Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το Υπόγειο του Ντοστογιέφσκι

Το Υπόγειο του Ντοστογιέφσκι
Ρεσιτάλ υποκριτικής δίνει ο Στέργιος Ιωάννου στο Θέατρο Ειλισσός όπου ζωντανεύει το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι Υπόγειο, σε μια παράσταση για μυημένους στην ενδοσκοπική αναζήτηση.

Επί μία ώρα κι ένα τέταρτο, σε διαρκή κίνηση και απόλυτη ταύτιση με τον ήρωα – αντιήρωα του «υπόγειου καθρέπτη του», κρατά το θεατή – ακροατή έκθαμβο και εντυπωσιασμένο. Δίπλα του στέκεται εξαιρετικά η νεαρή ηθοποιός Βίκυ Κουμούτσου. Ο μικρός ατμοσφαιρικός χώρος του Ειλισσού ότι πρέπει για τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Είμαι ένας άρρωστος άνθρωπος... είμαι ένας άνθρωπος κακός, είμαι απεχθής...
Έγκλειστος και καταδικασμένος στο υπόγειο κάτεργό του, πεσμένος στα νύχια του αγριότερου δήμιου, του αντίπαλου εαυτού. Ο Αντιήρωας του Υπογείου θα σπαράζει και θα φλέγεται απ\' τον πόθο για ανεξαρτησία. Ένας άνθρωπος φοβισμένος, κακοποιημένος από ορφάνια, στέρηση και κοινωνική καταφρόνια, μειονεξία και ταυτόχρονα από ένα ευφυέστατο αιχμηρό νου που δουλεύει άγρυπνα και πυρετωδώς. Με τρομαγμένο ένστικτο διαισθάνεται πως μέσα απ\' το μίσος είναι πιο ασφαλής παρά μέσα απ΄ την αληθινή αγάπη.

Με αφορμή το χιόνι που πέφτει μια παλιά του ανάμνηση η Λίζα θα καρφωθεί στη σκέψη του, θα γίνει εμμονή. Η μοναξιά του, η αποτυχημένη συναναστροφή με τους παλιούς συμμαθητές, η αδυναμία του να αφεθεί στην αγάπη της Λίζας είναι τα γεγονότα που θα μας συγκινήσουν και θα μας κάνουν να ταυτιστούμε με τον έγκλειστο Αντιήρωα του Υπογείου.

Μια παράσταση που σκηνοθετικά έχει τη σφραγίδα του Χρίστου Τσάγκα σε θεατρική διασκευή της Μάρως Βαμβουνάκη και σκηνικά Ελίντας Κράγια.

Σχετικές ειδήσεις
Οι Δαιμονισμένοι του Ντοστογιέφσκι στη σκηνή Κοτοπούλη - Rex του Εθνικού Θεάτρου
17.01.2017 12:25
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει -σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική του Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή- μια παράσταση βασισμένη στο κορυφαίο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, Οι Δαιμονισμένοι.
Σημειώσεις από το υπόγειο, του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι στις Θεατρικές Συνθέσεις 2016
25.10.2016 16:43
Ανοίγοντας το "Φεστιβάλ των θεατρικών Συνθέσεων' στο Beton7 με θέμα: ‘’Ρώσοι συγγραφείς – Από τον Ουμανισμό του Πούσκιν στον ποιητικό ρεαλισμό του Τσέχωφ’’ παρουσιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ώρα 21:00 και για οκτώ παραστάσεις το έργο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι ‘’Σημειώσεις από το υπόγειο’’ σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Πέρη Μιχαηλίδη.
Το όνειρο ενός γελοίου, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης
17.10.2016 12:37
Το Θέατρο Μορφές Έκφρασης παρουσιάζει το Το όνειρο ενός γελοίου, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με τον Θωμά Κινδύνη, σε σκηνοθεσία Άννας Σεβαστή Τζίμα.
Περιμένοντας τον Godot, του Σάμουελ Μπέκετ στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
30.05.2016 13:54
Μετά την επιτυχία των Αδερφών Καραμάζοφ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Περιμένοντας τον GODOT», του Σάμουελ Μπέκετ - στον ίδιο χώρο όπου παρουσίασε για πρώτη φορά την «Αντιγόνη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2013.
Καυτή σούπα σε υπόγειο: μια μουσικοθεατρική παράσταση στις 1002 Νύχτες
07.03.2016 13:12
Ο στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και δημιουργός του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Δημήτρης Μητσοτάκης παρουσιάζει την παράσταση «Καυτή σούπα σε υπόγειο», ένα έργο βασισμένο στα βιβλία του “Καυτή Σούπα” και “Υπόγειος” (συνδημιουργία με τον Αλέξανδρο Σικιαρίδη), που κυκλοφόρησαν το 2007 (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) και 2013 (εκδ. Τόπος) αντίστοιχα.