Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Εμπειρία Μισόφωτη - Σέριφος: Έκθεση του Γιάννη Τυροβολά στην Manifactura

Εμπειρία Μισόφωτη - Σέριφος: Έκθεση του Γιάννη Τυροβολά στην Manifactura

Η Αίθουσα Τέχνης Manifactura σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Τυροβολά με τίτλο «Εμπειρία Μισόφωτη – Σέριφος» τη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016.

 

Η έκθεση διαπραγματεύεται θέματα Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, αναφερόμενη στα εγκαταλειμμένα μεταλλεία σιδήρου της Σερίφου και αποτελείται από δύο ξεχωριστές προσεγγίσεις:

-              Ποιητική προσέγγιση, όπου με τη βοήθεια φωτογραφικών grid και grid φωτογραφίας – ποίησης περιγράφεται η ζοφερή ζωή των μεταλλωρύχων.

-              Φωτογραφικό ντοκουμέντο, των μεταλλευτικών χώρων και του εναπομείναντος εξοπλισμού.

 

Ο φωτογράφος Γιάννης Τυροβολάς αναφέρει σχετικά για το έργο του:

«Μέρες μαυρισμένες σκάβουν μέσα βαθιά να προλάβουν το χρόνο…

 

Με το στίχο αυτό ξεκίνησε σιγά-σιγά και επίπονα ο φίλος Κώστας Υφαντής να γράφει τον ένα στίχο μετά τον άλλο για τους μεταλλωρύχους του νησιού εμπνεόμενος από φωτογραφίες μου και κάποιες σκόρπιες συζητήσεις, παρακαλώντας τον ταυτόχρονα, εάν μπορεί, να γράψει κάτι…

 

Όταν δε τέλειωσε ό,τι είχε να πει, μου έστειλε τη ποιητική συλλογή με το ταχυδρομείο να της ρίξω μια ματιά. Αισθάνθηκα τότε, ότι ήταν χρέος μου να γυρίσω στο νησί, ύστερα από 6 χρόνια, και να ολοκληρώσω ό,τι άφησα ημιτελές το καλοκαίρι του 1997. Περιπλανήθηκα στο νησί φωτογραφίζοντας τους χώρους των μεταλλείων, γνώρισα μεταλλωρύχους, άκουσα ιστορίες για τη ζωή τους, τις συνθήκες εργασίας στις στοές, τα ατυχήματα, τους ακρωτηριασμούς, τους θανάτους.  Διάβασα για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του νησιού με κορύφωση την ματωμένη εκείνη απεργία του 1916, προάγγελο των μετέπειτα εθνικών πολιτικών, οικονομικών και θεσμικών διεκδικήσεων.

 

Η παρούσα έκθεση φωτογραφίας είναι απόσταγμα της μισόφωτης εκείνης εμπειρίας. Τώρα, δώδεκα χρόνια μετά αισθάνομαι, ότι η Σέριφος δεν υπήρξε μόνο η αρχή της μετέπειτα συστηματικής ενασχόλησης μου με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία, αλλά αποτέλεσε την αφετηρία για μια βαθύτερη ενδοσκόπηση.»   

Σχετικές ειδήσεις
“Through the MirROAR”: Έκθεση στην Manifactura Gallery
09.11.2016 13:01
Η Manifactura Gallery στο Χαλάνδρι παρουσιάζει την έκθεση “Through the MirROAR” με σχέδια των Manolo και Αλεξίας Λουγιάκη.
Mini Portfolios: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
29.09.2016 16:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» εγκαινιάζουν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Mini Portfolios”. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016.
Déjà vu: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο cafe-bar Mob
26.09.2016 12:32
Mία κρυφή αποστολή, 65 φωτογραφίες, άπλετο φως. Το Photoglobe Seminars αναλαμβάνει αυτήν τη φορά μία σημαντική, κρυφή αποστολή: Να «φωτίσει» με φωτογραφίες του έναν όροφο στην πόλη.
Anima theca diorama boxes: έκθεση του Θόδωρου Μπρουσκομάτη στη Manifactura Gallery
28.04.2016 15:48
Η Manifactura Gallery στο Χαλάνδρι εγκαινιάζει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 την έκθεση του Θόδωρου Μπρουσκομάτη, με τίτλο Anima theca diorama boxes.
Common Routes: έκθεση φωτογραφίας - φωτογραφικό οδοιπορικό στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
28.03.2016 17:02
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Fokal με την Green Project, 5 φωτογράφοι ταξίδεψαν το Σεπτέμβριο του 2015, στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου και μέσα σε 11 ημέρες, διάνυσαν 3.000 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Σμύρνη, μέσω Καππαδοκίας.