Η καλλιτεχνική ομάδα «Δρώσα Τέχνη» σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα «Ο Θίασος των Ονείρων» παρουσιάζουν το «Μετάξι», ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ για την μεταξοβιομηχανία «Χρυσαλίς» Γουμένισσας, την Κυριακή 7, Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 στις 9.15 μ.μ, στην εσωτερική  αυλή του Μεταξουργείου «Χρυσαλίς» στη Γουμένισσα.

Από που προέρχεται το μετάξι; Πώς γίνεται η επεξεργασία του μεταξωτού νήματος; Τι μπορεί να φτιαχτεί από το υλικό αυτό; Τι εμπειρίες κουβαλά κάποιος που δουλεύει σε μεταξουργείο; Τι σημαίνει για μια περιοχή η λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας μεταξιού; Γιατί έχουν κλείσει πλέον τα περισσότερα μεταξουργεία της χώρας; Ποια προοπτική υπάρχει για τα εγκαταλελλειμένα σήμερα αυτά βιομηχανικά συγκροτήματα;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η παράσταση με τίτλο «Μετάξι», μια παράσταση θεάτρου-ντοκιμαντέρ ειδικού χώρου (site-specific). Χώρος οι αυθεντικές εγκαταστάσεις της μεταξοβιομηχανίας “Χρυσαλλίς“, ιδιοκτησίας Αθανασιάδη, στη Γουμένισσα του Κιλκίς, η οποία έκλεισε τις πόρτες της στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και χαρακτηρίστηκε πάραυτα ιστορικό διατηρητέο μνημείο από την πολιτεία. Συμμετέχοντες όχι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, αυτόπτες μάρτυρες ενός πολύτιμου παρελθόντος πριν ακόμα αυτό σβήσει οριστικά. Βυθιζόμενοι στις αναμνήσεις του χώρου και του υλικού, αφηγούμενοι προσωπικές όσο και συλλογικές ιστορίες, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να ταξιδέψουν τους θεατές της ιδιότυπης αυτής παράστασης στην πραγματικότητα του τότε, να τους προβληματίσουν για το παρόν αλλά και να τους επιτρέψουν να οραματιστούν το μέλλον. Που μπορεί άραγε να φτάσει ένα κουκούλι που ξετυλίγεται;

Σκηνοθεσία: Αναστασία Χατζηλιάδου

Έρευνα – Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Εικονικό Περιβάλλον: Στάθης Μήτσιος

Μουσική: Αντώνης Ζώρας (Τσολιάς)

Φωτογραφία: Ελευθερία Καλπενίδου

Συντονισμός – Οργάνωση παραγωγής: π. Χριστόδουλος Παπακώστας

Συμμετέχουν:

κάτοικοι της περιοχής, πρώην εργάτριες της Μεταξοβιομηχανίας, ερευνητές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες καθώς και ερασιτέχνες ηθοποιοί της τοπικής Θεατρικής ομάδας “Ο Θίασος των Ονείρων”.

Ευχαριστούμε την κα Ελένη Αθανασιάδη, ιδιοκτήτρια της μεταξοβιομηχανίας «Χρυσαλίς», για την συμπαράστασή της σε όλους τους τομείς του έργου.