Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας

DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας

Μία από τις ελληνικές παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι το «The Dark Manifesto», μία lecture performance για το θάνατο των μανιφέστων τον 21ο αιώνα, η οποία θα παρουσιαστεί από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260

 

Μπροστά σε μια οθόνη και χρησιμοποιώντας ως όπλα τους laptop, μουσικά όργανα , κείμενα, παραμορφωτές ήχου, εικόνες και τη μουσική , τέσσερις performer διαλύουν και συνθέτουν τις μνήμες και τις προσδοκίες, την μαγεία και τον φόβο της τεχνολογίας, το ψηφιακό και το πραγματικό, φτιάχνοντας το δικό τους μανιφέστο για την πραγματικότητα που βιώνουμε και για το σκοτεινό μέλλον που είναι ήδη εδώ.

 

Τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας DETACH, Γιώργος Βαλαής, Μάκης Κεντεποζίδης, Θάλεια Ιωαννίδου , Voltnoi Brege, βρήκαν λίγο χρόνο και μας μίλησαν για την καλλιτεχνική τους "συνάντηση", την ιδέα πίσω από το «Σκοτεινό Μανιφέστο» που αποτελεί την αρχή μίας τριλογίας πάνω στη φόρμα του lecture, αλλά και για τις κρυμμένες δυνατότητες μέσα σε ένα νέο κόσμο που στοιχειώνεται βασανιστικά από καθετί παλιό

 

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

 

Culture Now: Ας ξεκινήσουμε με τον συμβολισμό πίσω από το όνομα Detach (που σημαίνει απόσπαση). Γιατί το επιλέξατε;


DETACH: Πάντα μας ενδιέφερε να «αποσπάμε» από μια αφήγηση τα κομμάτια που εμείς θέλουμε και να τα οικειοποιούμαστε για να πούμε μια δική μας ιστορία. Βλέπουμε την «απόσπαση» αυτή (detach) σε διάφορα πράγματα γύρω μας, στο ρεμίξ, στα κείμενα του Μπάροουζ, αλλά και γενικότερα, στον κόσμο που ζούμε, που είναι επίσης αποσπασματικός. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι μια σύνθεση , ένα ρεμίξ, στοιχείων από διαφορετικά εικαστικά πεδία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε θέατρο, ούτε ότι κάνουμε μουσική ή σινεμά .

 

Culture Now: Πώς δημιουργήθηκαν λοιπόν οι Detach και ποιο θα λέγατε ότι είναι το κοινό όραμα που σας ένωσε ως ομάδα;


DETACH: Συγκροτηθήκαμε ως ομάδα γιατί ταιριάζουμε καλλιτεχνικά. Μας αρέσουν τα ίδια βιβλία, έχουμε την ίδια προσέγγιση στη μουσική και τη λογοτεχνία ... Σε κάποιες από τις συζητήσεις μας έπεσε μια ιδέα στο τραπέζι και τότε είπαμε «Γιατί δεν την κάνουμε όλοι μαζί;». Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα καινούργιο σχήμα, για να συνθέσουμε λόγο, εικόνα και ήχο, συνδυάζοντας αυτά τα τρία πράγματα με τα οποία ο καθένας μας είχε μεμονωμένα στο παρελθόν ασχοληθεί.

 


Culture NowΣτις 27 & 28 Ιουλίου πρόκειται να παρουσιάσετε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το The Dark Manifesto. Πείτε μας λίγα λόγια για τη γέννηση αυτής της ιδέας…


DETACH: Ξεκινήσαμε συλλέγοντας πολιτικά και καλλιτεχνικά μανιφέστα, τα επεξεργαστήκαμε και καταλήξαμε στη δημιουργία ενός νέου μανιφέστου, του δικού μας, το οποίο θα παρουσιάσουμε στην παράσταση . Ζούμε σε μια εποχή ακμής του μανιφεστικού λόγου. Σχεδόν κάθε νέο  προϊόν που λανσάρεται τον χρησιμοποιεί, υπάρχουν τεχνολογικά, ακόμη και εταιρικά μανιφέστα. Όσον αφορά το  “Dark”, δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται επεξήγηση. Πιστεύουμε ότι είναι σκοτεινός ο καιρός που ζούμε. Παρ’ όλα αυτά, το μανιφέστο μας δεν είναι μηδενιστικό.

 

Culture Now: Ποια είναι η θεματολογία που πραγματεύεται η παράσταση;


DETACH: Προσπαθούμε να εντοπίσουμε το ψηφιακό μέσα στο πραγματικό, να εξετάσουμε τη σχέση τους, τον τρόπο που ανταμώνουν και ενώνονται αυτοί οι δύο κόσμοι, που αρχικά ήταν τελείως διαχωρισμένοι. Θέλουμε να μιλήσουμε για το internet σήμερα, μια και έχουν περάσει 20 χρόνια από την απαρχή του και έχει πλέον αρχίσει να δείχνει τα όριά του. Υπάρχει σαν ιδέα όπως ξεκίνησε κάποτε στα 80s ή όχι; Πώς δρα ο κόσμος μέσα σ’ αυτό και με ποιους τρόπους οι νέοι ψάχνουν ρωγμές για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο;

 

Culture Now: Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι βασικές αρχές του Σκοτεινού Μανιφέστου;


DETACH: Αυτές διαμορφώνονται ακόμα!  Πέρα από την κριτική του παρόντος, το «Σκοτεινό Μανιφέστο» -όπως κάθε μανιφέστο- προτείνει κάποια πράγματα. Εμείς διακρίνουμε νέες δυνατότητες στον ψηφιακό κόσμο, παρότι δεν έχουν ακόμη πραγματωθεί επαρκώς. Υπάρχουν μικρές, αποσπασματικές ιστορίες που είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρες.  Από τη άλλη μεριά, ένα μέρος αυτού του νέου περιβάλλοντος -για να πούμε και κάτι που είναι πραγματικά σκοτεινό- ήρθε για να αντικαταστήσει την τηλεόραση στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου. Με αυτή την έννοια λέμε ότι το internet δεν υπάρχει πια.

 

Με την έλευση του internet, πριν από είκοσι χρόνια, ήρθε η εποχή των αντιγράφων. Όλοι «κατεβάσαμε» με μανία… Κι όχι μόνο αυτό, αμφισβητήθηκε επί της ουσίας η έννοια του πρωτότυπου και του δημιουργού. Ο καθένας μπορεί πλέον να επεμβαίνει σε πράγματα που δημοσιεύονται, να γράφει ψέματα πάνω σε αλήθειες και αλήθειες πάνω σε ψέματα.

 

Παράλληλα όμως αναδύεται και κεφαλαιοποιείται και κάτι καινούργιο: η δικτύωση, το μοίρασμα, το link. Αυτή είναι η κρυμμένη δυνατότητα για την οποία μιλάμε.

 

 

DETACH: THE DARK MANIFESTO TRAILER from Panagiotis Tomaras on Vimeo


Culture Now: Εάν μπορούσατε να συμπυκνώστε το σύνθημα αυτού του Μανιφέστου σε μία μόνο φράση, ποια θα ήταν αυτή;


DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας.

 

Culture Now: Όσον αφορά τη δημιουργική διαδικασία, δουλέψατε ομαδικά σε όλους τους τομείς ή υπήρξαν κάποιοι προκαθορισμένοι ρόλοι για τον καθένα από εσάς;


DETACH: Δουλέψαμε συλλογικά. Μαζί γράψαμε το κείμενο , μαζί σκηνοθετήσαμε. Συνδυάσαμε τις ικανότητές μας στη μουσική, την εικόνα και τον ήχο, και ο καθένας μας συνεισέφερε περισσότερο στον τομέα του. Στο τέλος, συνθέσαμε όλα τα στοιχεία και έτσι συν-δημιουργήσαμε το Σκοτεινό Μανιφέστο.

 

Culture Now: Τι ακριβώς πρόκειται να δούμε στην Πειραιώς 260;


DETACH: Λόγο, εικόνα και ήχο υπό τη μορφή μιας lecture performance.

 


Culture Now: Μετά το Σκοτεινό Μανιφέστο, έχετε κάποια επόμενα σχέδια;


DETACH: Το Σκοτεινό Μανιφέστο είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας πάνω σε αυτή τη φόρμα, τη συνεδριακή, του lecture, της press conference. Το δεύτερο μέρος προγραμματίζεται τον Μάρτιο και το τρίτο τον Ιούνιο. 

 

 

~ Το «The Dark Manifesto» θα παρουσιαστεί  από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ

Σχετικές ειδήσεις
Στέλιος Ανατολίτης: Στο «1ο Μπουκέτο Κωμωδίας» θα περάσετε καταπληκτικά!
25.11.2016 13:38
Είναι το «1ο Μπουκέτο Κωμωδίας» που θα μας ταξιδέψει στο ευρηματικό γέλιο από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου, με επτά παραστάσεις, στον πολύ ξεχωριστό χώρο του «Μαιευτηρίου Comedy Club». Είναι η ενέργεια, η αύρα, η ατμόσφαιρα πολλών όμορφων ανθρώπων που θα μας τοποθετήσουν χαλαρά και ευχάριστα πλάι σε βραδιές με stand up, improv comedy, ανοιχτά μικρόφωνα, σεμινάρια.
Μπέττυ Αρβανίτη: Πιστεύω στους ανθρώπους, την ομαδικότητα και τις συνεργασίες
22.11.2016 16:51
Η Μπέττυ Αρβανίτη κάνει «Πράξη» το όραμά της για καλές παραστάσεις και εκλεκτές συνεργασίες. Φέτος, συμπληρώνονται τα 30 χρόνια του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» και το γιορτάζει με την Ρούλα Πατεράκη, ανεβάζοντας την παράσταση «Τρωάδες σήμερα». Συζητώντας μαζί της με αφορμή το έργο, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια όμορφη αναδρομή στα τόσα όμορφα θεατρικά χρόνια και να μάθουμε ενδιαφέρουσες πτυχές προσώπων και παραστάσεων που καθόρισαν την επιτυχημένη πορεία του θεάτρου.
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Αντώνης Αντωνόπουλος: Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που βουλιάζει και ανησυχούμε αν η ορχήστρα παίζει όμορφη μουσική
18.05.2016 11:45
H παράσταση του έργου «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», του Σάμουελ Μπέκετ, ύστερα από την επιτυχία της πρώτης παρουσίασής της, επιστρέφει στο Bios για δύο μόνο εβδομάδες, από τις 20 Μαΐου 2016! Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση (μαζί με τον Δημήτρη Καραντζά) και την ερμηνεία, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την παράσταση, που "είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς", το παρελθόν, την έννοια της "μνήμης" και τις αντανακλάσεις του μπεκετικού έργου στο σήμερα.
Kati Juurus: Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες στην Αφρική, ο τόπος αυτός έχει μια απέραντη ομορφιά
16.03.2016 16:22
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γυρίζονται πολλά ντοκιμαντέρ για την Αφρική και τους κατοίκους της, εστιάζοντας ως επι το πλείστον στα τεράστια έως και αξεπέραστα προβλήματα που η μεγάλη ήπειρος αντιμετωπίζει. Λίγα όμως διαθέτουν μια διεισδυτική ματιά πάνω σ’αυτά. Ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 14 Μαρτίου.