Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη αποτελεί έναν θεσμό στη πολιτιστική ζωή της Σαντορίνης εδώ και 35 χρόνια. Μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι, που από την πρώτη στιγμή τις αγκάλιασαν και τις ενθάρρυναν όχι μόνο οι κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες αυτού του μοναδικού νησιού.

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική απαρτίζουν αρμονικά τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2016, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση των Κωνσταντίνου Γρηγορίου και Γιώργου Ρούσσου. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο ιστορικό αρχοντικό του 17ου αιώνα στα Φηρά Σαντορίνης, από 26 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου 2016, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας. Στο φετινό Φεστιβάλ παρουσιάζονται ποικίλα είδη μουσικής δημιουργίας, τόσο ελληνικής όσο και ξένης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ ξεκινάει την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016, με μία βραδιά χορωδιακού τραγουδιού με την Chœur d’ Enfants (παιδική χορωδία) d’ Ile de France υπό τη διεύθυνση του Francis Bardot, στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή.

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, και ώρα 20.30 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο «Μυστικά του νερού» με παράλληλη έκθεση από το ατελιέ των μαθητών του. Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου, επιμελείται ο Νίκος Δελένδας.

Την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016, συνεχίζουμε με Ελληνική παραδοσιακή μουσική από το σύνολο ΠΟΛΙΣ του δεξιοτέχνη του βιολιού Μανώλη Κόττορου, ενώ την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016, το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη έχει τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί τη διεθνούς φήμης πρωταγωνίστρια του Θεάτρου Bolshoi, Anna Netchaeva, σε μία βραδιά λυρικού τραγουδιού.

Τη σκυτάλη παίρνει την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 το καταξιωμένο, στη μουσική Μπαρόκ, ντουέτο των Αναστασία Μηλιώρη (βιολί) και Γεράσιμο Χοϊδά (τσέμπαλο) και την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, είναι η τιμητική βραδιά του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού σε ένα πρόγραμμα που δημιούργησαν και παρουσιάζουν τα πολυαγαπημένα Κίτρινα Ποδήλατα και ο τραγουδοποιός Βασίλης Καζούλης.

Η έκτη, κατά σειρά, εκδήλωση είναι αυτή της Τρίτης 16 Αυγούστου 2016, που θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον σημαντικότατο Jazz πιανίστα, Σπύρο Μάνεση με το trio του, ενώ την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016, θα ταξιδέψουμε με τη φωνή της Νένας Βενετσάνου και τις κιθάρες του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσικιάν.

Το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση βιβλίου «Σαντορίνη το πιο λαμπρό κόσμημα στο Αιγαίο» του Γιάννη Κοκκαλάκη και θα ακολουθήσει την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016, μία βραδιά μουσικής δωματίου με το τρίο του διακεκριμένου βιολοντσελίστα Christophor Miroshnikov.

Η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2016 θα πέσει την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016, με τη Jeune Chœur (νεανική χορωδία) d’ Ile de France υπό τη διεύθυνση του Francis Bardot, που θα πραγματοποιηθεί στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή.

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους “Ελλάδα-Ρωσία 2016“, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού των δύο χωρών.

Επίσης, το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη έχει επιλεγεί και έλαβε την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE 2015-16. Είναι πλέον μέρος του προγράμματος EFFE, το οποίο αποτελείται από Φεστιβάλ που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Χαιρετισμός διοργανωτών

Αγαπητοί φίλοι

με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω σε ένα ακόμα Φεστιβάλ, ένα θεσμό και πόλο έλξης των επισκεπτών του νησιού εδώ και 35 χρόνια που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Γκύζη, ένα από τα λίγα ιστορικά αρχοντικά του 17ου αιώνα που διασώθηκαν από τους σεισμούς του 1956.

 

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2016 θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο  σε όλες τις εκδηλώσεις, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας. Θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει , όπως πάντα, όλα τα είδη μουσικής δημιουργίας, αλλά και εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας.

 

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να καλωσορίσω στην οικογένεια του Μεγάρου Γκύζη, τον Κωνσταντίνο Γρηγορίου και τον Γιώργο Ρούσσο, τους δύο νέους καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Φεστιβάλ, οι οποίοι από φέτος ανέλαβαν να συνεχίσουν το σημαντικό έργο της οργάνωσης, προβολής και πραγματοποίησης του. Υποδεχόμαστε δύο ανθρώπους με έντονη δραστηριότητα στον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα, αλλά και στο κομμάτι της διοίκησης και διαχείρισης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών μονάδων.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναγγείλω τη διεύρυνση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη σε μία περίοδο που θα εκτείνεται όλο το χρόνο, καθιστώντας το όχι μόνο θεσμό και προορισμό για τους επισκέπτες, αλλά και έναν πολιτιστικό πυρήνα που θα έχει ως σκοπό: τη διαρκή και ουσιαστική πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού.

Πέτρος Στεφάνου

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης

Χαιρετισμός Καλλιτεχνικών Διευθυντών

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη από τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο. Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού καλούμαστε να συνεχίσουμε ένα θεσμό που μετράει ήδη πάνω από 3 δεκαετίες στην πολιτιστική ζωή της Σαντορίνης περιλαμβάνοντας μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι, που από την πρώτη στιγμή τις αγκάλιασαν και τις ενθάρρυναν όχι μόνο οι κάτοικοι αυτού του μοναδικού νησιού, αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες του.

 

Πρόθεσή μας είναι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους. Οι συναυλίες θα συνεχίσουν να καλύπτουν όλα τα είδη της μουσικής δημιουργίας, τόσο ελληνικής όσο και ξένης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας. Επιθυμούμε επίσης, να εμπλουτίσουμε τις παραπάνω εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις καθώς και με βραδιές λόγου. Σημαντικός στόχος μας, είναι και η διοργάνωση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, δίνοντας έμφαση και σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τις Καλές Τέχνες, καθώς και σε παρουσίαση και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών.

 

Ως οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην κυρία Τερέζα Κοκκαλάκη, εμπνεύστρια, ιδρύτρια και πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, η οποία με ιδιαίτερο ζήλο και αίσθημα ευθύνης συνέβαλλε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι το νησιού, καθώς και στον κύριο Γιάννη Παπακωνσταντίνου ο οποίος επάξια τη διαδέχθηκε διευρύνοντας τους ορίζοντες και τις συνεργασίες του Φεστιβάλ, καθιστώντας το, διεθνές πολιτιστικό γεγονός και πόλο έλξης για καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Γης.

Γιώργος Ρούσσος

Κωνσταντίνος Γρηγορίου

Καλλιτεχνικοί Διευθυντές