Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 17 Ιουλίου, από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Τη σπουδαιότητα του μουσείου τόνισαν στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος κ. Ολυμπία Βικάτου.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α. κ. Μαρία Βλαζάκη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. Εκ μέρους του κοινοβουλίου παρέστη ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Βαρεμένος.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτάς, που απηύθυνε χαιρετισμό μετά τον αγιασμό από τον Μητροπολίτη Ακαρνανίας και Αιτωλίας κ. Κοσμά, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ένα μουσείο στις ημέρες μας είναι ένας τόπος ζωντανός, που εδράζεται στην γενέθλια γη, η οποία έχει βάθος χιλιετηρίδων και συνδέεται όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά με το παρόν και το μέλλον», ενώ χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός μουσείου, «συλλογική και συγχρονικά και διαχρονικά, διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ο χρόνος αυτός είναι σαν να συμπυκνώνει τους αιώνες που χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν τα ίδια τα εκθέματα του μουσείου». Μάλιστα ευχήθηκε «να γίνει σύντομα και το Θέρμο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για να συμβάλει και αυτό από την δική του σκοπιά, ώστε να γίνει αυτό που λίγο οραματικά ή λίγο υπερβολικά είπα, να γίνει η Ελλάδα χώρα – μουσείο».

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεναγήθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους επίσημους προσκεκλημένους, στους χώρους του Μουσείου από την κ. Βικάτου, προκειμένου να γνωρίσουν τα σημαντικότερα εκθέματα του.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων συνδιοργανώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Θέρμου.

Η ανέγερση του κτηρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. Το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κατά τα έτη 2011-2015 με συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α..