Με την παράσταση «Λωξάνδρα» και την ταλαντούχα Άννα Βαγενά ανοίγει την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 η αυλαία του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που θα διεξαχθεί και φέτος στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, στο Κρανίδι Ερμιονίδας.

Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας «Λωξάνδρας», έτσι όπως τις αποτύπωσε στο ομώνυμο βιβλίο (Εκδ. ΕΣΤΙΑ) η εγγονή της, η Μαρία Ιορδανίδου, ξαναζωντανεύουν στη σκηνή, με την ερμηνεία της Άννας Βαγενά, σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο.

Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας, με επίκεντρο τον Ελληνισμό της Πόλης από το 1870 έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λωξάντρα αναδεικνύεται σε σύμβολο της πολίτικης Ρωμιοσύνης, διασώζοντας τη μνήμη και την ταυτότητα με τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου, με το βαθύ γυναικείο ένστικτο και τη μητρική αγκαλιά.

Η Άννα Βαγενά, που έκανε η ίδια τη διασκευή και σκηνοθεσία του κειμένου, μας προσκαλεί σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν σε μια δυναμική επικοινωνία.

Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, καθώς δεν θα λείπουν οι απαραίτητες γεύσεις και μυρωδιές από την πλούσια πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας. Από κοντά κι ένα υπέροχο μελωδικό αφιέρωμα στα τραγούδια και τους χορούς, με τα ταταυλιανά χασαποσέρβικα, τους καρσιλαμάδες, τους αμανέδες και τα πολίτικα συρτά, με τη γνώση και την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.

Η Άννα Βαγενά επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά στη σκηνή του Φεστιβάλ «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα, έχοντας συμμετάσχει και στις δύο πρώτες διοργανώσεις του με τα έργα της «Αγγέλα Παπάζογλου» και «Ο Γάμος».

Διοργάνωση: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ www.thoe.org.gr – www.artiki.gr

Συνδιοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Συντονισμός Καλλιτεχνικών Σχημάτων: Τάσος Μπλάτζιος
Σύμβουλος Επικοινωνίας: Δανάη Σαλεπούλα

Ακολουθεί το πρόγραμμα των παραστάσεων του φεστιβάλ:

10/8 «Λωξάνδρα», της Μαρίας Ιορδανίδου, με την Άννα Βαγενά
12/8 «Τα ραδίκια ανάποδα», του Γιώργου Γαλίτη, με τον Γιώργο Γαλίτη
14/8 «Λέλα Καραγιάννη-Η Μάνα της Αντίστασης», του Γιώργου Χριστοδούλου, με την Μαίρη Βιδάλη
17/8 «Η απολυμένη», του Αντώνη Τσιπιανίτη, με την Κατερίνα Διδασκάλου
20/8 «Ένας πανηγυρικός και ένας επικήδειος», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Βασίλη Βλάχο
24/8 «Η Θαλασσινή Ωδή» & Τα Fados της εφηβείας μου», του Fernando Pessoa, με την Αλίκη Καγιαλόγλου
27/8 «Συμβολαιογράφος», του Νίκου Βασιλειάδη, με την Υρώ Μανέ
29/8 «Στα άκρα» της Κωστούλας Μητροπούλου, με τον Σωτήρη Τσόγκα και την Γιούλη Πεζοπούλου
31/8 «Πεθαίνω σα χώρα», του Δημήτρη Δημητριάδη, με τον Τάσο Μπλάτζιο
3/9 «Aδαμαντία», του Παναγιώτη Μέντη, με την Μάνια Παπαδημητρίου
4/9 Λήξη Φεστιβάλ – Μουσική Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου

Μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις

9/9 “Capriccio Veneziano”, ελεύθερη μεταγραφή του «Εμπόρου της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από την «Ομάδα Θεατρικής Άσκησης». Μεταγραφή-σκηνοθεσία Δημήτρης Βλάσσης.

14/9 Αφήγηση Ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου, Φ «Τόξου θέσις» και Χ «Μνηστηροφονία», σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, με την Αγλαϊα Παππά. Στο Μπάσο ο Απόστολος Καλτσάς.