Την Πέμπτη 25 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα το Greek Cultural Institute  και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνουν έναν περίπατο στην Πλάκα που μέσω της οδού Τριπόδων θα μας οδηγήσει στο χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη κι από εκεί στα Αναφιώτικα, όπου θα απολαύσουμε το Αθηναϊκό σούρουπο.

Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες? αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί
Παυσανίας «Ελλάδος Περιήγησις»

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία. Και η οδός Τριπόδων είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Αθήνας εδώ και 2500 χρόνια. Πρόκειται για τον αρχαιότερο δρόμο στον κόσμο και μαζί με την οδό Παναθηναίων ήταν ο σημαντικότερος της αρχαίας Αθήνας.

Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως «Λεωφόρο της δόξας».

Από τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα και τον Περικλή με την Ασπασία, μέχρι τους έρωτες που σημάδεψαν την ελληνική ποίηση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, θα ζήσουμε εικόνες μιας άλλης εποχής περπατώντας στο Αθηναϊκό σούρουπο.

Τα «Γράμματα στη Ραχήλ», οι «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη», η «Ανθισμένη Αμυγδαλιά», ο «Μιμίκος και η Μαίρη», αλλά και πολλές ακόμη ιστορίες συνδέονται με σπίτια και δρόμους της Πλάκας…

Μόλις βραδιάσει θα επιστρέψουμε στο Μουσείο και εκεί στην αυλή του, όπου με ένα ποτήρι κρασί θα διαβάσουμε ερωτικές επιστολές και θα δούμε αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες.

Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.