Από τις εκδόσεις Bell κυκλοφορεί το βιβλίο, Οταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια της Lee  Harper σε μετάφραση Βικτώριας Τράπαλη


«Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια».

Αυτή είναι η συμβουλή του δικηγόρου Άτικους Φιντς στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αποφασίζει να υπερασπιστεί στο δικαστήριο το πραγματικό “κοτσύφι” αυτής της υπέροχης ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο…

Μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκάουτ και του Τζεμ Φιντς, η Χάρπερ Λη εξερευνά με αναντίρρητη εντιμότητα και αστείρευτο χιούμορ τον παραλογισμό της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του  ’30.

Το φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό Μέικομπ της Αλαμπάμα είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη…   

Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αξιολογότερα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο. Πρόσφατα, σε ψηφοφορία που διεξήγαγε το περιοδικό Library Journal, βιβλιοπώλες από κάθε γωνιά των ΗΠΑ  του απένειμαν την υψηλότερη τιμητική διάκριση, ψηφίζοντάς το ως το καλύτερο μυθιστόρημα του εικοστού αιώνα.


Η Νελ Χάρπερ Λη (1926-2016) γεννήθηκε στο Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα. Ήταν φίλη από παιδί με τον Τρούμαν Καπότε (σ’ αυτόν βάσισε το χαρακτήρα του Ντιλ, ενώ ο Καπότε της αφιέρωσε το Εν Ψυχρώ). Η μικρότερη από τέσσερα αδέρφια, με πατέρα δικηγόρο, όπως και ο Aτικους Φιντς, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Το 1950 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη κι άρχισε να γράφει το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια ζώντας σ’ ένα διαμέρισμα που δεν είχε καν ζεστό νερό. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1960, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ. Σήμερα, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή έργα όλων των εποχών. Έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα. Η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, το 1962, κέρδισε τρία Όσκαρ, α’ ανδρικού ρόλου για τον Γκρέγκορι Πεκ, σεναρίου για τον Χόρτον Φουτ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Το Νοέμβριο του 2007, η συγγραφέας τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτερη διάκριση που μπορεί να απονεμηθεί σε πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Φεβρουάριο του 2015 ανακοινώθηκε η εύρεση στα χειρόγραφά της ενός ακόμη έργου, του Βάλε Ένα Φύλακα, με ηρωίδα την ενήλικη πλέον Σκάουτ. Η έκδοσή του, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ήταν το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς –με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία.