Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η μουσική δωματίου ταξιδεύει στον Σαρωνικό!

Η μουσική δωματίου ταξιδεύει στον Σαρωνικό!

Κάθε καλοκαίρι δίνεται ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον μουσικό ραντεβού. Εκτεκτοί καλλιτέχνες της μουσικής δωματίου από όλον τον κόσμο, παρουσιάζουν τις ξεχωριστές τους δουλειές σε διάφορα μέρη του Σαρωνικού. Από τα Κύθηρα μέχρι τον Πόρο, οι μελωδίες ταξιδεύουν το κοινό και αναδεικνύουν τις πτυχές ενός μουσικού είδους που στην Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη ευρεία αναγνώριση.

 

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα γι' αυτή την σπουδαία μουσική συνάντηση, από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, αλλά και από τους καλλιτεχικούς διευθυντές, Γιάννη Αγρανιώτη και Francis Kefford.

 

Συνέντευξη: Αναστασία Ρίζου

 

Cul. N.: Το «Φεστιβάλ Σαρωνικού» διαγράφει μια ενδιαφέρουσα πορεία μέχρι σήμερα. Έχετε εκπληρώσει μέχρι τώρα τους στόχους που θέσατε όταν το εμπνευστήκατε; Πώς υποδέχεται το ελληνικό κοινό αυτό το είδος μουσικής;


Γιάννης Αγρανιώτης: Σε μεγάλο βαθμό αυτά που είχαμε οραματιστεί με την ομάδα των μουσικών όταν ξεκινήσαμε έχουν γίνει πραγματικότητα. Δε θέσαμε μη ρεαλιστικούς καλλιτεχνικούς στόχους εξάλλου. Η υποδοχή του κοινού ήταν από την αρχή ενθουσιώδης και θα μπορούσα να πω ότι ο ενθουσιασμός είναι μεγαλύτερος κάθε χρόνο, παρόλο που για κάποιους αυτό το είδος μουσικής μπορεί να είναι άγνωστο. Σημασία έχει ότι έρχονται με ενδιαφέρον και περιέργεια και βιώνουν μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική εμπειρία.

 

Cul. N.: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις αυτού του Φεστιβάλ και ποιο το προσωπικό σας όραμα για το μέλλον;

 

Francis Kefford: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε να γοητεύουμε ένα ποικίλο κοινό. Πιστεύουμε όλοι πως αυτή η ιδιαίτερη μορφή μουσικής μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες. Το να μεγαλώσουμε το κοινό μας με το χτίσιμο σχέσεων στις τοπικές κοινότητες στις οποίες δίνουμε παραστάσεις, ήταν το πάθος και η προτεραιότητά μας, καθώς και το πιο ικανοποιητικό μέρος της δουλειάς μας. Το μέλλον του Φεστιβάλ εξαρτάται πάνω σε όλα αυτά, δεδομένου ότι μόνο μέσω αυτών των σχέσεων και της αγκαλιάς του συνόλου της κοινότητας, μπορεί να ανθίσει και να αξιοποιηθεί πλήρως.

 

Cul. N.: Συμμετέχετε στο «Φεστιβάλ Σαρωνικού» για πρώτη φορά. Τι σας οδήγησε στο να αποδεχθείτε την πρόσκληση;

 

Ruth Gibson: Ήταν πολύ εύκολο για μένα να αποδεχθώ αυτήν την πρόσκληση, λόγω των υπέροχων μουσικών που εμπλέκονται, των πανέμορφων τοποθεσιών και της σπουδαίας μουσικής που θα ακουστεί. Επιπλέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει αρκετό κρύο εδώ και πολύ καιρό… !

