Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο World of Warcraft – Chronicle: Τόμος Ι.

Το World of Warcraft είναι ένα ταξίδι σε μια εποχή μύθων και θρύλων, πολύ πριν τον σχηματισμό της Ορδής και της Συμμαχίας. Αυτό το κατατοπιστικό βιβλίο αποκαλύπτει για πρώτη φορά άγνωστες ιστορίες για τη γέννηση του κόσμου, την ανάδυση των αρχαίων αυτοκρατοριών αλλά και τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τον κόσμο του Άζεροθ και των ανθρώπων του.

Ο τόμος περιλαμβάνει πλούσιες εικονογραφήσεις και είναι ο πρώτος από μια σειρά βιβλίων που εξερευνά το σύμπαν του Warcraft, από το μακρινό παρελθόν του έως τη σύγχρονη εποχή. Το ομότιτλο ηλεκτρονικό παιχνίδι στρατηγικής, παρουσιάστηκε στην Αμερική το 2004 και στην Ευρώπη το 2005, έχει περισσότερους από 11 εκατομμύρια συνδρομητές και αποτελεί το μεγαλύτερο MMORPG (μαζικό διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων πολλαπλών παικτών) στον κόσμο σε αριθμό συνδρομητών.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Είναι εκπληκτικό να παρακολουθείς το σύμπαν του Warcraft να αναπτύσσεται και να παίρνει μορφή τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια. Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα σχετικά απλό σκηνικό παιχνιδιού έχει γίνει ένας ολόκληρος κόσμος, που συνεχίζει να υπάρχει και να σφύζει από ζωή, ένας κόσμος που τον επισκέπτονται καθημερινά εκατομμύρια παίκτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κόσμος του Άζεροθ έχει πάρει μορφή από εκατοντάδες τεχνίτες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και συγγραφείς απ’ όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά. Είναι το έργο που έχουν πλάσει τα χέρια πολλών ταλαντούχων δημιουργών και πολλές ενθουσιώδεις φωνές, άνθρωποι που έχουν δοθεί ολόψυχα στη δημιουργία ενός κόσμου τόσο πλούσιου στις λεπτομέρειες, στα θέματα και στην απόδοση των χαρακτήρων, που… ας πούμε… θέλατε να φορέσετε τις Μπότες για Πολλές Κλοτσιές +6 και να δώσετε τα πάντα για να τον υπερασπιστείτε.

Στην καρδιά όλου αυτού βρίσκεται μια πραγματική αίσθηση… Ιστορίας. Η κύρια αφήγηση του Warcraft είναι ένα τεράστιο, πολύπλοκο μωσαϊκό από μύθους, θρύλους και κοσμοϊστορικά γεγονότα, που εντέλει τοποθετούν σε ένα πλαίσιο τις ηρωικές προσπάθειες των παικτών στον συνεχώς διευρυνόμενο κόσμο που μοιράζονται.

Είκοσι χρόνια αφηγήσεων. Δεκάδες χιλιάδες στιγμές, χαρακτήρες, φυλές και τέρατα, που όλα σχηματίζουν πυκνά στρώματα εννοιών και ιδεών στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό το βιβλίο – αυτό το χρονικό – σκοπό έχει να τα συγκεντρώσει όλα και να ενισχύσει την πρωταρχική αφήγηση που βρίσκεται στην καρδιά του Warcraft. Η συγγραφή του ήταν μια ευκαιρία να ενωθούν οι ξεφτισμένες άκρες της αφήγησης και να ομαλοποιηθούν τα ακατέργαστα σημεία αυτής της φανταστικής ιστορίας.

Τελικά αυτό το μεγαλοπρεπές (και σούπερ νερντ) εκδοτικό εγχείρημα μας προσφέρει μια εκπληκτική προοπτική για τα επαναλαμβανόμενα θέματα και τις συγκρούσεις του Warcraft:

Με ποιο τρόπο οι κοινωνίες συχνά συγκρούονται πριν διακρίνουν την κοινή ανθρώπινη φύση τους…

Με ποιο τρόπο ειλικρινείς, καλοπροαίρετοι ήρωες μπορεί συχνά να υποκύψουν στους πειρασμούς της εξουσίας…

Με ποιο τρόπο η αποτυχία να αναληφθεί η ευθύνη για τα σφάλματα του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει στον όλεθρο στο παρόν…

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που σχηματίζουν το κοινό νήμα της μεγάλης ιστορίας του Άζεροθ, όπως εκφράζονται σε διάφορους πολιτισμούς, ομάδες και άτομα κατά τη διάρκεια μυθικών χρονικών διαστημάτων. Κύκλοι μέσα σε κύκλους.

Από αυτή την «από την κορυφή προς τη βάση» θεώρηση μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τους επικίνδυνους, αν και ένδοξους, ορίζοντες που απλώνονται μπροστά μας. Και ακόμη και μπροστά σε όλη αυτή την… Ιστορία… είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η περιπέτεια μόλις αρχίζει!

Chris Metzen, SVP, Story aknd Franchise Development, Bliszzard Entertainment, Αύγουστος 2015

Κείμενα: CHIS METZEN, MATT BURNS, ROBERT BROOKS

Έγχρωμη εικονογράφηση: PETER C. LEE

Πρόσθετη εικονογράφηση: JOSEPH LACROIX

Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανίτης