Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Second Nature: Πρόσκληση για συμμετοχή αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών στην Πάφο

Second Nature: Πρόσκληση για συμμετοχή αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών στην Πάφο

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ2017 απεύθυνε πρόσκληση συμμετοχής σε αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες για το project “SECOND NATURE”, για τη δημιουργία ελαφρών κατασκευών μικρής κλίμακας που θα τοποθετηθούν στον Δημοτικό Κήπο, στο κέντρο της Πάφου.

Η πρόσκληση συμμετοχής αφορά επαγγελματίες αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών των χωρών μελών της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).

Η πρόσκληση αυτή χαρακτηρίζεται κατ’ αρχάς από ένα γενικότερο ενδιαφέρον αστικού σχεδιασμού, που αφορά ζητήματα των ανοικτών πόλεων, τους χώρους πρασίνου και γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τα ζεύγη, πόλη-φύση, φύση-άνθρωπος. Σχετίζεται δηλαδή με τη διαπίστωση πως σήμερα τα ιστορικά και παραδοσιακά κέντρα των πόλεων εμφανίζουν μια υποβαθμισμένη γενικά εικόνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περιοχής, αποτελεί και ο χώρος μελέτης του Διαγωνισμού, ο Δημοτικός Κήπος που βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της πόλης της Πάφου. Με εμφανή την έλλειψη συντήρησής του, αποτελεί έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, με αποτέλεσμα να παραμένει ένας μη ελκυστικός χώρος πράσινου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, με ελάχιστα ενδιαφέροντα, προτάσεις για χρήσεις και δραστηριότητες για τους επισκέπτες.

Σήμερα, μέσα από αυτή την εικόνα της εγκατάλειψης και τις αδυναμίες του Δημοτικού Κήπου και γενικότερα του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης και αξιοποίησής του, καθώς και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του για ολόκληρη την πόλη.

Με κύριο ζητούμενο αυτό, την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του κήπου με την πόλη και γενικότερα τoν επαναπροσδιορισμό της σχέσης συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, προτείνεται η διερεύνηση, η μελέτη και ο σχεδιασμός κατασκευών με θέμα “SECOND NATURE” που θα μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις σχέσεις/ζεύγη, πόλη-φύση, φύση-άνθρωπος, καθώς η σημερινή μορφή του πάρκου απαγορεύει τη δυνητική αυτή αλληλεπίδραση και καλλιεργεί μια αποξένωση που οφείλεται στον οριστικό διαχωρισμό του από το σύνολο της πόλης.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Το κάλεσμα αυτό με θέμα “SECOND NATURE”, προτείνει τη δημιουργία 7 ελαφρών κατασκευών μικρής κλίμακας που θα τοποθετηθούν στον υπαίθριο χώρο του κήπου. Κύριος στόχος είναι η ανάδειξη και η αναβάθμιση του κήπου, και η διάχυση του στο σύνολο της πόλης και προπάντων στην ενίσχυση της ύπαρξης του ανθρώπου στον χώρο αυτό.

Μέσα από τη θεματολογία “SECOND NATURE”, βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία κατασκευών που θα λειτουργήσουν ως υποδοχείς της φύσης, δηλαδή, πράσινοι πυρήνες-δοχεία που θα αποτελούν τη φυσική συνέχεια του κήπου. Οι κατασκευές αυτές θα λειτουργούν ως αστικά σημεία και μορφές χώρων στον κήπο, που θα φέρουν στην κατασκευή τους κυρίως φύτευση και γενικότερα φυτά, όπως είναι τα άνθη, τα βότανα και άλλα, δημιουργώντας έτσι μια νέα περιπατητική εμπειρία στον χώρο του κήπου και δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να έρθουν σε επαφή με το φυσικό στοιχείο. Παράλληλα, οι κατασκευές αυτές θα λειτουργήσουν ως υπόβαθρο για πλήθος δραστηριοτήτων και γεγονότων στον κήπο, παρέχοντας νέες προκλήσεις και εμπειρίες για τους επισκέπτες.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, οι κατασκευές αυτές θα βασίζονται σε μια γενικότερη πρόθεση ήπιας παρέμβασης στο πάρκο. Στόχος είναι, τα υλικά, ο τρόπος κατασκευής και η σύνθεση , να εντάσσονται στο ιδιαίτερα απαιτητικό δεδομένο περιβάλλον του κήπου, με αποτέλεσμα να επιδρούν ελάχιστα στο τοπίο, στα πλαίσια της αειφορίας, συνδυάζοντας το χαμηλό κόστος κατασκευής και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Η φέρουσα κατασκευή θα είναι από ελαφρά υλικά όπως είναι το ξύλο, το μέταλλο, το σύρμα, το αλουμίνιο κ.ά. και όχι από βαριά υλικά όπως είναι το μπετόν και η πέτρα. Λόγω της ιδιομορφίας του χώρου, οι συνολικές εξωτερικές διαστάσεις των κατασκευών αυτών, δεν θα υπερβαίνουν τα 9,0m² με μέγιστο ύψος τα 3,5m.

