Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Τα αρχεία του Βασίλη Καλαφάτη

Τα αρχεία του Βασίλη Καλαφάτη
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον συνθέτη της ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας, ενός από τους πιο σημαντικούς δασκάλους της σύνθεσης, πιανίστα και μαέστρου της Αγίας Πετρούπολης που υπήρξε δάσκαλος του Ντ. Σοστακόβιτς. Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον συνθέτη της ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας, ενός από τους πιο σημαντικούς δασκάλους σύνθεσης, πιανίστα και μαέστρου της Αγίας Πετρούπολης που υπήρξε δάσκαλος του Ντ. Σοστακόβιτς. Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει τυπωμένα και χειρόγραφα έργα του Βασίλη Καλαφάτη, από τα 138 που συνέθεσε στη διάρκεια της ζωής του (1869-1942), τον πλήρη κατάλογο των έργων του, αφίσες, εφημερίδες, περιοδικά, προσωπική αλληλογραφία, προγράμματα από συναυλίες φοιτητών του, φωτογραφίες προσωπικές, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη μουσική ζωή της Αγίας Πετρούπολης για μια περίοδο περίπου εκατό ετών.

Ο Βασίλης Καλαφάτης γεννήθηκε το 1869 στην πόλη Ευπατορία της Κριμαίας. Ήταν γιος του δασκάλου και εμπόρου Παύλου Καλαφάτη. Η μητέρα του, επίσης ελληνίδα ήταν το γένος Χρυσικοπούλου. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8-9 ετών.

Το 1892 εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη, όπου φοίτησε στο Ωδείο της πόλης υπό την καθοδήγηση του Ν. Α. Ρίμσκι Κόρσακοβ. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και παιδαγωγικά και πήρε το δίπλωμα σύνθεσης το 1900. Από το 1908 διορίστηκε «ανώτερος διδάσκαλος» στο μάθημα της Ειδικής Αρμονίας.

Τη μεγαλύτερη διάκρισή του ως συνθέτης την έλαβε το 1928 για το συμφωνικό του έργο Legende, που βραβεύτηκε από την Columbia σε διαγωνισμό για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Σούμπερτ.

Έπαινος του απονεμήθηκε και στο διαγωνισμό σύνθεσης στο πολιορκημένο από τους Γερμανούς Λένινγκραντ, στις 5 Νοεμβρίου 1941, δύο μόλις μήνες πριν από το θάνατό του.

Το έργο του μελέτησε ο γιος του Ανατόλι, που διέσωσε και το αρχείο του, το οποίο αργότερα πουλήθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, από όπου το αγόρασε το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου που το μετέφερε στην Κέρκυρα.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έργα του Β. Καλαφάτη έχουν παρουσιαστεί τόσο από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών όσο και από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το συνθετικό του έργο παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα.


INFO
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. εγκαίνια Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007, στις 8 μ.μ. διάρκεια έως 31 Ιανουαρίου 2008
Ωρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 09:00-14:00, Τετάρτη, 09:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.

Σχετικές ειδήσεις
Το αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου επαναλαμβάνεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
25.01.2017 10:55
Το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο επαναλαμβάνει την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου το μεγάλο αφιέρωμα στον πρωτεργάτη του «κανταδόρικου» ρεμπέτικου τραγουδιού, Γιάννη Παπαϊωάννου, πάντα με τη στήριξη της οικογένειάς του συνθέτη.
Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη: Συναυλία - αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.01.2017 12:52
Μια ιστορική παράσταση αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας: ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 16:32
Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Διήμερο μουσικό ταξίδι στην Κρήτη και στη Κύπρο στο Τελλόγλειο
10.06.2016 14:31
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη μουσική παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου με δύο συναυλίες από τα σχήματα των Ross Daly, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Βασίλη Χατζημακρή και μία έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στις 16 και 17 Ιουνίου 2016.
Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας, του Ελύτη σε μουσική Γιώργου Κουρουπού στο Βασιλικό Θέατρο
15.03.2016 11:36
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη με οδηγό τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, στο πλαίσιο της έκθεσης “Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική”, που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο από τις 18 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016.