Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

W. A. Mozart: Από το τσέμπαλο στο πιάνο

W. A. Mozart: Από το τσέμπαλο στο πιάνο
Ο Γεράσιμος Χοϊδάς και η Elke Robersscheuten, καθηγητές του Ωδείου Kodály, δίνουν ένα ρεσιτάλ πιάνου και τσέμπαλου βασισμένοι σε παρτιτούρες του Αυστριακού συνθέτη W. A. Mozart, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές των έργων του.

Ο W. A. Mozart είναι μια φιγούρα-κλειδί για τη μετάβαση από το τσέμπαλο στο πιάνο . Παρόλο που σήμερα είναι γνωστός ως ο συνθέτης του πιάνου, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έπαιζε και συνέθετε στο τσέμπαλο και το κλάβικορντ. Το πρόγραμμα αυτού του ρεσιτάλ είναι μια μοναδική ευκαιρία να ακουστούν έργα από διαφορετικές περιόδους της ζωής του, έχοντας 2 όργανα επί σκηνής: το τσέμπαλο, και το πιάνο. Οι  Χοϊδάς και Robersscheuten, ενήμεροι μελετητές αλλά και λάτρεις του Αυστριακού συνθέτη, δίνουν  μια ιστορικά και υφολογικά τεκμηριωμένη προσέγγιση, κάτι που μέχρι στιγμής λείπει από την ελληνική μουσική σκηνή .

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο μέρη. Στο α’ μέρος ο Γεράσιμος Χοϊδάς και η Elke Robersscheuten ερμηνεύουν έργα για 4 χέρια αλλά και σόλο από την εποχή που ο Μότσαρτ είχε περιορισμένη ή και μηδενική επαφή με το φορτεπιάνο. τα χρόνια του Salzburg όπου ως γνωστόν δεν υπήρχε ούτε ένα πιάνο στην πόλη, παρά μόνον τσέμπαλα, και γενικότερα τα χρόνια πριν την εγκατάσταση του συνθέτη στη Βιέννη, όπου η επαφή του με το πιάνο ήταν σποραδική. Στο β’ μέρος ο Γ. Χοϊδάς ερμηνεύει στο πιάνο συνθέσεις που γράφτηκαν για το νέο όργανο (το φορτεπιάνο) και παρουσιάζουν έντονο πιανιστικό ιδίωμα.

Σχετικές ειδήσεις
Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας: ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 16:32
Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Mozart 225: The New Complete Edition
17.10.2016 11:47
Για την 225η επέτειο από το θάνατο του Mozart, η Decca και η Deutsche Grammophon κυκλοφορούν το πιο πλήρες κι ενημερωμένο box set που έχει ποτέ φτιαχτεί για την δουλειά ενός και μόνο συνθέτη. Η 200CD Complete Edition ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Salzburg Mozarteum Foundation και τον ειδικό στο Mozart, Καθηγητή Cliff Eisen στο King’s College London και θα κυκλοφορήσει στις 28 Οκτωβρίου 2016.
L.v.Beethoven - 4 Σονάτες για πιάνο: Ρεσιτάλ της Μαρίας Ευστρατιάδη στο Ωδείο Αθηνών
06.05.2016 13:43
Η καταξιωμένη σολίστ Μαρία Ευστρατιάδη επέλεξε να ερμηνεύσει 4 σονάτες του Μπετόβεν, οι οποίες διατρέχουν χρονικά όλες τις περιόδους της συλλογής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.
Ρεσιτάλ μπαρόκ βιολιού με το DissensoDuo στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
19.04.2016 15:09
Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το DissensoDuo θα παρουσιάσει έργα για δυο βιολιά και τσέμπαλο του 17ου αιώνα, με την Antoinette Lohmann.
Liederabend: Ποίηση σε μουσική με τέσσερα πληκτροφόρα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.04.2016 14:14
Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό.