To Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιλέγει έργα νέων δημιουργών από το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, που διοργανώνει από το 2014 η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά (καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης). Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, λοιπόν, θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας οι παραστάσεις 10,000 LITRES της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΛΥΡΑ και ME ON TOP της ΑΡΤΕΜΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗ.

Μια συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

10,000 LITRES / ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΛΥΡΑ

Ιδέα & Χορογραφία: Ευαγγελία Κολύρα

Δημιουργία σε συνεργασία με τους χορευτές: Justyna Janiszewska, Joss Carter, Victoria Hoyland (αντικαταστάσεις για την παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από Will Thompson και Ευαγγελία Κολύρα)

Σκηνικά & Κοστούμια: Sisters From Another Mister

Φωτισμοί: Sherry Coenen

Παραγωγός: Xavier de Sousa

Φωτογραφίες παράστασης: Φωτεινή Χριστοφιλοπούλου

Ανάθεση: The Place

Μια παράσταση που ξεκινάει από την αναπνοή. Μια χορογραφία βασισμένη στη ζωτική ανθρώπινη λειτουργία, που φτιάχνει ιδιόρυθμες, παράξενες και χιουμοριστικές εικόνες και καταστάσεις μέσα από τη σωματική διερεύνηση. Τρεις ερμηνευτές συνδυάζουν κίνηση, λόγο, ήχο και μουσική, και δημιουργούν μια αισθητηριακή εμπειρία που πραγματεύεται την ελευθερία, την εξουσία και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο τίτλος 10.000 λίτρα –αναφέρεται στην ποσότητα αέρα που κυκλοφορεί στο σώμα μας κάθε μέρα– δηλώνει τη στροφή προς την ανθρώπινη διάσταση ως κοινή καταβολή και ως επίκεντρο των συναισθηματικών και διαπροσωπικών μας σχέσων.

Η χορογράφος και χορεύτρια Ευαγγελία Κολύρα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Η δουλειά της προσφέρει στο κοινό μια κιναισθητικά πλούσια εμπειρία των απρόσμενων, αστείων και ορισμένες φορές κακόβουλων πλευρών της ανθρώπινης ψυχολογίας, μέσα από λεπτομερή και σωματικά απαιτητική χορογραφία. Η χορογραφική της δουλειά έχει παρουσιαστεί σε θέατρα και φεστιβάλ στην Ευρώπη (Αγγλία, Σκωτία, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία).

Διάρκεια: 40΄

ME ON TOP / ΑΡΤΕΜΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗ

Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη

Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος, Δημήτρης Τάσαινας

Φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Ερμηνευτές / Χορευτές: Κάντυ Καρρά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος

Φωτογραφίες: Σταύρος Πετρόπουλος

Promo video/Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 14/02/2015

Συμπαραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση & Ομάδα χορού ΜΑΝ

Πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται την εξουσία όταν αυτή θεωρείται δεδομένη; Μια μητέρα ενεργεί πάντα με γνώμονα το όφελος του παιδιού της ή μήπως και το δικό της όφελος; Ένας πρωθυπουργός ενεργεί πάντα για το καλό της χώρας που κυβερνά ή για το προσωπικό του όφελος; Μια φιλία επιβιώνει έναντι μιας ερωτικής σχέσης ή γίνεται ανταγωνιστική; Πότε αρχίζουν όλα; Πώς εσωτερικεύουμε την εξουσία και τι αντίκτυπο έχει στις ζωές μας;

Το Me On Top είναι μια παράσταση χορού για τις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, με πέντε κεφάλαια που αλληλο-επικαλύπτονται. Δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη κινητική ταυτότητα του κάθε ρόλου, το έργο σκιαγραφεί πέντε ιστορίες, χωρίς να καταφεύγει στην αφήγησή τους. Πέντε άνθρωποι, πέντε σημεία στο χώρο ή πέντε σημεία στο χρόνο μιας ζωής αρθρώνονται μέσω της φόρμας της κίνησης και αφηγούνται. Μια παράσταση που μάλλον δείχνει, παρά σχολιάζει, ότι όλοι μας ασκούμε εξουσία.

Η Άρτεμις Λαμπίρη είναι μια νέα χορογράφος που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια. Απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου», έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη χορογραφία στο ArtEZ (Ολλανδία) με υποτροφία του ΙΚΥ, και θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Χορογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και θέατρα σε Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Ολλανδία και Ισπανία, αποσπώντας βραβεία. Το έργο της χαρακτηρίζεται από έντονη σωματικότητα, καθαρότητα φόρμας και ιδιοσυγκρασιακή γραφή που έχει επίκεντρο την κίνηση και το σώμα ως εικόνα.

Διάρκεια: 60΄