«Πού πάνε οι άγγελοι μετά την τραγωδία;»

Σε έναν έρημο και άγονο τόπο συναντιούνται επτά αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Καθένας και ένας τόπος, καθένας και μια εποχή, μια ιστορία. Ανώνυμοι, μάρτυρες γεγονότων πόνου, βίας, θανάτου και θαυμάτων. Μάρτυρες πτώσεων πολιτισμών, ιδεών, ανθρώπων και βασιλείων. Εξόριστοι από τη ζωή, περιπλανώμενοι ασκητές, ξορκίζουν την Ιστορία. Προσεύχονται γι’ αυτά που έγιναν και γι’ αυτά που θα γίνουν. Ψελλίζουν ένα χορικό, ένα κοινό ‘τραγούδι’ μέσα απ’ όλες τις ιστορίες και αναζητούν τη δική τους «Μητρόπολη».

Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα και της καλλιτεχνικής ομάδας Momentum υφαίνεται μέσα από τη σύνθεση πέντε αρχαίων τραγωδιών. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο Οιδίπους Τύραννος, οι Βάκχες του Ευριπίδη, ο Ηρακλής μαινόμενος και η Μήδεια ακούγονται σαν προσευχή μιας χώρας που πεθαίνει. Έκπτωτοι άγγελοι έκπτωτης πόλης τραγουδούν τη γέννηση και την ανάσταση, τον άθλο και το λάθος, το θαύμα και το θάνατο,  το θρήνο, το χαμό, και την τύφλωση.

Η παράσταση της Μητρόπολης σηματοδοτεί τις έννοιες της μνήμης και της λήθης, της φυγής και της άφιξης. Σε μια εποχή που ο πόλεμος και η βία μετακινούν ανθρώπους και λαούς σε αναζήτηση ενός νέου τόπου το τραγούδι της Μητρόπολης εκφέρεται με την αίσθηση του επείγοντος.  Οι Άγγελοι της Μητρόπολης είναι οντότητες εγκλωβισμένες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, θεατές ακραίων γεγονότων που τώρα καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους συμβάν.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑ

Κάτοχος του φετινού βραβείου καλύτερου ηθοποιού “Δημήτρης Χορν” (2016).

Ο Αργύρης Πανταζάρας σε ηλικία μόλις 27 ετών έχει ήδη συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του θεάτρου (Γιάννης Χουβαρδάς, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Bob Wilson, Tomaz Pandur, Λευτέρης Βογιατζής, Νίκο Καραθάνο , Ρούλα Πατεράκη, Λύδια Κονιόρδου κ.α.) καθώς επίσης έχει συναντηθεί και πρωταγωνιστήσει επί σκηνής με τους σπουδαιότερους ηθοποιούς.

Φέτος τον είδαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στον Φάουστ του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στον ρόλο του Μεφιστοφελή δημιουργώντας ένα  τρομερό δίδυμο με τον Νίκο Κουρή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ MOMENTUM

Momentum σημαίνει ‘ορμή’. Και με αυτή την ορμή η καλλιτεχνική ομάδα Momentum έρχεται να επανεξετάσει τον πολιτισμό και τις αξίες. Μέσα από το μύθο, την ποίηση και τα λόγια των προγόνων δημιουργείται μια νέα Μητρόπολη. Μια πατρίδα για εξόριστους.  Για αυτούς που δεν επέλεξαν το ρόλο και τη μοίρα τους. Για τους Αγγέλους.  Είναι η εποχή που η «ιδέα» πρέπει να έχει Λόγο. Η «θέση» πρέπει να έχει  Σώμα. Και το «έργο», Μορφή.

Ο θίασος αποτελείται από απόφοιτους και εκπροσώπους του Εθνικού Θεάτρου οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με μια ευρύτερη ομάδα συνεργατών – σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μεταφραστές, μουσικοί, ποιητές – οι οποίοι αναζητούν το θέατρο, το λόγο και την ιστορία και μαζί διαμορφώνουν το ύφος και το ήθος της παράστασης.

Πώς θα μπορούσε αλλιώς να δομηθεί μια νέα Μητρόπολη;

Διαβάστε επίσης: Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!

Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.