Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και Πολιτική - Νίκος Σάχας

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και Πολιτική - Νίκος Σάχας

Οι Εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Νίκος Σάχας, παρουσιάζουν τη μελέτη "Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και Πολιτική"

 

Σκοπός του παρόντος βιβλίου είναι, μέσω αυτού, να προσεγγίσουμε το θέμα που αφορά στις σχέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων με την πολιτική στην αρχαία Ελλάδα, δεδομένου μάλιστα ότι οι αγώνες ήταν και πολιτικοαθλητικοί μεταξύ των πόλεων-κρατών, οι οποίοι μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικούς ανταγωνισμούς αλλά και σε συνεργασίες . Παράλληλα, είναι σκόπιμο να θίξουμε και τη σχέση της πολιτικής με τη θρησκεία, κυρίως ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε η δεύτερη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού θρησκεία και αθλητικοί αγώνες συνδέονταν άρρηκτα μεταξύ τους. Θεωρητικά, ο αθλητισμός δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική, γιατί τα ιδανικά και οι αξίες του δοκιμάζουν την αντοχή τους στον πραγματικό κόσμο και συνήθως γεύονται την πίκρα της ήττας. Παρόλα αυτά οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν άρρηκτα δεμένοι με την πολιτική κατάσταση στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν γέννημα της προσπάθειας των ελληνικών πόλεων να ωριμάσουν πολιτικά, αντιμετωπίζοντας τις διχόνοιες τους κάτω από ένα κοινό σκοπό, το «ευ αγωνίζεσθαι». Για να αποκτήσουν, λοιπόν, κύρος και πανελλήνια αποδοχή οι αγώνες συσχετίσθηκαν με το θείο, απέκτησαν δηλαδή θεϊκή προέλευση. Έτσι, η κοινή θρησκεία θα αποτελούσε τον συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στα διάσπαρτα ελληνικά φύλα, άρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί ολυμπιονίκες χαρακτηρίστηκαν ως «ισόθεοι». Από τον 5ο αιώνα και μετά, ενώ ο βασικός σκοπός των αγώνων, δηλαδή η δημιουργία ενιαίας πολιτικής συνείδησης των Ελλήνων, δεν αλλάζει, ωστόσο αναδεικνύονται και άλλοι, που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό των πολιτικών συστημάτων των πόλεων-κρατών. Η ώριμη πολιτικά πόλη-κράτος, μέσα από τους συγκεκριμένους σκοπούς και στόχους, που την πλαισιώνουν, θέλει να αναδείξει τη μοναδικότητά της, προβάλλοντας νέες αξίες και ιδανικά. Έτσι, έχουμε την ανάδειξη του ιδανικού πολιτεύματος, μέσα από τον αθλητή-πολίτη, την ανάγκη για παρουσία στην πόλη μέγιστου αριθμού ολυμπιονικών είτε μέσα από οικονομικά κίνητρα, είτε με δωροδοκίες αντιπάλων, θέτοντας τις βάσεις για τον επαγγελματισμό στον αθλητισμό και τέλος την απομάκρυνση του θρησκευτικού χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στον πολιτικό χαρακτήρα των αγώνων.

 

 

Ο Νίκος Αποστόλου Σαχάς γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού απο το 2000 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Belford της Νέας Υόρκης, αποκτώντας Bachelor (2007) καί Master (2009) πάνω στη Φυσική Αγωγή. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως πτυχιούχος του τμήματος του Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή Συνέδρια πάνω στη Φυσική Αγωγή. Έχει εργαστεί τόσο ως επαγγελματίας Ναυαγοσώστης, όσο και ως προπονητής Στίβου. Από το 2005 ζει στην Άνδρο, όπου διατηρεί δική του αγροτική επιχείρηση, ως μελισσοκόμος και καλλιεργητής φραγκόσυκων.
Σχετικές ειδήσεις
Η πολιτική στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα - Στέφανος Δημητρίου
27.01.2017 11:20
Από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) κυκλοφορεί το βιβλίο, Η πολιτική στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα του Στέφανου Δημητρίου σε επιμέλεια Αναστασίας Καραστάθη.
 Η πολιτική αντιπροσώπευση στη σύγχρονη Ελλάδα - Συλλογικό
24.08.2016 10:04
Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το Συλλογικό έργο, Η πολιτική αντιπροσώπευση στη σύγχρονη Ελλάδα. Χαρακτηριστικά και φυσιογνωμία των μελών του Ελληνικού κοινοβουλίου 1996-2015- σε επιμέλεια Μανίνας Κακεπάκη.
Το Υπέρτατο Νόημα της Δόξας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.07.2016 11:12
Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ολυμπιόνικους Ύμνους του Πινδάρου μέσα από το βιβλίο του ποιητή Νίκου Σταμάτη «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης», που συνδιοργανώνουν η Ηρώ Νικολακέα, ο Ανδρέας Τσολοδήμος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Οργάνωση Πλέον, θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016.
Συνεργασία και ανυπακοή - Γρηγόρης Ψαλλίδας
11.04.2016 11:53
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την έκδοση μιας νέας ιστορικής μελέτης στο πλαίσιο της καταξιωμένης σειράς «Ιστορία και Πολιτική» του Γρηγόρη Ψαλλίδα, Συνεργασία και ανυπακοή. Η πολιτική της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Κατοχή (1941-1944).
 Παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια
11.03.2016 12:38
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) παρουσιάζει την «Λευκή Βίβλο για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια» από τις εκδόσεις “I. Σιδέρη” την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 στo Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής .