Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες

Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες

Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.

 

Το φεστιβάλ παρουσιάζεται κυρίως στο διάστημα του καλοκαιριού. Το πλαίσιο αυτού του ιδιαίτερου φεστιβάλ βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών καλλιτεχνικών τάσεων, συνδυάζοντας διαφορετικές καλλιτεχνικές ιδέες, προσκαλώντας, συμπράττοντας και μετακαλώντας καλλιτέχνες . Καλύπτουμε ένα κενό της πολιτιστικής διαχείρισης, δεδομένου ότι θα πρέπει να δούμε την Σαντορίνη και κάθε τουριστικό προορισμό αλλιώς, συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Κρίσιμες δυσκολίες αποτελούν η οικονομική συγκυρία, η μη υποστήριξη των δημόσιων φορέων, η έλλειψη εμπιστοσύνης που καλλιεργείται για την ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα.

 

Η ελπίδα μας είναι να αναδυθεί ένας χώρος πολιτισμού, ο οποίος θα αποτελέσει υπόδειγμα, συνεχίζοντας να προωθεί μια καθολική εικόνα της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας, επενδύοντας έμπρακτα στον πολιτισμό. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, προωθώντας την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στο διεθνή τουριστικό προορισμό, ενισχύοντας την προβολή του νησιού και όλα όσα έχει να προσφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες που καταφτάνουν από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. 

 

 

 

Info: Η Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με την Ενόργανη Γυμναστική και υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος. Μεταπήδησε στο Φυτώριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Πήρε το πτυχίο της από την ΚΣΟΤ και συνέχισε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα χόρεψε και συνεργάστηκε με τους Ζουζού Νικολούδη, Χάρη Μανταφούνη, Νατάσσα Ζούκα, Δημήτρη Παπαϊωάννου . Στη συνέχεια, ίδρυσε Σχολή Μπαλέτου και χορογράφησε στο θέατρο. Παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας Τέχνης, Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 2014 έχει τη γενική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης και του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας στη Σαντορίνη. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.


 * Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 36


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Santorini Arts Factory εδώ

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Κινηματογράφου: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον
11.11.2016 14:58
Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης και αναζήτησης του εαυτού που εκτυλίσσεται σε ενα μικρό χωριό της Ισλανδίας είδαμε στην ταινία «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον, στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»: Το όραμά μας
24.08.2016 11:25
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), διοργανωτής και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του ΕΛΙΑ) και σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 45,000 φίλους / μέλη - από όλη την Ελλάδα.
Διαδρομές στη Μάρπησσα: Η ομάδα του φεστιβάλ μας καλεί και φέτος να περπατήσουμε στην Πάρο!
23.08.2016 10:11
Ξεκινώντας το σχεδιασμό του πρώτου τριήμερου φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τον Μάρτιο του 2010, δε φανταζόμασταν ότι μέσα σε έξι χρόνια, θα είχαμε βιώσει τόσες όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις.
Γιάννης Βακαρέλης:  Ναύπλιο μαγευτικά φιλόμουσο
16.06.2016 16:19
Πριν από 25 χρόνια, ο αείμνηστος χορδιστής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, ο Θανάσης Χαϊτόπουλος φύτεψε μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Τριανόν ένα κλαδάκι λέγοντας τα παρακάτω λόγια εκείνο το πρωινό: «Αυτό θα γίνει μια μέρα το δέντρο του Φεστιβάλ μας». Άλλοι χαμογέλασαν, άλλοι τον κοίταξαν περίεργα… Ο Θανάσης, τελικά, είχε δίκιο. Μπροστά στο Τριανόν υψώνεται το δέντρο του, μέχρι σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά.