Σε μια περιήγηση στην τεχνική της λιθογραφίας, με εικόνες που σκιαγραφούν την γυναικεία ψυχοσύνθεση, προσκαλεί το κοινό η Λέκτορας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ντίνα Κώτσιου, με τα έργα της τα οποία ενσωματώνουν θηλυκά μέλη και πρόσωπα με κακτοειδή φυτά.

Τα χαρακτικά της είναι ψυχογραφήματα σχεδιασμένα στη λιθογραφική πέτρα και μερικές φορές χαραγμένα στη ξυλογραφική πλάκα.

Όπως είναι γνωστό ο κάκτος διαθέτει μια επιφάνεια η οποία παραπέμπει κατά ένα περίεργο τρόπο στην ανθρώπινη επιδερμίδα. Σε αντίθεση όμως με τον άνθρωπο, διαθέτει εμφανή αγκάθια που τον προστατεύουν, αλλά παράλληλα προδίδουν μια υποθάλπουσα επιθετικότητα. Ακόμη και τα φρούτα του είναι συχνά γλυκά, διαθέτουν όμως λεπτά αγκαθάκια, πολύ επικίνδυνα για κάθε επίδοξο καταναλωτή τους.

Ο Διευθυντής του τομέα χαρακτικής στην Α.Σ.Κ.Τ., Μ. Αρφαράς Καθηγητής εξηγεί, το ότι ο κάκτος χρησιμοποιείται από την Ντίνα Κώτσιου σαν σύμβολο, είναι αρκετά σαφές. Από τη στιγμή όμως που τον συνδυάζει με απεικονίσεις θηλυκών σωμάτων και προσώπων, το σύμβολο του κάκτου μετατρέπεται σε στοιχείο συνθέσεων που απεικονίζουν ένα μεγάλο φάσμα του πολυδιάστατου γυναικείου ψυχικού κόσμου.