Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αθέατη Πόλη 2016: Κάλεσμα για ανοικτή συνάντηση και συμμετοχή

Αθέατη Πόλη 2016: Κάλεσμα για ανοικτή συνάντηση και συμμετοχή

Η οργανωτική ομάδα της «Αθέατης Πόλης» υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων νομού Ηρακλείου διοργανώνουν για 4η χρονιά στο Ηράκλειο το φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης.

 

Οι Δράσεις ξεκίνησαν το 2012 στην γειτονιά της Αγ. Τριάδας συνεχίστηκαν στο "Λάκκο" το 2013 και στα ενετικά τείχη το 2015.

 

Φέτος, η Αθέατη Πόλη προγραμματίζεται για τις 7, 8, 9 Οκτωβρίου 2016, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

 

Η πρόταση μας ακολουθεί τη διαδρομή κατά μήκος του κρυμμένου Ελληνιστικού τείχους (αραβοβυζαντινού) που διατρέχει τμήμα του εσωτερικού της πόλης, ελάχιστα ίχνη του οποίου είναι σήμερα εμφανή.

 

Έχει ζητηθεί και σχεδόν οριστικοποιηθεί η ορισμένου χρόνου παραχώρηση των κτηρίων στα Λιοντάρια (πρώην αστυνομικού τμήματος) στις οδούς Χάνδακος (πρώην Τροχαίας), Μεραμβέλου (πρώην κτηρίου ΠΙΚΠΑ), στην λεωφ. Δικαιοσύνης (πρώην κτιρίου Τουριστικής Αστυνομίας). Ταυτόχρονα έχουν εντοπιστεί υπαίθριοι χώροι παρέμβασης που ξεκινούν από το Λιμάνι, συνεχίζουν στην Πύλη Σαμπιονάρα, ακολουθούν το γεωγραφικό αποτύπωμα  του τείχους και καταλήγουν μέσω της Χάνδακος, στον κόλπο του Δερματά.

 

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της διαδρομής αυτής, και της ιστορικής, οικονομικής και κοινωνικής της διάστασης στην διαμόρφωση της σημερινής πόλης του Ηρακλείου. Θέλουμε επίσης να προτείνουμε την επανάχρηση δημόσιων κτηρίων, την σύνδεση τους με τους υπαίθριους χώρους και την ανάδειξη αυτών των χώρων με δράσεις. Θέλουμε αυτοί οι χώροι να γεμίσουν με τέχνη και ιστορία και να ανοίξουν προς τους πολίτες του Ηρακλείου, αναδεικνύοντας έτσι την σύνδεση των αρχαιολογικών στοιχείων και της σύγχρονης πόλης.

 

Η «Αθέατη Πόλη» απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να συμμετέχει στο φεστιβάλ. Στείλτε μας τις προτάσεις σας μέχρι 5/8 στο info.atheatipoli@gmail.com αναφέροντας:

 

1) Το είδος της δράσης (εικαστικά, μουσική , θέατρο, αρχιτεκτονική) ή τις δράσεις που προτείνετε με ιστορική, πολεοδομική, ή οικολογική προσέγγιση.

2) Το περιεχόμενο και την μορφή έκφρασης της δράσης σας.

3) Πιθανά σημεία / χώρους της διαδρομής που θα ήταν ιδανικοί για τη δράση σας.

4) Ανάγκες σε εξοπλισμό και υποδομές για την υλοποίηση της.

 

 Όπως και τις προηγούμενες φορές, ο τρόπος έκφρασης είναι ελεύθερος. Οι δράσεις που θα συνθέσουν το πρόγραμμα μας θα είναι συνάρτηση των προτάσεων που θα συλλέξουμε και των δυνατοτήτων (πρακτικών / οικονομικών) που θα υπάρχουν για την υλοποίησή τους. Στο βαθμό που είναι δυνατό, θα επιδιώξουμε το κόστος (υλικά, εξοπλισμός, κ.α.) να καλυφθεί από χορηγίες. Μεταξύ των συμμετεχόντων και της οργανωτικής επιτροπής θα υπάρχει συνεχής επαφή για να καλύπτονται απορίες και υλικό έρευνας που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο.

 

Σύντομα θα καθοριστεί νέα ημερομηνία συνάντησης για τον συντονισμό όλων των συμμετεχόντων. 

Σχετικές ειδήσεις
52α Δημήτρια: Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων
23.01.2017 10:14
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των 52ων Δημητρίων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, ώστε να υποβάλλουν τις προτάσεις τους με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.
Akropoditi DanceFest 2017: Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή παραστάσεων
13.12.2016 16:40
Το Akropoditi DanceFest 2017 θα πραγματοποιηθεί φέτος 8 έως 21 Ιουλίου 2017 και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή παραστάσεων.
Our Festival 2 - Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών: Ανοιχτό κάλεσμα
26.04.2016 12:45
Το Our Festival 2, η δεύτερη Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή.
Κόκκινη κλωστή: Κάλεσμα συμμετοχών για το Φεστιβάλ παραμυθιού
07.04.2016 15:37
Το Φεστιβάλ παραμυθιού Κόκκινη κλωστή επιστρέφει για 2η χρονιά, από 20 Μαΐου έως 19 Ιουνίου 2016, στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε Καλλιτέχνες - Δημιουργούς.
3ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια»
10.03.2016 15:17
Το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 20 Μαρτίου 2016, με διεθνή συμμετοχή (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Νορβηγία, Τουρκία).