Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γυναίκα Κάκτος

Γυναίκα Κάκτος
Σε μια περιήγηση στην τεχνική της λιθογραφίας, με εικόνες που σκιαγραφούν την γυναικεία ψυχοσύνθεση, προσκαλεί το κοινό η Λέκτορας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ντίνα Κώτσιου, με τα έργα της τα οποία ενσωματώνουν θηλυκά μέλη και πρόσωπα με κακτοειδή φυτά.

Τα χαρακτικά της είναι ψυχογραφήματα σχεδιασμένα στη λιθογραφική πέτρα και μερικές φορές χαραγμένα στη ξυλογραφική πλάκα.

Όπως είναι γνωστό ο κάκτος διαθέτει μια επιφάνεια η οποία παραπέμπει κατά ένα περίεργο τρόπο στην ανθρώπινη επιδερμίδα. Σε αντίθεση όμως με τον άνθρωπο, διαθέτει εμφανή αγκάθια που τον προστατεύουν, αλλά παράλληλα προδίδουν μια υποθάλπουσα επιθετικότητα. Ακόμη και τα φρούτα του είναι συχνά γλυκά, διαθέτουν όμως λεπτά αγκαθάκια, πολύ επικίνδυνα για κάθε επίδοξο καταναλωτή τους.

Ο Διευθυντής του τομέα χαρακτικής στην Α.Σ.Κ.Τ., Μ. Αρφαράς Καθηγητής εξηγεί, το ότι ο κάκτος χρησιμοποιείται από την Ντίνα Κώτσιου σαν σύμβολο, είναι αρκετά σαφές. Από τη στιγμή όμως που τον συνδυάζει με απεικονίσεις θηλυκών σωμάτων και προσώπων, το σύμβολο του κάκτου μετατρέπεται σε στοιχείο συνθέσεων που απεικονίζουν ένα μεγάλο φάσμα του πολυδιάστατου γυναικείου ψυχικού κόσμου.

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Απόφοιτοι 2012-2013: Έκθεση του Τμήματος Εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
14.04.2016 14:13
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Απόφοιτοι 2012-2013» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου
14.04.2016 13:07
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά.
UPPER - Contemporary Architecture in Athens: έκθεση του Άγγελου Κωνσταντινίδη στο Booze
08.03.2016 17:04
Το BOOZE μας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “UPPER” Contemporary Architecture in Athens του Άγγελου Κωνσταντινίδη, με την τεχνική Long Exposure [μεγάλος χρόνος έκθεσης με κλειστό διάφραγμα].