Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Χίος γεμίζει θέατρο!

Η Χίος γεμίζει θέατρο!

Η Χίος γεμίζει θέατρο! Τα έργα "ΠΙΤΣΙΜΠΟΥΡΓΚΟ", "ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ", "ΕΦΥΓΑ ΚΙ ΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ Μ' ΕΝΑ ΚΟΣΚΙΝΟ ΦΑΚΗ" και "ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ" θα παρουσιαστούν τον Αύγουστο στο νησί!

 

Το «Πιτσιμπούργκο επιστρέφει στην γενέτειρά του!»

 

Μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από κοινό και κριτικούς ταξιδεύει φέτος το Καλοκαίρι σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τον Αύγουστο ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη γενέτειρα του την Χίο!

 

 Το "Πιτσιμπούργκο" το τρυφερό βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου , εξάλλου, όπως η ίδια έχει δηλώσει είναι ένα δώρο για το πανέμορφο αυτό νησί. Μέσα από τις σελίδες του εξελίσσεται μια ιστορία τραγικά επίκαιρη. Πρόκειται για τον έρωτα ανάμεσα σ' ένα νιόπαντρο ζευγάρι το 1913, που ζωντάνεψε μοναδικά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αρκαδίας Ψάλτη και με την ίδια στον ρόλο της Ελέγκω και τον ταλαντούχο Στράτο Σωπύλη να ερμηνεύει μοναδικά τον ξενιτεμένο Δημοσθένη.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

 

Χίος 28 Μάρτη 1913. Η Ελέγκω παίρνει στα χέρια της το πρώτο γράμμα, μετά από οκτώμισι μήνες, από τον ξενιτεμένο, στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, άντρα της Δημοσθένη.

''Τίλως είσαι Ελέγκω μου; Τρως; Κοιμάσαι; Αχ, να ΄μουνα κει πέρα την Πρωτοχρονιά, να πηαίναμε στον Βροντάδο να τρώγαμε τα μαμούλια της Μαριόγκας!''

Μέσα από την αλληλογραφία τους ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί, αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, μα και τηλέφωνα και κινηματόγραφος. Ένα νησί πληγωμένο και σαστισμένο.

''ΥΓ. Τώρα θυμήθηκα πως αυτοκίνητα έχομε κι εδώ, πάνε κι έρχονται σαν δαίμονες. Εγώ εν τα δα, μου το ‘πε η Ειρήνη''.

Απ’ την άλλη, η βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ. ''Βρέχει νερό μαύρο Ελέγκω μου, αφ’ τα εργοστάσια, καταλαβαίνεις''. Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν, στα εργοστάσια χαλυβουργίας και στα ορυχεία με όνειρο μια καλύτερη ζωή.

Ένας ολόκληρος κόσμος σε κρίση, ένας κόσμος που προσπαθεί αποπροσανατολισμένος να βρει το δρόμο του.

Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό, η ιστορία μιας αγάπης που προσπαθεί να ανθίσει, που ο σπόρος της έπεσε σε έδαφος αφιλόξενο, δύστροπο, βραχώδες.

Αγαπημένη μου Ελέγκω, άργησα να σου γράψω γιατί εν ήβρισκα γραμματικό'».

«Δημοστένη μου, μόλις έλαβα το γράμμα σου μου ‘ρθε λιγοθυμιά'».

Μιας αγάπης δυνατής, καθαρής, απόλυτης. Μιας αγάπης που συγκινεί και εμπνέει. Που λειτουργεί καταλυτικά και αποκαλυπτικά πάνω στην σύγχρονη ζωή.

 

Συντελεστές:

 

Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

Μουσική επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αγγελοπετριά

Σκηνογραφική επιμέλεια: Χαρά Λούπου

Φωτισμοί : Άννα Κατσίμπρα

Φωτογραφίες: Γιάννης Παντίδος

Παίζουν: Στράτος Σωπύλης, Αρκαδία Ψάλτη

 

1ο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΝ

 

9 Αυγούστου "ΠΙΤΣΙΜΠΟΥΡΓΚΟ" στα Καμπιά - Βόρεια Χίος

11 Αυγούστου "ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ" στις Αμάδες - Βόρεια Χίος

του Γιάννη Μακριδάκη σκηνοθεσία- ερμηνεία- θεατρική μεταφορά Βασίλης Βασιλάκης

19 Αυγούστου "ΕΦΥΓΑ ΚΙ ΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ Μ' ΕΝΑ ΚΟΣΚΙΝΟ ΦΑΚΗ"

στις Αμάδες - Βόρεια Χίος

μουσικό αναλόγιο- αφήγηση με παραμύθια από τη συλλογή του Νίκου Γιαλούρη

κιθάρα-τραγούδι: Παντελής Καβύρης

σκηνοθεσία και αφήγηση: Αρκαδία Ψάλτη

 

Στην πρώτη θεατρική συνάντηση στην Παλιά Ποταμιά

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμουσίων Αττικής και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Ποταμιάς Χίου

 

8 Αυγούστου "ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ"

του Γιάννη Μακριδάκη σκηνοθεσία- ερμηνεία- θεατρική μεταφορά Βασίλης Βασιλάκης

10 Αυγούστου "ΠΙΤΣΙΜΠΟΥΡΓΚΟ"

11 Αυγούστου "ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ" του Μάκη Τσίτα

σκηνοθεσία Σοφία Καραγιάννη

ερμηνεία Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Σχετικές ειδήσεις
Δάφνες και Πικροδάφνες, από τη Θεατρική Ομάδα ENIGMA στο Θέατρο Αμαλία
10.02.2017 15:35
Τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Enigma από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη.
Το θησείον, ‘ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ υποδέχεται δυναμικά τη θεατρική σεζόν 2016-2017!
05.10.2016 14:19
Το θησείον, ‘ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, εγκαινιάζει τη νέα θεατρική του σεζόν 2016-2017 παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα θεατρική παλέτα, με νέες παραγωγές και επαναλήψεις παραστάσεων που είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας, δίνοντας χώρο και έμφαση κυρίως σε νέες δημιουργικές δυνάμεις του θεάτρου. Παράλληλα, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων παιδικού και εφηβικού περιεχομένου στοχεύοντας όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά και στη θεατρική καλλιέργεια και εκπαίδευση του μικρότερου ηλικιακά θεατρόφιλου κοινού.
Από Μηχανής Θέατρο: Νέες παραστάσεις για τη θεατρική περίοδο 2016 - 2017
22.08.2016 16:10
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί διανύοντας τον 10ο χρόνο δημιουργικής παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα, ετοίμασε ένα πολλά υποσχόμενο ρεπερτόριο στο Από Μηχανής Θέατρο για τη θεατρική περίοδο 2016-17.
TraVma από την ομάδα ΘέRetro στο Θέατρο Σοφούλη
16.06.2016 15:35
Η θεατρική ομάδα "ΘέRetro" αποτελούμενη από τελειόφοιτους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μενεμένης και φοιτητές της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Θεάτρου, Κινηματογράφου) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "TraVma", βασισμένη στο έργο του Edward Albee "The Play About The Baby" στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21:00.
Θέατρο Άνεσις: Θεατρική Περίοδος 2016 – 2017
08.06.2016 12:42
Η θεατρική επιτυχία της χρονιάς που κλείνει εγκαινιάζει την επόμενη σεζόν με ειδικά πακέτα προσφορών που ισχύουν από 1η Ιουνίου μαζί με τρεις ακόμα έξοχες παραστάσεις.