Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Πρωτοπορία και καθημερινότητα - Peter Osborne

Πρωτοπορία και καθημερινότητα - Peter Osborne

Από τις εκδόσεις Ύψιλον κυκλοφορεί το βιβλίο, Πρωτοπορία και καθημερινότητα. Χάιντεγγερ, Μπένγιαμιν, Λεφέβρ του Peter Osborne σε μετάφραση Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου.

 

Το δοκίμιο αυτό είναι μέρος της "Πολιτικής του χρόνου", ενός πολυσχιδούς φιλοσοφικού, κοινωνιολογικού αλλά και φιλολογικού έργου του Peter Osborne, σχετικά με τον μοντερνισμό και τα κινήματα της Avant-Garde. Ο συγγραφέας επιχειρεί να ερμηνεύσει την αντοχή και τη διάρκεια του όρου "μεταμοντέρνο" στη σύγχρονη θεωρία, και υποστηρίζει πως πρέπει να αναζητούμε μια φιλοσοφική ερμηνεία, η οποία θα μας δώσει απαντήσεις στην παραδοξότητα της διερώτησης για ποιο λόγο τόσο διαφορετικοί στοχαστές, όπως ο Μπένγιαμιν, ο Χάιντεγγερ, ο Φουκώ, ο Χάμπερμας κ.ά. τίθενται κάτω από την ομπρέλα του μεταμοντέρνου.


Ο Peter Osborne γεννήθηκε το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Bristol. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Sussex, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Bristol, του Middlesex και του Brunel. Σήμερα, είναι καθηγητής νεώτερης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, καθώς και διευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα στη Νεώτερη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία (CRMEP) στο Πανεπιστήμιο του Kingston στο Λονδίνο. Παράλληλα, συμμετέχει στην έκδοση της επιθεώρησης Radical Philosophy. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται, επίσης, η μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Σχετικές ειδήσεις
Άρτουρ Σοπενχάουερ - Peter B. Lewis
19.09.2016 11:56
Το βιβλίο του Peter Lewis, Άρτουρ Σοπενχάουερ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Βασίλη Μανουσάκη.
Bonita Avenue - Peter Buwalda
17.06.2016 10:36
Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο, Bonita Avenue του Peter Buwalda σε μετάφραση Ινώς Βαν Ντάικ-Μπαλτά.
Πρώτοι μετανάστες - Peter Bellwood
10.05.2016 13:03
Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορεί το βιβλίο, Πρώτοι μετανάστες. Η αρχαία μετανάστευση σε παγκόσμια προοπτική του Peter Bellwood σε μετάφραση του Νίκου Κούρκουλου
 Ρωσική Πρωτοπορία και Κριτήρια Κριτικής - Γιώργος Ρωμανός
25.04.2016 10:44
Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιώργου Ρωμανού, Ρωσική Πρωτοπορία και Κριτήρια Κριτικής. Αναζητώντας την Πραγματικότητα.
 Η σοφία του Γκαίτε - Johann Peter Eckermann
18.04.2016 10:14
Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά microMEGA κυκλοφορεί το βιβλίο Η σοφία του Γκαίτε του Johann Peter Eckermann σε μετάφραση του Δημήτρη Δημοκίδη και σε επίμετρο του John Cowper Powys.