Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Ο κατάδεσμος - Θωμάς Κοροβίνης: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016 14:49
Ο κατάδεσμος - Θωμάς Κοροβίνης: Κριτική βιβλίου

Μέσα από την ιστορία της Ζηνοβίας, ο Κοροβίνης αφηγείται εμμέσως πλην σαφώς την ιστορία της Ελληνίδας τίμιας γυναίκας που αγωνίζεται να τιμήσει το σπίτι της, τον άντρα της, την αξιοπρέπειά της και να αντισταθεί στην ατιμία του συζύγου που την ορίζει και την θεωρεί παιχνίδι του. Ο Κοροβίνης για άλλη μία φορά φέρνει στην επιφάνεια όλα αυτά τα στοιχεία της φυλής μας που την καθιστούν πολλές φορές όμηρο της ίδιας της της μοίρας. Δεν κρύβει λόγια, τολμάει να βωμολοχήσει γιατί αυτή είναι η απάντηση στην ύπουλη και σιωπηλή αντρική δήθεν υπεροχή που έχει κάθε δικαίωμα αλλά καμία υποχρέωση έναντι της γυναικείας αδυναμίας. Γιατί όμως αυτή η βουτιά σε έναν βούρκο δυστυχίας, προδοσίας και μοιχείας χωρίς κανένα αντίκρυσμα και γιατί η τίμια γυναίκα που φροντίζει και παινεύει το σπίτι της να γεύεται τέτοια πικρία χωρίς προφανή λόγο; Πόσο κοστίζει ο σεβασμός για να σέρνεται στα στάσιμα νερά της απαξίωσης αναζητώντας μία κάθαρση που ποτέ δεν έρχεται γιατί είναι καράβι που απλά περιμένει στον ορίζοντα κάποιον να το τραβήξει; Ο Κοροβίνης αφηγείται παράλληλα την ιστορία του πολυμήχανου αλλά και τυχοδιώκτη, του τεμπέλη Έλληνα που αναζητά διεξόδους για να μην μείνει πιστός στο όποιο καθήκον του. Του Έλληνα μικροαστού που έχει μάθει να ελίσσεται και να αποφεύγει υποχρεώσεις, που έχει μόνιμα στο πίσω μέρος του μυαλού του πως θα ξεφύγει από κανόνες και αρχές βρίσκοντας ανοιχτό το παραθυράκι της ανομίας.

Η Ζηνοβία είναι ένα πρόσωπο καθημερινό, οικείο, καλοσυνάτο, έντιμο, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας. Επιθυμεί να βρει τον δικό της δρόμο μέσα από την συζυγική ζωή και έτσι βρίσκει την θέση της στο σπιτικό που ονειρεύτηκε να χτίσει, ένα σπίτι τίμιο με έναν άντρα που της αξίζει και την προσέχει. Μόνο που το όνειρο αυτό έγινε εφιάλτης σαν κλήθηκε να υπηρετήσει τον εγωισμό του συντρόφου της, ενός ανθρώπου άθλιου με όλη την σημασία της λέξης. Αυτή η αθλιότητα ξεδιπλώνεται μέσα από τον λόγο της, τον πολύ θυμωμένο και οργισμένο γιατί δεν θρέφει για αυτόν κανένα συναίσθημα, μόνο μίσος και αποτροπιασμό για την ατίμωσή της. Μετά από μία ζωή κοντά του, μία ζωή δυσάρεστη και δυστυχή αφήνεται να εκδικηθεί με την αφήγηση των πεπραγμένων του σαν μία πράξη αποκατάστασης της τιμής της. Αυτή που δέχθηκε τις παραξενιές του, τον συγχωρεί όλο και περισσότερο, καθίσταται το θύμα του, το μόνιμο θύμα του αλλά στην πορεία της ζωής της ξεσπάει για να βροντοφωνάξει την αδικία που την έχει πνίξει από την κορυφή έως τα νύχια. Ένας ματωμένος γάμος θα μπορούσαμε να πούμε αφού η χαρά και η ευζωία ποτέ δεν έλαβαν χώρα και εκείνη δέσμια στα θλιβερά του δίχτυα έχει ανάγκη να νιώσει πια ελεύθερη και ανεξάρτητη. Δεν είναι ο γάμος σκλαβιά, δεν είναι η σχέση δύο ανθρώπων ένας συμβιβασμός ή δεν πρέπει να είναι έτσι. Οι εγωισμοί και οι επάρσεις, οι ύβρεις και ο εξευτελισμός δεν έχουν χώρο στην αγάπη, εκεί χωράει μόνο η αλληλοκατανόηση και η λύση τυχόν προβλημάτων με νηφαλιότητα και αμοιβαίο σεβασμό.

