Το πέμπτο ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival θα είναι τόσο φαν! Τον Αύγουστο του 2012, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης ένα φεστιβάλ που καλούσε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να κάνουν πικ-νικ, να ακούσουν μουσική και να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές στο εσωτερικό ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, έχει καθιερωθεί ως το πιο αγαπημένο ραντεβού της πόλης και φέτος, στην πέμπτη του χρονιά, θα είναι πιο φαν και δροσερό από ποτέ!

1-4 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη δίνει ραντεβού στη Ρωμαϊκή Αγορά, οι χρωματιστοί ανεμιστήρες του ΠΙΚ-ΝΙΚ παίρνουν μπροστά και σε συνδυασμό με τις παγωμένες Heineken Light, που είναι χορηγός της φετινής διοργάνωσης, δροσίζουν ολόκληρη την πόλη. Οι πόρτες ανοίγουν λίγο πριν τις 18.30 και το πρόγραμμα κάθε ημέρας περιλαμβάνει μουσική από μουσικά σχήματα της πόλης, προβολές ταινιών μικρού μήκους και μία κινηματογραφική προβολή στην ειδικά εγκατεστημένη οθόνη του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival.

Αναλυτικότερα, το πέμπτο ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, ξεκινάει την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες, ερμηνεύοντας γνωστά ποπ, ροκ και κινηματογραφικά κομμάτια.. διαφορετικά! Στη συνέχεια, ανεβαίνουν στη σκηνή οι Super Stereo, ένα από τα πιο συζητημένα ανερχόμενα μουσικά σχήματα της πόλης. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας O Brother Where Art Thou (Ω αδερφέ πού είσαι;) την κωμωδία των αδελφών Κοέν, που αποτυπώνει μία σύγχρονη, χωρίς σχέδιο “Οδύσσεια” από τα κάτεργα, προς την ελευθερία.

Η δεύτερη ημέρα του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival (2/9), ξεκινάει με τις πειραγμένες ροκ μουσικές των Penguins from Far West από από την Άγρια Δύση, κατευθείαν στη Ρωμαϊκή Αγορά και συνεχίζεται με τους Rundays, που πειράζοντας ροκ κομμάτια από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπητά μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα κλείνει με την ταινία Goodbye Lenin (Αντίο Λένιν), τη συγκινητική, γλυκόπικρη ιστορία δύο αδελφών που κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν την μητέρα τους από την είδηση της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.    

Το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου και τρίτη ημέρα του φετινού ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, ξεκινά με τους indie-pop, minimal ήχους των Inner Sail, ενός νέου μουσικού σχήματος που τα επόμενα χρόνια θα απασχολήσει την μουσική ζωή της πόλης και συνεχίζεται με τους BrightSide. την μπάντα που από το 2009 συνδυάζει post punk και indie rock ήχους με το δικό της ξεχωριστό ύφος. Η ημέρα ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας Medianeras (Μεσοτοιχίες). Υπάρχει συναίσθημα στις σύγχρονες μητροπόλεις; Ένα ταξίδι μέχρι το Μπουένος Άιρες, μία υπέροχη ιστορία σύγχρονου αστικού ρομαντισμού.   

Είναι αρκετές τρεις ημέρες πικ-νικ; Σίγουρα όχι! Έτσι λοιπόν, το ΠΙΚ ΝΙΚ φέτος διαρκεί μία ημέρα παραπάνω! Η Κυριακή 4/9, φέρνει στη Ρωμαϊκή Αγορά τους Elevation Trio, ένα ξεχωριστό μουσικό τρίπτυχο που συνδυάζει διαφορετικές μουσικές καταβολές σε πιάνο, κρουστά και κοντραμπάσο ενώ το μουσικό πρόγραμμα του φετινού ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival κλείνει με τους Balloon Over Glasgow, που γράφουν τα μοναδικά indie κομμάτια τους πετώντας με ένα αλεξίπτωτο από τη Γλασκώβη μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Etz Limon σημαίνει Η λεμονιά και είναι η ταινία αυτή, η ιστορία μίας γυναίκας που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην επιτρέψει στον νέο της γείτονα να κόψει την λεμονιά που έχει στην αυλή της, κλείνει με τον δυνατότερο τρόπο το πρόγραμμα του πέμπτου ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival.

Από την πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα του ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival περιλαμβάνει, σε συνεργασία με σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ, ταινίες μικρού μήκους, με σκοπό να αναδείξει όχι μόνο αυτό το κινηματογραφικό είδος αλλά και Έλληνες και ξένους νέους δημιουργούς. Φέτος, τις ταινιες μικρού μήκους που θα προβληθούν στο ΠΙΚ-ΝΙΚ, τις επιλέγει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Τις τέσσερις ημέρες του φεστιβάλ, λοιπόν, λίγο πριν τις 21.00, αφού ολοκληρωθεί το μουσικό μέρος και λίγο πριν ξεκινήσει η κινηματογραφική προβολή, το ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάουσας μερικές από τις ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν στη τελευταία διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ που έχοντας συμπληρώσει 12 χρόνια παρουσίας στα κινηματογραφικά δρώμενα της χώρας έχει καταφέρει να μπει στο χάρτη ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά, καινοτόμα, νεανικά, δυναμικά και ποιοτικά φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελλάδας. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής: ONE MAN (Graciliano Camargo, 2012, Βραζιλία), JUST LIKE US (Karine Blanc, 2015, Γαλλία), BEERBUG (Ander Mendia, 2013, Ισπανία), TRIANGLES OF HAPPINESS (Jannik Dahl Pedersen, 2015, Δανία), STAGE 3 (Nathan Nill, 2013, Γερμανία), NOT LESS THAN 50 KG (Artemenko Maryna, Oksana, 2013, Ουκρανια), The Bug (Λιόλιος Ιωάννης, 2013, Ελλαδα).

1-4 Σεπτεμβρίου, η Ρωμαϊκή Αγορά γεμίζει καλαθάκια και καρό τραπεζομάντηλα, μπάσα και κοντραμπάσα, τρομπέτες και τρομπόνια, πολύχρωμους ανεμιστήρες, παγωμένες μπίρες Heineken Light και και δροσερά φυσικά μεταλλικά αναψυκτικά Βίκος. Με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η Parenthesis παρουσιάζει το πιο διασκεδαστικό πικ-νικ που έγινε ποτέ!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Πέμπτη 1/9
19.00 Φιλαρμονική Δήμου Θεσσαλονίκης
20.00 Super Stereo
21.00 Ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Νάουσας
21.30 O Brother Where Art Thou?

Παρασκευή 2/9
19.00 Penguins from Far West
20.00 Rundays
21.00 Ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Νάουσας
21.30 Goodbye Lenin

Σάββατο 3/9
19.00 Inner Sail
20.00 BrightSide.
21.00 Ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Νάουσας
21.30 Medianeras

Κυριακή 4/9
19.00 Elevation Trio
20.00 Balloon Over Glasgow
21.00 Ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Νάουσας
21.30 Etz Limon

Διοργάνωση: Parenthesis )