Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

One Small Step for a Man: Hello, Goodbye, της Δανάης Θεοδωρίδου στην Πειραιώς 260

One Small Step for a Man: Hello, Goodbye, της Δανάης Θεοδωρίδου στην Πειραιώς 260

Η Δανάη Θεοδωρίδου παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση One Small Step for a Man: Hello, Goodbye.

Τη δεκαετία του ’70 η ανθρωπότητα έστειλε στο διάστημα μηνύματα από τη Γη (Pioneer Plaques, Voyager Golden Record) σε περίπτωση που βρεθούν από εξωγήινα όντα. Τα μηνύματα αυτά ήταν η εικόνα ενός γυμνού άνδρα και μιας γυναίκας, χαιρετισμοί σε διάφορες γλώσσες, μια δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, εικόνες, ήχοι και μουσική από τον πλανήτη μας κ.α. Το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye επιχειρεί να επαναλάβει αυτή τη χειρονομία με το δικό του τρόπο, υπογραμμίζοντας τη λογική και το παράλογο αυτής.

Η παράσταση αποτελεί τη συνάντηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με γλυκά και ποτά για όλους. Εκεί, με χιουμοριστική και ταυτόχρονα κριτική διάθεση, δύο γυμνοί κάτοικοι της γης εισάγουν τους καλεσμένους τους στις βασικές αρχές της ζωής στον πλανήτη μας σαν αυτές να τους ήταν εντελώς άγνωστες. Όλα αυτά συμβαίνουν στην κατεξοχήν γλώσσα του διαστήματος, την αγγλική.

Ξεκινώντας από τα παραπάνω μηνύματα και τη συγκεκριμένη μορφή (δυτικής) γνώσης τους, το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye γίνεται ένα παρόμοιο είδος (ζωντανού) μηνύματος από τη ζωή μας στη Γη που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα αποξένωσης προς συνήθειες και συμπεριφορές που θεωρούνται δεδομένες και να ανοίξει χώρο να φανταστούμε εκ νέου τη ζωή στον πλανήτη μας και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης σ’ αυτόν για το παρόν και το μέλλον μας.

Στις 21 Ιουλίου 1969 ο ο Νηλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του στη σελήνη λέγοντας τη φράση: ‘That's one small step for a man, one giant leap for mankind’. Στην επέτειο αυτού του ιστορικού πλέον γεγονότος, τον Ιούλιο του 2016, το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye προτείνει μια νέα εκδοχή της παραπάνω φράσης παραλείποντας το μέρος που αναφέρεται στο «μεγαλειώδες», το «άπιαστο», το «έξω από τον κόσμο» μας, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο εδώ και το τώρα του μικρού μας πλανήτη καθώς και στη δυναμική των μικρών δωματίων όπου συναντιόμαστε στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράστασης.

Συντελεστές:

Ιδέα, Σκηνοθεσία: Δανάη Θεοδωρίδου
Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη
Δραματουργική υποστήριξη: Kate Adams

Συμπαραγωγή: workspacebrussels (Βέλγιο)
Με την υποστήριξη των: BUDA, Bains Connective και wpZimmer (Βέλγιο), PACT Zollverein (Γερμανία).

Η παράσταση γίνεται στα αγγλικά χωρίς μετάφραση και έχει περιορισμένη χωρητικότητα (20 ατόμα/παράσταση).
Η παράσταση περιέχει σκηνή τριών λεπτών στο σκοτάδι.
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους έως 18 ετών.

Διάρκεια 50'-60' χωρίς διάλειμμα

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Μα.θυμα, σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου στο Θέατρο Olvio
10.10.2016 10:42
Το «Μάθημα» του Ιονέσκο, που γράφτηκε στη γαλλική γλώσσα το 1951, ανεβαίνει με τον τίτλο ‘‘Μα.θυμα’’ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου με τους Νίκο Παντελίδη και Δανάη Ρούσσου στους κεντρικούς ρόλους, στο Θέατρο OLVIO, από 10 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 7:30 μ.μ.
Η Γη σε 100 Χρόνια, της Δανάης Θεοδωρίδου στο Bios
06.10.2016 17:24
Το Bios.tesla main μας προσκαλεί στην performance της Δανάης Θεοδωρίδου, Η Γη σε 100 Χρόνια, η οποία θα παρουσιαστεί για 4 ημέρες, με 4 θεατές σε κάθε παράσταση, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου 2016.
Τα Παραβάν, του Ζαν Ζενέ στην Πειραιώς 260
12.07.2016 12:30
Το έργο του Ζαν Ζενέ «Τα Παραβάν», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στις 30 και 31 Ιουλίου 2016 στην Πειραιώς 260.
Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω: από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και το Skrow theater group στην Πειραιώς 260
06.06.2016 16:33
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και το Skrow theater group παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω.
Young Lear, της Ιόλης Ανδρεάδη στην Πειραιώς 260
17.05.2016 12:11
Η Ιόλη Ανδρεάδη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, την παράσταση Young Lear, βασισμένη στον Βασιλιά Ληρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.