Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα. Ιστορία, θεωρία, κριτική σε επιμέλεια Αντρέα Γιακουμακάτου.

Πρόκειται για τον τόμο πρακτικών του Α΄ Συνεδρίου Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών τον Μάιο 2014. Οι 54 συνολικά ανακοινώσεις του τόμου επικεντρώνονται σε θέματα ιστοριογραφίας της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, με τρόπο συστηματικό και εμπεριεκτικό. Καλύπτουν τα εξής ζητήματα: 1) Αρχιτεκτονική και τέχνη από το τέλος του Νεοκλασικισμού ως τις αρχές του 21ου αιώνα 2) Ιστορία της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου 3) “Θεωρία της αποκατάστασης” της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος 4) Ιστορία της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής 5) Η ερευνητική συμβολή των αρχιτεκτονικών αρχείων 6) Θεωρητικές υποθέσεις για την αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα και ­7) Κριτική αποτίμηση της σύγχρονης συνθήκης. Οι περισσότεροι από τους συγγραφείς των ανακοινώσεων, εκπρόσωποι διαφορετικών γενεών, διδάσκουν στις σχολές αρχιτεκτονικής ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ενώ άλλοι είναι ερευνητές σε έγκυρους ερευνητικούς φορείς εκτός πανεπιστημίου.
Η σύνθετη γενική θεματολογία και οι νέες ερευνητικές προσεγγίσεις των επιμέρους θεμάτων δίνουν στον τόμο χαρακτήρα πρωτότυπο, ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα διδακτικό για όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική αρχιτεκτονική της εποχής μας.

Τα κείμενα γράφουν οι: 
Σωκράτης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνα Δεμίρη, Δημήτρης Αλ. Σεβαστάκης, Αλέξανδρος Αντωνίου, Λίνα Δήμα, Λέανδρος Γ. Ζωίδης, Λίλα Θεοδωρίδου-Σωτηρίου, Τίνα Καραλή, Νικόλαος Απ. Λιανός, Διονύσιος Ρουμπιέν, Πέτρος Φωκαΐδης, Μαριάννα Χαριτωνίδου, Άλκηστη Δανιήλ, Παναγιώτης Α. Δήμας, Ντόρα Θεοδωροπούλου, Νικολία Ιωαννίδου, Γιάννης Κίζης, Παναγιώτης Πάγκαλος, Κορνηλία Τρακοσοπούλου-Τζήμου, Χρυσούλα Βοσκοπούλου, Στέλιος Γιαμαρέλος, Σοφία Γκουβούση, Paola Cofano, Μάνθα Ζαρμακούπη, Διονύσης Α. Ζήβας, Εύη Καπώλη, Ιωάννης Α. Καρατζόγλου, Κωσταντής Κίζης, Αμαλία Κωτσάκη, Αναστασία (Σάσα) Λαδά, Ελένη Μητάκου, Βάσω Λιόλιου, Όλγα Μοάτσου, Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης, Θανάσης Θ. Σωτηρίου, Ζέττα Αντωνοπούλου, Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Γεράσιμος Θωμάς, Ιουλία Κ. Παπαευτυχίου, Ξενοφών Βαλτάς, Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Ελένη Ι. Κανετάκη, Νεφέλη Κυρκίτσου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Βασιλική Πετρίδου, Γιάννα Σταυρουλάκη, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Αλέξιος Τζομπανάκης, Σταύρος Γυφτόπουλος, Σοφία Τσιράκη, Πάνος Δραγώνας, Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Φωτεινή Μαργαρίτη, Χρήστος Τέσσας, Κώστας Τσιαμπάος, Δήμητρα Χατζησάββα.


Ο Αντρέας Γιακουμακάτος είναι καθηγητής Ιστορίας, κριτικής ανάλυσης και θεωρίας της αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1955. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στην Κρατική Ακαδημία “Luigi Cherubini” της Φλωρεντίας, καθώς και αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία (ιστορία με τους Giovanni Klaus Koenig και Ezio Godoli). Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (με τους Manfredo Tafuri και Giorgio Ciucci) και είναι διδάκτωρ ιστορίας της αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του (1981) δίδαξε ιστορία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, την τελευταία περίοδο ως επίκουρος καθηγητής. Στη Φλωρεντία ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Aletheia τον οποίο διηύθυνε επί μια δεκαετία, επιδιώκοντας την προβολή της νεοελληνικής λογοτεχνίας και του πολιτισμού: είναι έτσι μέλος της Associazione Nazionale di Studi Neogreci, με πρόεδρο τον Mario Vitti. Από το 1987 είναι σύμβουλος εκδόσεων των επιθεωρήσεων “Αρχιτεκτονικά Θέματα” και “Θέματα Χώρου+Τεχνών” καθώς και συνεργάτης της Enciclopedia Italiana Treccani, του Touring Club Italiano και της εφημερίδας “Το Βήμα” για θέματα αρχιτεκτονικής. Υπήρξε ιδρυτής και επί σειρά ετών συντονιστής της ελληνικής ομάδας του DOCOMOMO, επίτροπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Μεταξύ των εργασιών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό περιλαμβάνεται η επιμέλεια καταλόγων εκθέσεων και η δημοσίευση περισσότερων από 150 άρθρα, εισηγήσεις, διαλέξεις και δοκίμια για την ιστορία και την κριτική της αρχιτεκτονικής, καθώς και το βιβλίο “L’ architettura delle scuole e il razionalismo in Grecia” (1985). Από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης έχει κυκλοφορήσει η μελέτη του “Στοιχεία για τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική, Πάτροκλος Καραντινός”.