Οι κατασκευές αυτές λόγω της μικρής τους κλίμακας και της απλότητας στον σχεδιασμό τους, καθώς και το εφήμερο του χαρακτήρα τους, έχουν τη δυνατότητα να συναρμολογηθούν εύκολα και σύντομα επί τόπου, χωρίς ιδιαίτερες προσαρμοστικές κατασκευές εδάφους. Αντίστοιχα, δίνεται και η δυνατότητα να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν εφόσον χρειαστεί, χωρίς να αφήσουν μη αναστρέψιμα ίχνη στον χώρο του Δημοτικού Κήπου, πάρα μονό νέες αστικές μνήμες.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 θα γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον επίσημο ιστοτόπο του Πάφος2017, http://www.pafos2017.eu.

Οι 7 επιλεχθείσες προτάσεις θα ενημερωθούν έτσι ώστε προχωρήσουν στην εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής για την υλοποίηση του έργου.

Νοέμβριος 2016

Workshop (construction festival), 10ήμερο εργαστήριο υλοποίησης των κατασκευών. Οι 7 επιλεχθείσες προτάσεις θα κατασκευαστούν στον χώρο του Δημοτικού Κήπου, στο κέντρο της Πάφου.

28 Ιανουαρίου 2017

Επίσημη τελετή φωταγώγησης των κατασκευών, παράλληλα με την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017, που θα γίνει στις 28 Ιανουάριου, στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις
Ανοιχτή Πρόσκληση για συμμετοχή στο project
07.02.2017 17:10
Ανοιχτή πρόσκληση προς τους πρόσφυγες και Αθηναίους να συμμετέχουν στο project UNIVERSITAS με εργαστήρια με καλλιτέχνες από τη Συρία, την Ελλάδα και τη Γερμανία 16-27 Φεβρουαρίου 2016 στην Μπιενάλε Αθήνας, την Khora Athens και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.
52α Δημήτρια: Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων
23.01.2017 10:14
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των 52ων Δημητρίων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, ώστε να υποβάλλουν τις προτάσεις τους με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης : Ανοιxτή Πρόσκληση για την έκθεση «Φαντασιακές Εστίες»
28.11.2016 14:55
Μετά από δέκα χρόνια και πέντε επιτυχημένες Μπιενάλε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εικαστικών καλλιτεχνών και επιμελητών από όλο τον κόσμο, συνεργασίες με διάφορους φορείς, παρεμβάσεις στον αστικό χώρο και χιλιάδες επισκέπτες, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο 2017 μέχρι τον Ιανουάριο 2018.
Freedom of Expression από το ΙΕΤΜ: ανοιχτή πρόσκληση σε χορογράφους και video artists για συμμετοχή σε φεστιβάλ
29.08.2016 16:51
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Καμπάνιας για την Ελευθερία της Έκφρασης “Freedom of Expression” του ΙΕΤΜ και της συνάντησης που θα γίνει στη Βηρυτό (IETM Satellite in Beirut) 6 - 9 Οκτωβρίου 2016, η εταιρεία KART Productions και η σκηνοθέτης Μαρία Ξανθοπουλίδου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε χορογράφους και video artists για να παρουσιάσουν έργα με θέμα “Freedom of Expression”, στη Β΄ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, σε ένα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 6-9 Οκτωβρίου.
Αθέατη Πόλη 2016: Κάλεσμα για ανοικτή συνάντηση και συμμετοχή
02.08.2016 16:39
Η οργανωτική ομάδα της «Αθέατης Πόλης» υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων νομού Ηρακλείου διοργανώνουν για 4η χρονιά στο Ηράκλειο το φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης.