Το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye δανείζεται τον τίτλο του από το πρώτο μέρος της διάσημης φράσης του Ν. Άρμστρογκ («Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα») κι αποτελεί την πρόσκληση προς μια μικρή κοινότητα γήινων όντων (θεατών και ηθοποιών) να βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με ποτά, γλυκά και φωτογραφίες από τη γη όπως αυτές στάλθηκαν στο διάστημα το 1977, προκειμένου να κοιτάξουν με διαφορετικό τρόπο τη ζωή στον πλανήτη μας.

Η δουλειά ξεκίνησε από την έκπληξή μου όταν διάβασα πως σήμερα η ανθρωπότητα είναι ανίκανη να φανταστεί και να ονειρευτεί το παρόν και το μέλλον της. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ και τον απόλυτο θρίαμβο του καπιταλισμού, ζούμε στην εποχή του ‘no alternative’ που δεν αφήνει περιθώρια επιλογών ή εναλλακτικών. Οτιδήποτε δεν ακολουθεί τις επιταγές κυρίαρχων νεοφιλελευθερων επιταγών, απορρίπτεται άμεσα ως φαντασίωση ή ονειροβασία. Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να εξακολουθεί να φτιάχνει όνειρα για τον 21ο αίωνα μέσα σ’ένα τέτοιο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο; Αυτή είναι ίσως η πρώτη ερώτηση που θέτει η συγκεκριμένη δουλειά.

Ξεκινώντας απ’ αυτές τις σκέψεις, γρήγορα στράφηκα στην επιστημονική φαντασία, ένα είδος στο οποίο η φαντασία μας έχει επενδύσει πολύ αλλά και στο οποίο, σύμφωνα με τη διάσημη φιλόσοφο Χ. Άρεντ, κανείς δεν έχει ακόμα δώσει την προσοχή που του αξίζει ως όχημα μαζικών αισθημάτων και επιθυμιών. Η έρευνα μου με οδήγησε στο Voyager Golden Record, το μήνυμα που στάλθηκε απ’ τη NASA στο διάστημα το 1977 σε περίπτωση που βρεθεί από εξωγήινους. Δουλεύοντας για παραπάνω από ένα χρόνο με τα υλικά αυτού του μηνύματος (εικόνες, ήχους, χαιρετισμούς, μουσικές, δηλώσεις κτλ) η προσπάθεια μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα άλλο ζωντανό αρχείο επί σκηνής που θα αφηγηθεί ξανά τη ζωή στη γη σε κάποιους που δεν τη γνωρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό, βάλαμε τους θεατές στη θέση των εξωγήινων και επιχειρούμε μια λοξή ματιά σε όσα θεωρούμε δεδομένα.

Πρωταρχικό στόχο της τέχνης γενικά θεωρώ τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων συνύπαρξης πολιτικά και κοινωνικά, δυσκολεύομαι πολύ να συνδεθώ με μορφές τέχνης που απλώς αναπαράγουν το επίκαιρο ή οποιουδήποτε είδους «πραγματικότητα». Αυτό ακριβώς θεωρώ και βασικό στόχο της συγκεκριμένης παράστασης. Προχωρώντας με μικρά βήματα (αφήνοντας στην άκρη μεγαλεπίβολες και συχνά μεγαλομανείς κινήσεις της ανθρωπότητας για το «τεράστιο» ή το απρόσιτο), δύο ηθοποιοί (Μ. Βαβαδάκης και Κ. Ζησούδη), ένας άντρας και μια γύναικα εκπρόσωποι της γης, προσεγγίζουν με προσοχή τον τρόπο που τρώμε, περπατάμε, σχετιζόμαστε κτλ κάνοντας πράγματα καθημερινά να μοιάζουν με επιστημονική φαντασία, ανοίγοντας έτσι ίσως χώρο να τα σκεφτούμε και να τα φανταστούμε όλα από την αρχή.

Από την Πέμπτη 21 Ιουλίου, τη μέρα που το 1969 ο Άρμστρογκ πατούσε το πόδι του στη σελήνη, και μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 21.00 και στις 22.30 καθημερινά, ένα νέο μήνυμα από τη γη στέλνεται πάλι στο σύμπαν, γύρω από ένα τραπέζι. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να βρει τους παραλήπτες του και να αποτελέσει ένα μικρό βήμα στην προσπάθειά μας να ονειρευτούμε από κοινού το παρόν και το μέλλον μας.   

 

Συντελεστές:

Ιδέα, Σκηνοθεσία: Δανάη Θεοδωρίδου

Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη

Δραματουργική υποστήριξη: Kate Adams

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία-Χριστίνα Δημητριάδη

Συμπαραγωγή: workspacebrussels (Βέλγιο)

Με την υποστήριξη των: BUDA, Bains Connective και wpZimmer (Βέλγιο), PACT Zollverein (Γερμανία).

Info: Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι σκηνοθέτης και ερευνήτρια του σύγχρονου θεάτρου, χορού και περφόρμανς που ζει στις Βρυξέλλες και παρουσιάζει την καλλιτεχνική και ερευνητική δουλειά της σε όλη την Ευρώπη. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και γλωσσολογία στο Α.Π.Θ. και υποκριτική στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη σύγχρονη δραματουργία στο Roehampton University (Λονδίνο), διδάσκει σε διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές θεάτρου και χορού (PARTS, Dasarts, ArtEZ κ.α.) και δημοσιεύει κείμενα της διεθνώς. Είναι συνδημιουργός του τριετούς ερευνητικού προγράμματος Dramaturgy at Work. Περισσότερες πληροφορίες: www.danaetheodoridou.com.

~ Η παράσταση One Small Step for a Man: Hello, Goodbye παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 από 21 έως 24 Ιουλίου (2 έξτρα παραστάσεις, στις 21:00 και στις 22:30). Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