Τα Παιδικά Χωριά SOS παρουσίασαν το πρόγραμμα των Gala Concerts 2009 με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας και για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διεθνούς φήμης Μαέστρο Βαλέρι Πολιάνσκυ, που θα διευθύνει έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Αράπη και Ρώσων συνθετών με την σύμπραξη του μεγάλου Ρώσου βιολοντσελίστα Ντένις Σαποβαλόφ. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς και να συμβάλλουν στο έργο των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος μέσα από τα Gala Concerts 2009, που τελούν υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και την συνεργασία των Δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.
Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας θα παρουσιάσει έργα των N. Rimsky-Korsakov, M. Glinka, P.I. Tchaikovsky, Μ. Θεοδωράκη και Δ. Αράπη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Μόσχα. 

Ο Μαέστρος Β. Πολιάνσκυ μίλησε για την συγκίνηση του που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα να ερμηνεύσει, όπως είπε, ένα καταπληκτικό πρόγραμμα με τα έργα του Μ. Θεοδωράκη, «Αντάτζιο» και τη «Ραψωδία για τσέλο και ορχήστρα», που θα ερμηνεύσει ο μεγάλος τσελίστας Ν. Σαποβαλόφ, το «Ρωσικό Πάσχα» του Ν. Ρίμσκυ-Κορσακόφ και την Συμφωνία Νο 4, του Δ. Αράπη, που είναι αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και εμπνευσμένη από τον ψυχισμό και τα συναισθήματα του Μίκη Θεοδωράκη, που σαν παιδί διαμόρφωνε την σκέψη, τα ιδανικά και τα όνειρα για τη μετέπειτα ζωή του.