Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Παυλίνα Χαρελά: Θέατρο μόνο για παιδιά!

Παυλίνα Χαρελά: Θέατρο μόνο για παιδιά!

Σχολείο, αγγλικά, γαλλικά, μπαλέτο, προπόνηση και ο ελεύθερος χρόνος καταναλώνεται στην τηλεόραση . Που καιρός και για άλλα βιβλία; Η σκηνοθέτης Παυλίνα Χαρέλα μας δίνει την απάντηση, η οποία βρίσκεται σε μια καλή θεατρική παράσταση για παιδιά, που εκτός από την ψυχαγωγία, μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην ανακάλυψη του κόσμου του βιβλίου.

Στην εποχή που ζούμε τα παιδιά έχουν πάψει να ασχολούνται με το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων και κυρίως όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι, όπου έχουν να ασχοληθούν με χιλιάδες άλλα πράγματα, όπως τα μαθήματα του σχολείου, των αγγλικών, των γαλλικών, του πιάνου, της κιθάρας, να τρέξουν στο μπαλέτο, στις προπονήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο σπάνια τον αφιερώνουν σε ένα  βιβλίο. Θα προτιμήσουν να δούνε λίγο τηλεόραση, να μπούνε στο internet, ή να παίξουν ένα παιχνίδι.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να παρακινήσει ένα μικρό παιδί μέσα σε μιάμιση ώρα περίπου να διαβάσει ένα καλό παιδικό βιβλίο; Μόνο μια θεατρική παράσταση  μπορεί να το καταφέρει. Γιατί μέσα σε μιάμιση ώρα, όσο διαρκεί δηλαδή μια παράσταση, τα παιδιά με τα μάτια και τη φαντασία τους έχουν καταφέρει να «διαβάσουν» ένα θεατρικό έργο , να το καταλάβουν και να μπορέσουν με τη σειρά τους να το διηγηθούν. Μαθαίνουν να κρίνουν και να συγκρίνουν ένα καλό έργο με ένα κακό. Τι τους άρεσε ή τι δεν τους άρεσε.

Γι’ αυτό λοιπόν όσοι ασχολούμαστε μ’ αυτό το είδος θεάτρου, πρέπει να προσέχουμε τις επιλογές μας, γιατί πραγματικά έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο, ίσως το δυσκολότερο και το πιο αυστηρό κοινό. Η επιλογή του έργου πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια και καλό είναι το περιεχόμενό τους να είναι τόσο ψυχαγωγικό, όσο και διδακτικό, μέσα από έργα με θέματα κοινωνικά, οικολογικά κτλ.

Έτσι το παιδί, βλέποντας μια παράσταση, αφιερώνει πολύτιμο από τον ελεύθερό του χρόνο, γι’ αυτό καλό είναι να «ανταμειφθεί». Πώς; Με το να ψυχαγωγηθεί και να περάσει μιάμιση ώρα ευχάριστα, αλλά και φεύγοντας απ’ την παράσταση, να έχει πλουτίσει με γνώσεις, (νέοι και παλιοί συγγραφείς, κλασσικούς και νέους συνθέτες) και να έχουν περάσει στο υποσυνείδητο του μηνύματα χρήσιμα για την ζωή του. Και μη ξεχνάμε πως μέσα από τις  παραστάσεις για παιδιά, ετοιμάζονται και οι αυριανοί θεατές .

Info: Η Παυλίνα Χαρέλα είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης της παιδικής σκηνή του θεάτρου Αθηνά. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του θεάτρου Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη, στο ιστορικό του οποίου αριθμούνται πλήθος αξιόλογων παραστάσεων θεάτρου και χορού, μουσικές συναυλίες καθώς και σεμινάρια -εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Momento

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Μπογδάνος: Η ξέφρενη περιπέτεια προς το άπειρο Φως ή πώς το Εσείς μπορεί να γίνει Εμείς
21.11.2016 15:56
Ο Δημήτρης Μπογδάνος γράφει τις σκέψεις του με αφορμή την παράσταση "Τα Ταξίδια των Γκιουλ_Ιβερ. Όλοι είμαστε ξένοι, κάπου.", η οποία παρουσιάζεται από την ομάδα Huit στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Μανώλης Καρυωτάκης: «Το όνειρο της Μόλυ» μέσα από τα μάτια ενός παλιάτσου
14.11.2016 15:17
Ο Μανώλης Καρυωτάκης γράφει τις σκέψεις του με αφορμή την παράσταση «Το όνειρο της Μόλυ» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Παλλάς, η οποία μας μεταφέρει στα χρόνια της παιδικής αθωότητας και της ξεγνοιασιάς...
Πέτρος Κουμπλής: Το sold out Φλαμίνγκο επέστρεψε!
03.11.2016 10:52
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής γράφει για την αγαπημένη παράσταση μικρών και μεγάλων «Δεν Είμαι Φλαμίνγκο» που επέστρεψε για 2η χρονιά στο Θέατρο 104.
Μιχάλης Σιώνας: «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» - Μια παράσταση για μικρούς & μεγάλους
13.10.2016 13:01
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας γράφει στο Culture Now για την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» της Εταιρείας Θεάτρου Θέση, η οποία "ζωντανεύει" τον κόσμο των ξωτικών, των ευγενών και των ταπεινών μαστόρων στο θέατρο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ!
Μόνικα Κασάνη: Summer Camp - Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία για τα παιδιά στην Τεχνόπολη
15.06.2016 10:42
Γιατί Summer Camp στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων; Μια καλοκαιρινή εμπειρία περιμένει τα παιδιά σας στην Τεχνόπολη, 100% διαδραστική και διασκεδαστική. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη συνεργασία, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τέχνες, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να μάθουν να ζουν καλύτερα.