Η Ζηνοβία τον κατηγορούσε για κάθε λογής φαυλότητα, πολιτικά τερτίπια, κομματικές εξαρτήσεις, βολέματα και βέβαια εξωσυζυγικές σχέσεις που την βύθιζαν όλο και πιο πολύ στον θλιβερό της μικρόκοσμο. Η όμορφη αυτή γυναίκα βρέθηκε να εξυπηρετεί την ζωή ενός άλλου και όχι να χαίρεται την δική της, μία φυλακισμένη σε έναν κόσμο ελεύθερο που δεν είχε την δυνατότητα να απολαύσει. Όλες οι απολαύσεις ήταν στο δικό του γήπεδο μόνο που και εκείνη κάποια στιγμή άρχισε να κατανοεί πόσο κακό έκανε στον εαυτό της και έτσι όρμησε να αντιστρέψει τους ρόλους και να πάρει τη ζωή στα τρυφερά της χέρια. Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Έφτιαξα τον δικό μου κόσμο που ήταν γεμάτος καλοσύνη και ομορφιά και πίστεψα στην πρόοδο της οικουμένης. Και για αυτό ακόμα σε μέμφομαι, γιατί βάλθηκες μέσα μου να σπείρεις το μικρόβιο του γδικιωμού". Δεν πρόκειται για μία γυναίκα με εκδικητικές τάσεις, ούτε κακία, αλλά τι μπορεί να υπομείνει ένας άνθρωπος που περνάει τις στιγμές του στο έλεος ενός παλιανθρώπου και έρμαιο των επαίσχυντων ενεργειών του; Πόση μοναξιά και πόση απομόνωση να αντέξει μία γυναίκα που δεν είχε άλλο σκοπό από την ομαλότητα στη ζωή της και έναν συζυγικό βίο χαρούμενο χωρίς αναποδιές!

Ο Κοροβίνης δεν χαρίζεται σε κανέναν, δεν σταματάει να υπερασπίζεται την ηρωίδα του και της ξαναδίνει ζωή μέσα από την απελευθέρωση του ζυγού που λέγεται ανδρική καταπίεση, την συγκεκριμένη ανδρική καταπίεση. Γιατί ο ανδρικός εγωισμός είναι ο κανόνας αλλά υπάρχουν όπως πάντα εξαιρέσεις. "Ο Κατάδεσμος" είναι μία ιστορία επίκαιρη, μία μαρτυρία ανθρώπινη και αφορά σε όλους μας ενώ μας προτρέπει να γίνουμε πιο συνετοί, πιο αλληλέγγυοι, πιο άνθρωποι.

"Δεν ανήκα πουθενά αλλά εγώ παρέμεινα, ναι, αριστερή επί της ουσίας, γιατί δεν κωλώνω και δεν αλλάζω, κι ας μην ανήκω σε κανένα αριστερό κόμμα απ'αυτά τα τρέχοντα και του εποχικού συρμού".

"Ποικίλα βλαχαδερά έχουν κατακλύσει τη χώρα, βλαχαδερά ανενδοίαστα, ασύδοτα κτηνάκια, και σφίγγουν τον κλοιό".

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη, Ο κατάδεσμος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα .

Εκτύπωση
Περισσότερα
Φαμπέρ Ο καταστροφέας - Tristan Garcia: Κριτική βιβλίου
20.02.2017 10:07
"Ίσως να ξαναγυρίσει, αλλά δεν είναι πια εδώ. Η ανάμνησή του ξεθωριάζει. Κάτι δικό του μιλάει μέσα μου και με βάζει κατά καιρούς ακόμα σε πειρασμό, όταν κάθομαι στο τραπέζι μου και γράφω. Ζει στα βιβλία μου. Εκεί μόνο, κατά τα άλλα έχει τελειώσει ͘ με στοίχειωσε και με παράτησε" γράφει ο συγγραφέας κλείνοντας την κουρτίνα της αφήγησής του και το μάτι στον ήρωά του Φάμπερ.
Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν - Mahi Binebine: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 12:08
Η Κόλαση ίσως να απέχει μόλις λίγο από τον επικαλούμενο Παράδεισο, έναν όροφο, ένα τετράγωνο, λίγα χιλιόμετρα, ποιος μπορεί να ξέρει! Μπορεί πάλι ο Παράδεισος για κάποιον να είναι η Κόλαση που εύχεται για τον διπλανό του και τότε γεμίζει με χαρά από το μίσος που νιώθει, ανθρώπινο και αυτό αν και δυστυχώς ακραίο.
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα - Florian Illies: Κριτική βιβλίου
31.01.2017 10:08
Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτή την χρονιά. Το 1913 είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι μια χρονιά πέρα για πέρα κομβική, σημαδιακή και χαρακτηριστική για όλα αυτά που έμελλε να επακολουθήσουν.
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν: Κριτική βιβλίου
17.01.2017 10:09
Η Μπερτ Μοριζό υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απεικόνισε στους πίνακές της, τους τολμηρούς για την εποχή, μία γυναίκα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σίγουρη για τον εαυτό της και μακριά από την αντρική επίβλεψη και πίεση.
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Μια από τις δύο - Ντανιέλ Σάδα: Κριτική βιβλίου
20.12.2016 10:37
Η Αδριάνα Χιμένες Γκαρσία στην τελευταία φράση στο επίμετρο του βιβλίου γράφει: "Του φαινόταν αδύνατο να γίνει κανείς συγγραφέας χωρίς να έχει αυτί ͘ του ήταν ασύλληπτο να είναι κανείς καλός αφηγητής χωρίς να έχει διαβάσει ποίηση". Αυτά τα λόγια αντανακλούν την πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και την φιλοσοφία του συγγραφέα περί συγγραφής, ο κόσμος των λέξεων δεν συνάδει με τον κοινό παρονομαστή.
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Η πρώτη φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 10:56
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ζωής και ποτέ κανείς δεν βγαίνει αλώβητος και ατάραχος από την τριβή με το παρελθόν. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό στριφογυρίζει και γλυκοκοιτάζει το παρόν σαν την μέλισσα γύρω από το λουλούδι που προσπαθεί να προσγειωθεί για να τραφεί. Εδώ περιγράφονται τα πρόσωπα μίας άλλης εποχής που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις στιγμές τους και την μοναδικότητά τους. Μία γυναίκα και ένας άντρας, δύο κόσμοι παράλληλοι και διαφορετικοί μα τόσο όμοιοι.