέλεια κοστουμιών:

Άση Δημητρoλοπούλου

Μουσική-Στίχοι:

Βαγγέλης Γιαννάκης

Μουσικοί επί σκηνής:

Γιάννης Βιλιώτης, Βαγγέλης Γιαννάκης, Μάριος Παπούλιας

Οργάνωση παραγωγής-Σκηνική διαμόρφωση χώρου-Φωτογραφίες:

Γιώργος Ζορμπάς

Έκδοση προγράμματος:

Χ. Κουτρουδίτσος-Διάγραμμα/ Διορθώσεις

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος (Σωκράτης), Nάνα Παπαδάκη (Ίων)

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Αδαμαντία Βλάμη, Φωτεινή Καπελλάκη, Μαρία Καστάνη, Κατερίνα Παπαγεωργίου

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των Αισχυλείων 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Ιππής, του Αριστοφάνη από την Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας στα Αισχύλεια 2016
26.08.2016 15:50
Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσιάζει τους ΙΠΠΗΣ του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστούν στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας στις 18 Σεπτεμβρίου 2016.
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στα Αισχύλεια 2016
22.08.2016 15:44
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη θα παρουσιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016.
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
11.08.2016 11:23
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, θα παρουσιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016, η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Ο Κρητικός του Διονύσιου Σολωμού από τον Μάριο Ιορδάνου στα Αισχύλεια 2016
15.07.2016 14:24
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του θεσμού «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», την παράσταση Ο Κρητικός, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016.
Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
07.07.2016 14:05
Μέρος των Αισχυλείων που διοργανώνει με συνέπεια εδώ χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας αποτελεί η επιτυχημένη διοργάνωση «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», η οποία πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 25 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο.