Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ατομική έκθεση του John Armleder στην Μύκονο

Ατομική έκθεση του John Armleder στην Μύκονο

Την έναρξη της ατομικής έκθεσης του Ελβετού καλλιτέχνη John Armleder, μία πρωτοβουλία του Χρήστου Οικονόμου σε συνεργασία με τον Nicolai Frahm, ανακοίνωσαν οι ίδιοι. Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Μυκόνου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.

 

Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της εικαστικής σκηνής από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο John Armleder παρουσιάζει ένα πλούσιο έργο που αποτελείται από πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις, έχοντας αναγνωριστεί εξίσου από κριτικούς και εκπροσώπους της τέχνης, ενώ οι ιδιαίτερες πρακτικές που χρησιμοποιεί τον καθιστούν μια ξεχωριστή δύναμη επιρροής για την τέχνη μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας με το opening party στις 4 Αυγούστου (7-9μμ), η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.

 

Η έκθεση καλύπτει το έργο του Armleder από τo 2000 μέχρι σήμερα και αναδεικνύει τις πολλές και διαφορετικές διαστάσεις της τέχνης του, μέσα από μια διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος οργανώνει και διαγράφει την πορεία της έκθεσής του. Η έκθεση των έργων του Armleder στις αίθουσες της σχολής και τις εγκαταστάσεις της, συμπληρώνεται από υπαίθρια γλυπτά, έργα των Yoshitomo Nara (γεν. 1959, Χιροσάκι) και Ai Weiwei (γεν. 1957, Πεκίνο).

 

Το έργο του Armleder είναι μια ωδή στον καθημερινό, σύγχρονο άνθρωπο. Μια γιορτή χρωμάτων, σχημάτων, αφηρημένης ζωγραφικής, εγκατάστασης, ήχου, βίντεο και φωτός. Πρόκειται για μια οπτική πανδαισία της ποπ αισθητικής και εσωτερικής διακόσμησης, μια συνάντηση με το στυλ του Marcel Duchamp και την αισθητική του Andy Warhol. Θα ανακαλύψετε χρώματα, σχήματα, υφές και στοιχεία των ρυθμικών συνθέσεων. Η άποψη του να φαίνονται «τα πράγματα ως έχουν»  διευκρινίζει, για μια ακόμη φορά, την ικανότητα της τέχνης να μετατρέπει κάτι κοινότυπο σε πραγματικά ξεχωριστό. 

 

Ένας μεγάλος αριθμός εικαστικών έργων δείχνει πόσο σημαντική είναι η τυχαιότητα στο έργο του Armleder και, με μια αίσθηση ειρωνείας, μετατρέπουν τη δραματική δύναμη της εικαστικής χειρονομίας που υπονοείται στην ευρωπαϊκή Art Informel και στον Αφηρημένο Ιμπρεσιονισμό.  Την ίδια στιγμή, φώτα νέον θα αναδείξουν την μινιμαλιστική προσέγγιση της χρήσης βιομηχανικών υλικών, στο στυλ του Dan Flavin, δημιουργώντας ένα μικρό κύκλωμα μεταξύ της πολιτιστικής αναφοράς στην Op Art και την υπνωτική γοητεία που ασκούν τα φώτα σε  χώρους διασκέδασης και όπου κινούνται καταναλωτές, όπως τα clubs και τα εμπορικά κέντρα.

 

Σχετικά με τον John Armleder

 

Γεννημένος το 1948 στη Γενεύη της Ελβετίας, ο John Armleder  έχει παρουσιάσει έργα του σε πολυάριθμους χώρους τέχνης, ανάμεσά τους η γκαλερί Tate στο Liverpool, το Κέντρο Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης (Kunsthalle) στη Ζυρίχη, το Κέντρο Τέχνης Dairy Art Centre στο Λονδίνο, η Wiener Secession στη Βιέννη, το Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris στο Παρίσι, το Μουσείο Τέχνης (Kunstmuseum) στη Βασιλεία, το Kunstverein Hannover στο Ανόβερο, MAMCO – το Musée d'Art Moderne et Contemporain στη Γενεύη, το Casino Luxembourg – Forum d’Art Contemporain, τη Villa Arson στη Νίκαια,  το Kunstverein στο Ντίσελντορφ, και το GAMeC στο Μπέργκαμο.

 

Ο John Armleder εκπροσώπησε την Ελβετία στην Biennale της Βενετίας, ενώ την επόμενη χρονιά συμμετείχε στην Documenta 8.

 

Έργα του έχουν παρουσιαστεί και σε ομαδικές εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (Centre Georges Pompidou) στο Παρίσι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Punta della Dogana/Palazzo Grassi στη Βενετία, στο Μουσείο Τέχνης (Kunstmuseum) στο St. Gallen, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο St.Louis, στο Μουσείο Ludwig στην Κολωνία και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Museum für Gegenwartskunst) στη Βασιλεία. 

 

Photo: JOHN ARMLEDER, Cymbalaria Muralis, mixed media on canvas170 x 130cm (66 15/16 x 51)

Σχετικές ειδήσεις
ALlmost Divine: έκθεση του Άγγελου Μαυραειδή στη Μύκονο
12.08.2016 10:33
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα Σ. Συριώτη του Δήμου Μυκόνου θα φιλοξενείται από τις 21 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2016 η 1η ατομική έκθεση ζωγραφικής "ΑLLmost Divine" του Άγγελου Μαυραειδή.
Shades of Blue: Έκθεση του Νεκτάριου Αποσπόρη στη Μύκονο
06.07.2016 15:22
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα Σ.Συριώτη του Δήμου Μυκόνου θα φιλοξενείται από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου 2016 η ατομική έκθεση ζωγραφικής "Shades of Blue" του Νεκτάριου Αποσπόρη σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Πορτραίτα της θάλασσας του Αιγαίου: έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη στην Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο
10.06.2016 14:18
Την θαλασσινή αύρα μεταφέρει αυτούσια στη νέα σειρά έργων του που δημιούργησε ο ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης για την έκθεση του που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο στις 18 Ιουνίου, με τον εύγλωττο τίτλο Πορτραίτα της θάλασσας του Αιγαίου.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".