Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Εικαστικό Φεστιβάλ Orange Water: Το όραμα που έγινε πράξη!

Εικαστικό Φεστιβάλ Orange Water: Το όραμα που έγινε πράξη!

Ο Αποστόλης Ζολωτάκης και η Κέλλυ Αθανασιάδου είναι δυο εικαστικοί που χτίζουν γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η έντονη εκθεσιακή τους δράση εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Ολλανδία όπου παρουσιάζουν τη δουλειά τους στις προσωπικές τους εκθέσεις και σε συνεργασίες με σημαντικούς Ολλανδούς συναδέλφους τους.

 

Οι δύο καλλιτέχνες που εκτός από την αμιγώς δημιουργική τους πλευρά ασχολούνται και με επιμέλειες εκθέσεων, ξεκίνησαν να συνεργάζονται το 2013 και να παράγουν εικαστικά project με Έλληνες και Ολλανδούς καλλιτέχνες. Η δράση τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν εκθέσεις που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις στο κοινό. Η αφορμή δεν άργησε να δοθεί στους δραστήριους εικαστικούς ώστε να συνδυάσουν πολλαπλά project και δημιουργήσουν μια φεστιβαλική δομή. Ήταν στην έκθεση τους στα Χανιά το 2014 όταν ο τότε Ολλανδός Πρέσβης Jan Versteeg που τους επισκέφθηκε για να τελέσει τα επίσημα εγκαίνια , έδωσε την ιδέα για την επίσημη δράση ενός Ελληνο-Ολλανδικού εικαστικού φεστιβάλ. Την επόμενη χρονιά το “Orange Water” ήταν ήδη έτοιμο και ένωσε 10 χώρους σε Αθήνα, Πάρο και Κρήτη- παρουσιάζοντας 47 καλλιτέχνες σε 10 ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στους πάνω από 50.000 επισκέπτες του!

 

Αποστόλης Ζολωτάκης: « Το “Orange Water” ουσιαστικά δομήθηκε ως φεστιβάλ στο μυαλό μας μέσα σε 2 μέρες! Ξέραμε τι θέλουμε να κάνουμε και ξέραμε ότι θέλουμε να το απλώσουμε ώστε να συμπεριλάβουμε διάφορους χώρους που είτε έμεναν ανεκμετάλλευτοι είτε χρησιμοποιούνταν αραιά με πολύ χαμηλής ποιότητας θεάματα που υποβάθμιζαν το τοπικό πολιτιστικό επίπεδο. Θέλαμε να αλλάξουμε το κατεστημένο αυτό». 


Kelly: «Η πρόταση του πρέσβη έγινε σε εξαιρετική στιγμή. Η ενέργεια που είχαμε με τον Αποστόλη σε εκείνη τη φάση, ολοένα αυξανόταν από τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης μας «Από τον Αφαιρετικό Εξπρεσιονισμό στο Συναισθηματικό Ορθολογισμό». Σε 32 ημέρες έκθεσης, πέρασαν από το Μεγάλο Αρσενάλι πάνω από 3000 επισκέπτες. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι και νοιώθαμε δυνατοί να εκτελέσουμε το οποιοδήποτε εγχείρημα».


Το σύνολο του τύπου συμβάδισε απόλυτα με την ευρεία αποδοχή του κοινού στο φεστιβάλ και οι δράσεις του “Orange Water” γνώρισαν μεγάλη προβολή και δημοσιότητα. Φέτος, οι δράσεις έχουν εξαπλωθεί ακόμη πιο πολύ και περιλαμβάνουν 10 εικαστικές εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στην Αθήνα, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, την Πάτρα, την Πάρο και την Κόρινθο από 4 Ιουνίου έως 30 Σεπτέμβρη. Οι διοργανωτές μας υπόσχονται δομημένες εκθέσεις από σημαντικούς Έλληνες και ευρωπαίους εικαστικούς ενώ οι συνεργασίες του φεστιβάλ εμπλουτίζονται με διάφορα δρώμενα.

 

Αποστόλης: «Μια σημαντική παράμετρος του φετινού φεστιβάλ και προσωπικό μου στοίχημα ως καλλιτεχνικός διευθυντής, είναι η συνεργασία με τα Αρχαιολογικά μουσεία στην Πάτρα και στα Χανιά. Το “Orange Water” είναι φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το διάλογο του με τις αρχαιότητες και τα κλασικά εκθέματα των μουσείων».


Kelly: «Σκοπός του “Orange Water” είναι να απλώνεται όσο περισσότερο γίνεται και να αξιοποιεί τους θαυμάσιους χώρους που έχουν καταλήξει αποθήκες σε Δήμους και Περιφέρειες. Είμαστε πολύ τυχεροί που από φέτος ξεκίνησε η συνεργασία μας με το Santorini Arts Factory. Είναι ένας χώρος που έχει πολλές δυνατότητες αξιοποίησης και κυρίως ανθρώπους στη διαχείριση του που αντιλαμβάνονται το όραμα και είναι δίπλα μας για την άρτια υλοποίηση του.»


Αποστόλης: «Να προσθέσω εδώ, πως είναι το πιο σημαντικό για μια διοργάνωση τέτοιου επιπέδου να συναλλάσσεται με ανθρώπους που όχι μόνο σέβονται τον όγκο της δουλειάς αλλά κυρίως που μπορούν να διακρίνουν την ποιότητα  της δράσης και το ειδικό βάρος των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Δεν μπορούν να το αντιληφθούν όλοι αυτό. Μας έχει τύχει να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα βασικά με αντιδήμαρχο πολιτισμού!»


