Μια νέα σειρά έργων ονειρικού χαρακτήρα με ερωτικές διαστάσεις παρουσιάζει ο Βασίλης Σπεράντζας στην έκθεση του που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες στις 22 Ιουλίου 2016.

Αυτή τη φορά ο σημαντικός καλλιτέχνης, που έχει καθιερώσει ένα απολύτως προσωπικό και αναγνωρίσιμο εικαστικό ιδίωμα, ζωγραφίζει σε μια διαφορετική χρωματική γκάμα, αιγαιοπελαγίτικα τοπία και θαλασσινές, νησιώτικες απόψεις. Τα εκκλησάκια, τα μικρά ελληνικά σπίτια κυριαρχούν, μαζί με τις υπέροχες γυναίκες του που ατενίζουν γυμνές το Αιγαίο. Οι θάλασσες του Βασίλη Σπεράντζα δεν ακολουθούν τους καθιερωμένους χρωματισμούς, αλλά κεντρίζουν την φαντασία μας με τους γήινους, σκουρόχρωμους τόνους που επιλέγει ο ζωγράφος και μας ωθούν να τις ανακαλύψουμε και να τις αποκωδικοποιήσουμε.

Οι εσωτερικές αυλές σπιτιών σαν σκακιέρες, εκτείνονται και συναντούν την ελληνική φύση, ενώ η ανθρώπινη παρουσία, κυρίως γυναικεία, άλλοτε μόνη ή με συντροφιά, είναι πάντα παρούσα. Ο Βασίλης Σπεράντζας συνδυάζει οικεία, καθημερινά στοιχεία, ενώ πολύ συχνά εμπλουτίζει τα έργα του και με εύγλωττες μνήμες του παρελθόντος.

Όλες οι μορφές στα έργα του έχουν τη διάσταση συμβόλου περισσότερο, καθώς μοιράζονται κοινά και όχι προσωπικά χαρακτηριστικά. Αντλώντας στοιχεία από την αρχαϊκή, βυζαντινή και λαϊκή τέχνη, μαζί με πολλά διδάγματα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής, διαμορφώνει μια προσωπική μυθολογία χρωματικού πλούτου, έντασης αποχρώσεων και καθαρών περιγραμμάτων.

Αυτή τη φορά μάλιστα ο Βασίλης Σπεράντζας έδωσε σε αρκετά έργα του οβάλ σχηματισμούς, προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη στο φιλότεχνο αποδέκτη της δουλειάς του. Παράλληλα με τη νέα σειρά των έργων του εκτίθεται και μια σπάνια σειρά χειροποίητες λιθογραφίες από τη δεκαετία του 1970.