Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Στο Νησί…: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης της Λήμνου

Στο Νησί…: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης της Λήμνου

Μια ιδιαίτερη, σειρά έργων που έχουν για θέμα τους τη θάλασσα, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην πρώτη έκθεση του στη Λήμνο, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Στο Νησί…». Η έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στον Κοντιά της Λήμνου, αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Λήμνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντιατινών. Την  επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Δημήτρης Λούσκος.

 

Ο Παύλος Σάμιος μέσα από αυτή τη σειρά των έργων μοιάζει να ατενίζει τη θάλασσα. Από τον εσωτερικό χώρο κοιτάζει προς τα έξω και αντικρίζει τη θάλασσα που λειτουργεί ως φόντο των έργων του, ενώ παράλληλα μετατρέπεται  σ ένα δυναμικό ορίζοντα χωρίς τέλος.  Η θάλασσα είναι πανταχού παρούσα είτε ως συνέχεια μιας παρτίδας τάβλι, ή ενός καλοκαιρινού, απλού γεύματος, είτε ως σιωπηλός παρατηρητής μιας τρυφερής συνύπαρξης ανάμεσα σ έναν άντρα και μια γυναίκα.  Τα αιώνια σύμβολα του καλοκαιριού είναι εδώ: μια δροσερή φέτα καρπούζι, ένα ζουμερό σταφύλι, ένα ποτήρι κρασί, το τρανζίστορ στην αμμουδιά, τα μικρά εκκλησάκια.  Δεν λείπουν και τα πινέλα του ζωγράφου αλλά και αυτό το ίδιο το ατελιέ με το ανοικτό παράθυρο στη θάλασσα, που γίνεται φορέας έμπνευσης και δημιουργίας. Ο Παύλος Σάμιος ανοίγει το χώρο δουλειάς του, μας βάζει στο εργαστήρι του, που αυτή τη φορά βρίσκεται «Στο Νησί…»,  μας κάνει συμμέτοχους και συνδημιουργούς. Εικόνες και ατμόσφαιρες νησιωτικές με μια διάθεση απόδρασης στο μπλε που μας περιβάλλει, που ταυτίζεται με το άνοιγμα της ψυχής και της προσέγγισης της ελευθερίας που προσφέρει άνευ όρων ο ζωγράφος.  

 

Η έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στον Κοντιά της Λήμνου, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 20.30 και θα διαρκέσει ως τις 10 Αυγούστου 2016.

Σχετικές ειδήσεις
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Wine Spirit / Το Πνεύμα του Κρασιού: Ομαδική έκθεση στη Λήμνο
07.07.2016 11:35
Η έκθεση «Wine Spirit / Το Πνεύμα του Κρασιού», μετά την πρώτη φιλοξενία στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (11 Μαΐου-30 Ιουνίου 2016), επισκέπτεται το νησί της Λήμνου, και συγκεκριμένα τον χώρο «Αποθήκη», στη Μύρινα, από τις 16 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου 2016.
Κάθε έργο… Mια ιστορία: έκθεση του Παύλου Σάμιου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
28.06.2016 15:11
Τη δική τους ιστορία διηγούνται 80+1 έργα του Παύλου Σάμιου, που ταξιδεύουν στην Κρήτη, με αφορμή την έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού, η οποία εγκαινιάζεται στις 11 Ιουλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με τίτλο «Κάθε έργο… Mια ιστορία».
Δύο: Έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας Λήμνου στην αίθουσα τέχνης Αποθήκη
04.02.2016 14:31
Η Φωτογραφική Ομάδα της Λήμνου συνδιοργανώνει με τον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε και την Αίθουσα Τέχνης ΑΠΟΘΗΚΗ από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 έκθεση φωτογραφίας με τη νέα δουλειά των μελών της κάτω από τον τίτλο «Δύο».
Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής: έκθεση στην Πινακοθήκη Αθηναίων
29.10.2015 17:00
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου μας προσκαλούν στα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.