Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Κατερίνα Κασιούμη: 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Κατερίνα Κασιούμη: 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Θυμάμαι σαν παιδί να περπατάω στους δρόμους των Ιωαννίνων, πηγαίνοντας από το ένα μάθημα στο άλλο, με αγωνία, να προλάβω… και ένα σύννεφο σκέψεων πάνω από το κεφάλι μου για το αν έχουν νόημα όλα αυτά… Αναρωτιόμουν αν όλη αυτή η γνώση θα ησύχαζε την αγωνία που όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και τα μικρά παιδιά, έχουν για το μέλλον. Το μόνο μάθημα στο οποίο πήγαινα ανάλαφρα, νιώθοντας κάτι μαγικό να συμβαίνει, ήταν το μάθημα του χορού. Ήδη από τη διαδρομή, πηγαίνοντας, περπατούσα με ένα διαφορετικό τρόπο, με έναν τρόπο σαν να με πήγαινε κάποιος άλλος εκεί που εγώ ήθελα.

Σιγά σιγά, σχεδόν ανεπαίσθητα, στις διαδρομές, άρχισαν να αναδύονται μικροί εσωτερικοί διάλογοι με τον εαυτό μου, προσπαθώντας να εξηγήσω την κάθε σημαντική ή ασήμαντη λεπτομέρεια που συνέβαινε στο μάθημα και που κάποια πιθανή εφαρμογή της παρατηρούσα και στη ζωή.

Αυτό άρχισε σιγά σιγά να εξελίσσεται σε εμμονή, με αποτέλεσμα να χτυπήσω την πόρτα της Κρατικής Σχολής Χορού στα 13 μου χρόνια. Ένα μέρος που έμοιαζε σε εμένα που ερχόμουν από μια επαρχιακή πόλη, σαν ένα μεγάλο σπίτι με πολλά δωμάτια, άλλοτε σκοτεινά κι άλλοτε γεμάτα φως. Φως που προερχόταν από ανθρώπους που αγαπούσαν το χορό και που ακούραστα φρόντιζαν να κρατάνε τα παράθυρα ανοιχτά για να φτάνει το φως και σε εμάς τους νεότερους.

Για μένα η Καλαμάτα υπήρξε μια αχτίδα φωτός στη ζωή μου και στην επαγγελματική μου πορεία. Η θέση μου ως διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα, με έκανε πολλές φορές να αναρωτηθώ τι είναι αυτό που θα επιτρέψει στο φως να συνεχίσει να περνά. Τι κρατάει τα παράθυρα ανοιχτά;

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν μια ευκαιρία να ξαναανακαλύψω το χορό σαν στάση ζωής και να θυμηθώ τον αθέατο κόπο από πολλούς μικρούς ήρωες της καθημερινότητας που χρειάζεται αυτή η τέχνη προκειμένου να παραμείνει ζωντανή. Εύχομαι από την καρδιά μου το Φεστιβάλ να συνεχίσει την πολύτιμη προσφορά του στη χώρα και στην πόλη της Καλαμάτας και προσκαλώ όλους τους φίλους του σύγχρονου χορού να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

 

Foteini Christofilopouloufc by Evangelia Kolyra


Info: Η Κατερίνα Κασιούμη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στο χορό, παρακολουθώντας μαθήματα στο «φυτώριο» της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και έλαβε το Δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού με «Άριστα» από το επαγγελματικό τμήμα της Σχολής το 1993. Ακολούθησε μια ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία ως χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Συνεργάστηκε στενά ως χορεύτρια και βοηθός της χορογράφου Μαρίας Χορς από το 1996 έως το 2008, στις Τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας Ολυμπιακών Αγώνων. Το ταλέντο και η πολύχρονη εμπειρία της στη διδασκαλία του κλασικού και του σύγχρονου χορού βρήκε γόνιμο έδαφος με την ανάληψη της διεύθυνσης της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, την οποία διευθύνει με αφοσίωση από το 2013. Φέτος (2016), ανέλαβε για πρώτη χρονιά την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

* Προδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 36

 

Περισσότερα για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»: Το όραμά μας
24.08.2016 11:25
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), διοργανωτής και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του ΕΛΙΑ) και σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 45,000 φίλους / μέλη - από όλη την Ελλάδα.
Διαδρομές στη Μάρπησσα: Η ομάδα του φεστιβάλ μας καλεί και φέτος να περπατήσουμε στην Πάρο!
23.08.2016 10:11
Ξεκινώντας το σχεδιασμό του πρώτου τριήμερου φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τον Μάρτιο του 2010, δε φανταζόμασταν ότι μέσα σε έξι χρόνια, θα είχαμε βιώσει τόσες όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις.
Οι μουσικές του κόσμου διασταυρώνονται στον Μόλυβο!
05.08.2016 14:30
Ένας σημαντικός διεθνής πολιτιστικός θεσμός επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην παραμεθόριο Λέσβο, ύστερα από την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωσή του. Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου  το οποίο θα πλημμυρίσει μουσικές από τις 16- 19 Αυγούστου τον πανέμορφο οικισμό του Μολύβου,
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.