 


Cul. N.: Έχουμε την ευκαιρία να σας συναντάμε κάθε χρόνο από το 2011 που ξεκίνησε το Φεστιβάλ. Τι σας ελκύει σε αυτή τη μουσική συνάντηση; Έχετε παρατηρήσει πρόοδο από την πρώτη φορά;

 

Benjamin Bowman: Το «Φεστιβάλ Σαρωνικού» είναι μια συνάντηση ιδιαιτέρως δημιουργικών μυαλών, μα επιπλέον και καλών φίλων. Και όλα αυτά σε μια λαμπρή ατμόσφαιρα! Είναι κάτι για το οποίο όλοι ανυπομονούμε: τους γενναιόδωρους ανθρώπους που θα συναντήσουμε, το γευστικό φαγητό και το τοπίο που προσφέρει έμπνευση… Τι θα ήταν πιο ιδανικό για ένα γκρουπ καλλιτεχνών; Κάθε χρόνο νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην ομάδα, με αποτέλεσμα να κάνουν την συμμετοχή μας ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Βλέποντας το Φεστιβάλ να απευθύνεται σε περισσότερες κοινότητες και ατζέντες τουριστών, δεν το θεωρώ μόνο συναρπαστικό, μα και ενθαρρυντικό σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Σημαίνει ότι τα όνειρά μας ως καλλιτέχνες γίνονται πραγματικότητα! Το 2016 είναι η Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ. Είναι ευχαρίστηση και προνόμιο να συμπεριλαμβάνομαι σε αυτήν την οικογένεια! Δεν μπορώ να περιμένω για το τι μας επιφυλάσσεται και φέτος.

 

Cul. N.: Φέτος για ακόμα μια χρονιά θα σας δούμε στο Φεστιβάλ Σαρωνικού. Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και γιατί επιλέξατε να εκφραστείτε μέσα από το ευαίσθητο είδος της μουσικής δωματίου;


Bogdan Bozovic: Οι μεγαλύτερές μου επιρροές είναι οι φίλοι μου, που τυχαίνει να είναι μερικοί από τους πιο καλούς μουσικούς. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό! Αν έπρεπε να διαλέξω κάποιον, αυτός θα ήταν ο μέντοράς μου τα προηγούμενα έξι χρόνια, Rainer Schmidt από το Κουαρτέτο της Χάγης. Το δεύτερο μέρος της ερώτησης, συμπεριλαμβάνει την απάντηση – επέλεξα την μουσική δωματίου για την ευαισθησία της! Είμαι γοητευμένος από τη σκέψη (για παράδειγμα) πως τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται μαζί και φέρνουν στην ζωή μερικές σπουδαίες δημιουργίες. Στον κόσμο που ζούμε, αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τη μουσική περισσότερο από ποτέ, δεδομένου ότι είναι η πιο υπερβατική και ταυτόχρονα η πιο ανθρώπινη από όλες τις τέχνες. Πραγματικά πιστεύω σε αυτό!

 

Ραντεβού λοιπόν, σε κάποιον από τους πανέμορφους τόπους του Φεστιβάλ, ώστε να αφεθούμε στην αισθαντική μαγεία της μουσικής δωματίου. 

 

 

~ Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου 2016, στον Γαλατά, τις Σπέτσες, την Ύδρα, τον Πόρο και για πρώτη φορά και στα Κύθηρα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική περί Έρωτος στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα
17.01.2017 13:04
Λίγο πριν ανοίξει η Πόρτα για τις Άλλες Παράλληλες, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Mislav Rezic, Νέλλη Μαυροειδή, Κορνήλιο Σελαμσή, Τάση Χριστογιαννόπουλο και το σύνολο Ventus Ensemble να μας δώσουν το στίγμα από τις "τολμηρές" συναυλίες κλασικής μουσικής που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Φοίβος Δεληβοριάς: Μια τυχαία μέρα κρύβει κάτι αιώνιο
21.10.2016 17:31
Ο Φοίβος Δεληβοριάς, με αφορμή τις "Best of" παραστάσεις του στον Σταυρό του Νότου, έκανε ένα flashback στην καλλιτεχνική του διαδρομή, θυμήθηκε ήχους και εικόνες, σταμάτησε για λίγο στην δική του «Καλλιθέα», μας άφησε να «κρυφοκοιτάξουμε» στο εργαστήρι της δημιουργίας του και ευχήθηκε στον αγαπημένο μουσικό στέκι του Νέου Κόσμου να «μην φοβηθεί να ομορφύνει».
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.