Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Έγκλημα στο Νείλο, του Τζον Γκίλερμιν

Έγκλημα στο Νείλο, του Τζον Γκίλερμιν

Η Seven Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 25 Αυγούστου 2016 την ταινία Έγκλημα στο Νείλο (DEATH ON THE NILE) σε σκηνοθεσία του Τζον Γκίλερμιν.

 

Σύνοψη

 

Ο Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να εξιχνιάσει άλλο ένα έγκλημα, αυτή τη φορά σε μια κρουαζιέρα στο Νείλο. Μία νεαρή κληρονόμος δολοφονείται κι ο υπεύθυνος πρέπει να βρεθεί πριν το κρουαζιερόπλοιο φτάσει στο προορισμό του.

 

Σκηνοθεσία: ΤΖΟΝ ΓΚΙΛΕΡΜΙΝ

Παίζουν: ΠΙΤΕΡ ΟΥΣΤΙΝΟΦ, ΜΙΑ ΦΑΡΟΟΥ, ΜΠΕΤΙ ΝΤΕΪΒΙΣ, ΤΖΕΪΝ ΜΠΙΡΚΙΝ, ΛΟΪΣ ΤΣΑΪΛΣ, ΜΑΓΚΙ ΣΜΙΘ, ΤΖΑΚ ΓΟΥΟΡΝΤΕΝ, ΤΖΟΡΤΖ ΚΕΝΕΝΤΙ, ΟΛΙΒΙΑ ΧΑΣΕΪ

Διάρκεια: 140’

Βασισμένη στο αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστι, σε ψηφιακή επανέκδοση .

Πρώτη κυκλοφορία: 1978            

 

Trivia

 

-Το Έγκλημα στο Νείλο είναι η μεγαλύτερη παραγωγή της EMI μέχρι το 1978. Τα γυρίσματα της διήρκησαν 18 εβδομάδες στην Αγγλία, την Αίγυπτο και τα εσωτερικά έγιναν στα Pinewood studios.

 

-Από τις συνολικά επτά εβδομάδες των γυρισμάτων στην Αίγυπτο, τις τέσσερις, οι συντελεστές βρέθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο «Κάρνακ» που ταξίδευε περίπου διακόσια μίλια μεταξύ Ασουάν και Κάιρου. Η παραγωγή προσάρμοσε το 42 μέτρων σκάφος για τα γυρίσματα και αναδημιούργησε το εσωτερικό του στα Pinewood studios.

 

- Ο Πίτερ Ουστίνοφ είναι ο τέταρτος κατά σειρά ηθοποιός που υποδύεται το διάσημο ντεντέκτιβ Ηρακλή Πουαρό. Οι άλλοι ήταν: ο Όστιν Τρέβορ στο «Μεγάλο Άλλοθι» το 1931 και στο «Lord Edgware Dies” το 1934. Το 1966, ο Τόνι Ράνταλ υποδύθηκε τον Πουαρό στο “Alphabet murders”.  Ο Άλμπερτ Φίννεϊ πρωταγωνίστησε στο «Φόνος στο Όριεντ Εξπρές», την πιο πετυχημένη Βρετανική παραγωγή στην ιστορίας της βιομηχανίας.

 

Τζον Γκίλερμιν

 

Ο Τζον Γκίλερμιν ήταν σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, ιδιαίτερα γνωστός για τις μεγάλου μπάτζετ επικές ταινιές και ταινίες δράσης.  Ο Γκίλερμιν γεννήθηκε το 1925 στο Λονδίνο, κι απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 90 ετών.

 

Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες που έχει σκηνοθετήσει είναι οι  I Was Monty's Double (1958), Tarzan's Greatest Adventure (1959), Never Let Go (1960), Tarzan Goes to India (1962), Waltz of the Toreadors (1962), The Blue Max (1966), The Bridge at Remagen (1969), The Towering Inferno (1974), King Kong (1976), Death on the Nile (1978), Sheena (1984) και King Kong Lives (1986). Από τη δεκαετία του ’80 κι έπειτα εργάστηκε σε μικρότερες παραγωγές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση .

 

Απόφοιτος του Cambridge και της Πολεμικής Αεροπορίας, η κινηματογραφική  καριέρα του Γκίλερμιν ξεκίνησε στη Γαλλία με ντοκιμαντέρ . Το 1950, μετακόμισε στο Χόλιγουντ για να σπουδάσει σκηνοθεσία. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν το High Jinks in Society το 1949.

 

Επιλεγμένη φιλμογραφία

High Jinks in Society (1949)

Torment (1950)

The Smart Aleck (1951)

Two on the Tiles (1951)

Four Days (1951)

Operation Diplomat (1953)

The Adventures of Aggie (15 TV episodes, 1956–57)

Town on Trial (1957)

I Was Monty's Double (1958)

Ταρζάν, ο Κατακτητής - Tarzan's Greatest Adventure (1959)

The Day They Robbed the Bank of England (1960)

Never Let Go (1960)

Tarzan Goes to India (1962)

Waltz of the Toreadors (1962)

Guns at Batasi (1964)

Rapture (1965)

The Blue Max (1966)

House of Cards (1968)

Η Γέφυρα του Ρεμάγκεν - The Bridge at Remagen (1969)

El Condor (1970)

Skyjacked (1972)

Ο Σαφτ Χτυπά στην Αφρική - Shaft in Africa (1973)

Ο Πύργος της Κολάσεως - The Towering Inferno (1974)

Κινγκ Κονγκ - King Kong (1976)

Εγκλημα στο Νείλο - Death on the Nile (1978)

Mr. Patman (1980)

Σίνα: Η Βασίλισσα της Ζούγκλας  - Sheena (1984)

King Kong Lives (1986)

Σχετικές ειδήσεις
Κάτω από το Ηφαίστειο, του Τζον Χιούστον
16.08.2016 13:13
Στις 18 Αυγούστου 2016 θα γίνει προβολή της ταινίας Κάτω από το Ηφαίστειο (UNDER THE VOLCANO), του Τζον Χιούστον σε επανέκδοση, στο θερινό κινηματογράφο ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ στη Πλάκα.
Μαμάδες με Κακή Διαγωγή, των Τζον Λούκας και Σκοτ Μουρ
29.07.2016 13:51
Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 28 Ιουλίου 2016 την ταινία Μαμάδες με Κακή Διαγωγή (Bad Moms) σε σενάριο και σκηνοθεσία των Τζον Λούκας και Σκοτ Μουρ.
Η Συμμορία των Μάγων 2, του Τζον Μ. Τσου
31.05.2016 15:34
Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 9 Ιουνίου 2016 την ταινία Η Συμμορία των Μάγων 2 (Now You See Me 2) σε σκηνοθεσία του Τζον Μ. Τσου.
Λουλούδια, των Τζον Γαράνιο & Χοσέ Μαρί Γενάγα
29.02.2016 14:39
Η Weird Wave παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 3 Μαρτίου 2016 την ταινία Λουλούδια (Loreak / Flowers) των Τζον Γαράνιο και Χοσέ Μαρί Γενάγα.
Brooklyn, με την Σέρσε Ρόναν
29.12.2015 11:28
Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 31 Δεκεμβρίου 2015 την ταινία Brooklyn σε σκηνοθεσία του Τζον Κρόουλι, με την Σέρσε Ρόναν.