Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

La dispute από την Ομάδα Θεάτρου ΑTONAλ και τη Σοφία Μαραθάκη στην Πειραιώς 260

La dispute από την Ομάδα Θεάτρου ΑTONAλ και τη Σοφία Μαραθάκη στην Πειραιώς 260

H Ομάδα Θεάτρου ΑTONAλ και η Σοφία Μαραθάκη παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260 την παράσταση La dispute, βασισμένη στη «Φιλονικία» του Μαριβώ.

Ένας πρίγκιπας και η ερωμένη του καταφθάνουν σ’ έναν ερημικό τόπο για να παρακολουθήσουν την κορυφαία στιγμή ενός πειράματος. Τέσσερεις νέοι, δύο από κάθε φύλο, έχουν μεγαλώσει σε πλήρη απομόνωση, με μόνη συντροφιά τους δυο παιδαγωγούς τους. Είναι η στιγμή που θ΄ αφεθούν για πρώτη φορά ελεύθεροι, έχοντας επωμιστεί μια ευθύνη που αγνοούν: Η συμπεριφορά τους πρόκειται ν’ αποκαλύψει το γένος της ανθρώπινης απιστίας. Και ενώ οι παρατηρητές τους παραμένουν επιδέξια κρυμμένοι, προσδίδοντας στη συνθήκη μια απαράμιλλη θεατρικότητα, οι ήρωες μέσα από την επαφή με την εικόνα τους και τον Άλλον, αποκτούν ταυτότητα και κοινωνική υπόσταση. Η έκπληξη θα τους βγάλει από την άγνοια, θα τους οδηγήσει όμως στη γνώση;

Ένα έργο- πείραμα όπου οι αλληλεπιδράσεις των λέξεων και των συναισθημάτων αναδεικνύονται πιο σημαντικές από το οποιοδήποτε πόρισμα. Οι εξομολογήσεις αλλά και οι διαψεύσεις που θα βιώσουν τα πρόσωπα ως αποτέλεσμα της συναναστροφής τους και ο λόγος ως δημιουργός του κόσμου σε κάθε πιθανή εκδοχή του. Ο άνθρωπος ως πειραματόζωο της ίδιας του της φύσης αλλά και η ερωτική επιθυμία ως το κατεξοχήν πείραμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η ομάδα ΑΤΟΝΑλ ιδρύθηκε απ’ την ηθοποιό και σκηνοθέτη Σοφία Μαραθάκη το 2012. Η πρώτη δουλειά που παρουσίασε ήταν τη θεατρική περίοδο 2012/2013, Το κόκ(κ)αλο που τραγουδούσε, εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραμύθι των Αδερφών Γκριμ. Το καλοκαίρι του 2014, η ομάδα παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών με την ομάδα DOT του Θέμελη Γλυνάτση, και σε δική του σκηνοθεσία , το έργο της Ανχέλικα Λίντελ Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους. Τη σεζόν 2013/2014 (και σε επανάληψη την επόμενη), η ομάδα ΑΤΟΝΑλ παρουσίασε σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη το έργο του Μορίς Μετερλένκ Εσωτερικό στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, παράσταση που επιλέχθηκε το 2014 από το Σύστημα Αθήνα, που οργανώνει το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για την προώθηση του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Τη θεατρική σαιζόν 2015-16 η παράσταση Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μία φρατζόλα ψωμί, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο 104, κέρδισε της εντυπώσεις του κοινού και θεωρήθηκε μία από τις παραστάσεις της χρονιάς.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Δραματολόγος: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Κοστούμια: Εύα Μαραθάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού

Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας

Ηχητικός σχεδιασμός/Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης / Γιώργος Κατσιάνος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Φωνητική προετοιμασία: Αθηνά Τρέβλια

Κομμώσεις: Δήμητρα Δανίκα

Διεύθυνση παραγωγής: Τζωρτζίνα Δαλιάνη

Εκτέλεση παραγωγής: Λυκόφως 

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
 Μιχάλης Βαλάσογλου, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Σοφία Μαραθάκη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου , Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Καλλιόπη Σίμου, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Διάρκεια: 2 ώρες χωρίς διάλειμμα

Σχετικές ειδήσεις
Παράταση παραστάσεων για τον «Γενικό Γραμματέα» στην Πειραματική Σκηνή -Ι
22.02.2017 13:05
Έως το Σάββατο 4 Μαρτίου παρατείνονται λόγω μεγάλης επιτυχίας οι παραστάσεις του έργου «Ο Γενικός Γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.
Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη, στο Θέατρο 104
24.01.2017 12:34
Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης συναντώνται ξανά και παρουσιάζουν στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, μία παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια τα ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου.
Ο Γενικός Γραμματεύς, του Ηλία Καπετανάκη στην Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου
16.01.2017 13:47
H Σοφία Μαραθάκη με την ομάδα της ΑΤΟΝΑλ, μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο και ανεβάζει στην Πειραματική Σκηνή -1 την πάντα επίκαιρη κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματεύς».  
TraVma από την ομάδα ΘέRetro στο Θέατρο Σοφούλη
16.06.2016 15:35
Η θεατρική ομάδα "ΘέRetro" αποτελούμενη από τελειόφοιτους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μενεμένης και φοιτητές της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Θεάτρου, Κινηματογράφου) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "TraVma", βασισμένη στο έργο του Edward Albee "The Play About The Baby" στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21:00.
Η πλατεία ήτανε άδεια, από την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου
09.06.2016 10:56
H ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου Oprimid@s σας προσκαλεί στη συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ «Η πλατεία ήτανε άδεια», την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, στις 9.30μμ, στο πλαίσιο της 10ης Αντιρατσιστικής Γιορτής (Λαϊκή Σκηνή), στη Γεωπονική Σχολή.