Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φιλοξενεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου τρεις ιδιαίτερες παραστάσεις, τις οποίες αξίζει να παρακολουθήσετε.

Στις 15 και 16 Ιουλίου, ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζει την παράσταση 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1838 – Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα. Η πνευματική  παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά, η επικαιρότητα των νοημάτων του Λόγου, πηγή σκέψεων και διδαγμάτων, και η συμβολή του αγράμματου αυτού ήρωα της επανάστασης στην αφύπνιση του Ελληνικού Γένους, στάθηκε η αφορμή έμπνευσης για το Σταμάτη Κραουνάκη να προσεγγίσει το Λόγο του Κολοκοτρώνη και να δημιουργήσει μία μελοποιημένη παράσταση, ειδικά διαμορφωμένη για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, με την Ελένη Ουζουνίδου.

Στις 22 και 23 Ιουλίου, ο Αργύρης Πανταζάρας και η Καλλιτεχνική Ομάδα Momentum παρουσιάζουν τη Μητρόπολη –Χορός & Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα, μία παράσταση εμπνευσμένη από τον ρόλο του Αγγέλου στην αρχαία τραγωδία. Η Μητρόπολη υφαίνεται μέσα από τη σύνθεση πέντε αρχαίων τραγωδιών. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο Οιδίππους Τύραννος, οι Βάκχες του Ευρίπιδη, ο Ηρακλής μαινόμενος και η Μήδεια ακούγονται σαν προσευχή μιας χώρας που πεθαίνει. Έκπτωτοι άγγελοι έκπτωτης πόλης τραγουδούν τη γέννηση και την ανάσταση, τον άθλο και το λάθος, το θαύμα και το θάνατο,  το θρήνο, το χαμό, και την τύφλωση. 

Στις 29 και 30 Ιουλίου, ο Μανώλης Μαυροματάκης σκηνοθετεί και παίζει στο έργο του Γιώργου Κοροπούλη η ριμάδα η ζωή, ερμηνεύοντας έναν ταραγμένο χαρακτήρα που συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων εποχών. Ένας τρυφερός, ασταθής, κλονισμένος άνθρωπος, πικραμένος και πότε-πότε άγρια χλευαστής, προσπαθεί να σταθεροποιήσει επί σκηνής την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσει ίσως την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί… Αληθινά ένοχος όμως, είναι επειδή με τα στραβοπατήματα και τα κάζα του καταγράφει τον «επιταχυνόμενο μορφασμό» μιας εποχής που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιούνται και μισοσβήνονται σαν τις γραμμές ενός σκίτσου που ήταν μέχρι πριν λίγο ξεκάθαρο. 

Φωτογραφία: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου © Αρχείο Φεστιβάλ Αθηνών – ΟΜΜΑ

Διαβάστε επίσης: Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!

Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.