Στα εγκαίνια που έγιναν το Σάββατο 4 Ιουνίου στη Σαντορίνη, το "Orange Water" παρουσίασε συναυλία της Angelika Dusk η οποία έβαλε όλο το SAF σους ρυθμούς της και ξεσήκωσε τους επισκέπτες. Η ερμηνεύτρια μας μίλησε για τη δουλειά της και τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ.

 

Ποια είναι με λίγα λόγια η καλλιτεχνική διαδρομή σου μέχρι σήμερα;


Angelika Dusk: "Σπούδασα κλασική μουσική στην Αμερική και μετά jazz/blues/funk στην Αγγλία. Έχω  κυκλοφορήσει το πρώτο μου άλμπουμ Marionette σε συνεργασία με Άγγλους παραγωγούς (Red Triangle Productions και Ross Cullum). Τώρα είμαι στη διαδικασία της ετοιμασίας του δεύτερου άλμπουμ μου που θα είναι πολύ πιο ροκ, alternative pop/rock θα το έλεγα.  Συνεργάζομαι και πάλι με Άγγλους παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και ο Rupert Christie (γνωστός για συνεργασίες του με τους U2, Lou Reed, Coldplay, Jessie κα)."


- Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σου;


Angelika: “Νομίζω όταν έγραψα τα πρώτα μου τραγούδια. Τότε είναι που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα και να παίρνει μορφή αυτό που τόσο ήθελα να κάνω. Και φυσικά οι συναυλίες είναι πάντα το καλύτερο σημείο της δουλειάς μου. Ξεχωρίζω απο αυτές που έχω δώσει μέχρι τώρα την εμπειρία στο River Party, τις συναυλίες στον Κήπο του Μεγάρου, το live στο Φεστιβάλ του EN LEFKO που έκανα opening act για τον Boy George!”


Πως προέκυψε η συνεργασία σου με το “Οrange Water”?


Angelika: «Αγαπώ πολύ την τέχνη και παρακολουθώ όσα περισσότερα δρώμενα μπορώ και από τον εικαστικό χώρο. Η πρόταση για το live στα εγκαίνια του φετινού φεστιβάλ με βρήκε αμέσως σύμφωνη μιας και χαίρομαι που παίρνω και εγώ με τη μουσική μου μέρος σε ένα τόσο σημαντικό εικαστικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν 57 καλλιτέχνες. Είναι τιμή μου που έπαιξα με την μπάντα μου στα εγκαίνια και ανυπομονώ να παρακολουθήσω και τις υπόλοιπες εκθέσεις στα υπόλοιπα μέρη του Orange Water

 

 

~ Το Σάββατο 6 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory), τα εγκαίνια της δεύτερης δράσης του φετινού Orange Water. Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Σχετικές ειδήσεις
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Gary Carrion-Murayari: Οι νέοι καλλιτέχνες δείχνουν επιδεξιότητα και αυτοπεποίθηση στην εξισορρόπηση
05.08.2016 17:05
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Ένας από τους επιμελητές της ο Gary Carrion-Murayari (επιμελητής του New Museum) μίλησε στο Culture Now.
Η μουσική δωματίου ταξιδεύει στον Σαρωνικό!
26.07.2016 16:22
Κάθε καλοκαίρι δίνεται ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον μουσικό ραντεβού. Σπουδαίοι καλλιτέχνες της μουσικής δωματίου από όλον τον κόσμο, παρουσιάζουν τις ξεχωριστές τους δουλειές σε διάφορα μέρη του Σαρωνικού. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα τόσο για την οπτική μερικών, εκλεκτών μουσικών που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, όσο και των καλλιτεχνικών διευθυντών Γιάννη Αγρανιώτη και Francis Kefford.
Στον παλμό του 8ου θεατρικού φεστιβάλ Off-off Athens!
03.06.2016 12:31
Στην 8η χρονιά του μπαίνει δυναμικά το Φεστιβάλ Off- off Athens του Θεάτρου Επί Κολωνώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες θεατρικές δυνάμεις να πειραματιστούν πάνω σε καινούργιες καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς, και να ξεκλειδώσουν το ταλέντο τους πάνω στο θεατρικό σανίδι. Τρεις από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με τα ιδιαίτερα ονόματα: Follow The White Rabbit, Bourou Bourou και Wanted!!!, μας προ (σ) καλούν να τις γνωρίσουμε, ενώ μας δίνουν και μία πρώτη γεύση από τις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα...
Γιώργος Παλαμιώτης: Το ELAIώNAS Festival είναι μια ουτοπική σύλληψη
01.06.2016 16:10
Το ELAIώNAS Festival επιστρέφει για 2η χρονιά από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2016 σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, μ’ ένα πλούσιο και πολυδιάστατο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο μουσικός Γιώργος Παλαμιώτης, εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής (μαζί με την Φένια Παπαδόδημα) του ELAIώNAS Festival, μας μίλησε για την ιδέα πίσω από αυτό το ωραίο Φεστιβάλ, τις τρεις θεματικές ενότητες που διαμόρφωσαν το φετινό πρόγραμμα, το φιλόδοξο όραμά του για το μέλλον και την ουτοπία…