Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία οι νικητές του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room 18

Από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία οι νικητές του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room 18

Από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία είναι τα τρία έργα που βραβεύονται στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Room 18.

 

Με 262 συμμετοχές από 580 συντελεστές από 17 χώρες ολοκληρώθηκε ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού Room 18, με θέμα το σχεδιασμό ενός δωματίου αστικού ξενοδοχείου 18τ.μ., αναδεικνύοντας νικητές τον Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο (1ο Βραβείο - Ελλάδα), τον João Prates Ruivo (2ο Βραβείο - Πορτογαλία), και τις Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο Βραβείο - Ισπανία). Οι τρεις βραβευμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1), στην έκθεση Room 18, στο Μουσείο Μπενάκη (23/11 - 11/12).

 

Αποδομώντας τα στοιχεία που ορίζουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και καταρρίπτοντας τα όρια του, οι προτάσεις που διακρίθηκαν, προκαλούν τον σύγχρονο ταξιδιώτη να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία ταξιδιού, που ξεκινά και τελειώνει εκεί.

 

Ένα καταπράσινο δωμάτιο - πάρκο, εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία και τις δομές του γηπέδου του Γκολφ δημιουργεί ένα ιδανικό δωμάτιο - και κατά συνέπεια ξενοδοχείο - δομημένο ως ένα απέραντο τοπίο, σημείο ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου, σύμφωνα με τον πολυβραβευμένο Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο (1ο Βραβείο).       

 

1ο Βραβείο - Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος - Ελλάδα | "Elyseum & the politics of the golf course": Ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, αρχιτέκτονας του πολυβραβευμένου ξενοδοχείου Λειβαθώ στην Κεφαλλονιά, προτείνει ένα δωμάτιο με ανάγλυφο δάπεδο από γρασίδι, μέσα σε τοίχους που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από καθρέπτες, προκειμένου να δημιουργήσει μια αίσθηση απείρου και εξοχής.

 

Ο João Prates Ruivo (2ο Βραβείο) του πολυβραβευμένου γραφείου FORA (Πορτογαλία), έχοντας ως κύρια ιδέα ότι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι παράλληλα και ένας χώρος προσωπικής έκφρασης, συνέλαβε ένα δωμάτιο - διάδρομο, με πλάτος 1 και μήκος 18 μέτρα, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με την βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτούνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με τις διαθέσεις του χρήστη.  

 

2ο Βραβείο - João Prates Ruivo (FORA) - Πορτογαλία: Ο João Prates Ruivo (FORA) προτείνει ένα δωμάτιο - διάδρομο, φαινομενικά άδειο, με τα έπιπλα να αιωρούνται. Ο επισκέπτης αποφασίζει πόσα, ποια και πότε θα χρησιμοποιήσει.

 

Το 3ο Βραβείο λαμβάνουν οι Ισπανοί Sara Navazo Saez De Arregui και Edorta Larizgoitia Andueza, προτείνοντας “Το κουτί των ονείρων”, ένα κυριολεκτικό δωμάτιο ύπνου μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Το κρεβάτι - το έπιπλο που δεσπόζει πάντα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και σημείο υπενθύμισης ότι ο ταξιδιώτης δεν είναι στο σπίτι του -  τοποθετείται στο κέντρο μέσα σε ένα ξύλινο κουτί και λειτουργεί ως ένας χώρος απομόνωσης από το υπόλοιπο δωμάτιο, από τον υπόλοιπο κόσμο.

 

3ο Βραβείο - Sara Navazo Saez De Arregui, Edorta Larizgoitia Andueza (LA-NA) – Ισπανία | "Το κουτί των ονείρων": Η Sara Navazo Saez De Arregui και ο Edorta Larizgoitia Andueza, με έδρα το Λονδίνο, φαντάστηκαν ένα δωμάτιο μέσα σε ένα δωμάτιο. Το κρεβάτι, σαν ένα κλειστό, ξύλινο, κρεμάμενο κουτί δεσπόζει στο κέντρο και γύρω του, ελεύθερα στο χώρο, τοποθετούνται τα είδη υγιενής, έπιπλα και αντικείμενα.

 

Με βάση την απόφαση της κριτικής επιτροπής, εννέα ακόμα προτάσεις θα λάβουν έξι επαίνους (τρεις προτάσεις σε ισοβαθμία) για τις πρωτότυπες ιδέες που κατέθεσαν. Αναλυτικά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Διοργάνωση:

 

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητα της, συνιστά ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Αποσκοπεί στην ενημέρωση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού για τις τελευταίες τάσεις της διεθνούς αρχιτεκτονικής αλλά και στην προβολή της Ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής ανά τον κόσμο. Το Room 18 αποτελεί τον 4ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των ΔΟΜΩΝ.

 

Photo: 1ο Βραβείο - Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος - Ελλάδα | "Elyseum & the politics of the golf course"

Σχετικές ειδήσεις
playforPLACE 2016: το καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σοφίας Μαυραγάνη επιστρέφει
30.08.2016 16:37
Το playforPLACE, το καινοτόμο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ιδέα της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη, ταξιδεύει για πέμπτη χρονιά και ανακοινώνει τους επόμενους σταθμούς του. Σε διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο 2016 πραγματοποιούνται, δράσεις στο Πόρτο (Πορτογαλία), τη Σεβίλλη (Ισπανία) και το Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική).
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού Room 18!
19.07.2016 14:50
Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού Room 18 που αποτελεί τον πρώτο διαγωνισμό που διεξάγεται με θέμα τον εσωτερικό χώρο ενός τυπικού αστικού δωματίου ξενοδοχείου, ολοκληρώθηκε συγκεντρώνοντας 262 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Public Moments Awards: Οι νικητές του 1ου ανοιχτού διαγωνισμού φωτογραφίας & βίντεο
01.07.2016 11:38
Μία ξεχωριστή βραδιά για τους λάτρεις της εικόνας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, κατά τη διάρκεια της βραδιάς ανάδειξης των νικητών των βραβείων Public Moments, του πρώτου ανοιχτού διαγωνισμού φωτογραφίας και βίντεο των καταστημάτων Public, στο Νομισματικό Μουσείο.
Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού Room18 από τις ΔΟΜΕΣ: Πρόσκληση συμμετοχής
24.05.2016 16:39
Η υποβολή συμμετοχών με μειωμένο τέλος για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Room 18, τον πρώτο διαγωνισμό με θέμα τον εσωτερικό χώρο ενός τυπικού αστικού δωματίου ξενοδοχείου, 18m2 - 24m2, συνεχίζεται έως και τη Δευτέρα 30 Μαϊου.
Δύο ελληνικά έργα κερδίζουν Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2016
08.04.2016 14:48
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν σήμερα τους νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2016 / Βραβεία Europa Nostra - την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.