Ο θεσμός των λογοτεχνικών βραβείων με την επωνυμία «Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς» (The Literature.gr Phrase of the Year Prize) θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο 2015 από το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr.


To Literature.gr υλοποιεί αυτόν τον θεσμό στοχεύoντας στην αναζήτηση τρόπων για την προώθηση της λογοτεχνίας καθώς και την ανάπτυξη, διάδοση και προβολή των ελληνικών γραμμάτων μέσα από το έργο των σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών αλλά και την γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με τη νεωτερική σκέψη των ξένων λογοτεχνών.

Το Literature.gr με χαρά ανακοινώνει τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς:


Για το 2015

Το Βραβείο για την Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2015 του Literature.gr απονέμεται στον κ. Ανδρέα Μήτσου. Η τιμώμενη αυτόνομη φράση «Πονάει το σώμα όπου δεν χαϊδεύεται» είναι από το βιβλίο του  με τίτλο‘Η Αλεξάνδρα”, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Το Βραβείο για την Μεταφρασμένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2015 του Literature.gr απονέμεται στην κ. Phillip Kerr και στην κ. Ιλάερα Διονυσοπούλου, για την μετάφραση της φράσης «Πάντοτε τους πυροβολώ στο κεφάλι και όχι για να βεβαιωθώ ότι απλώς και μόνο έγινε η δουλειά. Αλλά επειδή από το κεφάλι, το δικό τους και το δικό μου, ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα: τα δικά τους και τα δικά μου.» του βιβλίου του Philip Kerr με τίτλο ”Φιλοσοφικά Εγκλήματα”.  

Εκδήλωση απονομής

H εκδήλωση απονομής των Λογοτεχνικών Bραβείων Literature.gr Phrase of the Year Prize 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον ΟΣΔΕΛ την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016.

Την απονομή τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη εκδοτικών οίκων, συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφοι, λογοτεχνικοί πράκτορες, διευθυντές λογοτεχνικών περιοδικών  και φίλοι της λογοτεχνίας. 

Ο κ. Γεώργιος Ανδρέας Ζάννος, διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, απηύθυνε τον χαιρετισμό της βραδιάς και η κ. Ντίνα Σαρακηνού, διευθύντρια του Literature.gr,  μίλησε για την έως τώρα πορεία του περιοδικού και τη θέσπιση των βραβείων Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς.  

 Οι τρείς βραβευθέντες,  κ. Ανδρέας Μήτσου, κ. Phillip Kerr και κ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου αποδέχτηκαν τα βραβεία και μίλησαν για τη συγγραφή και τη μετάφραση. Ο κ. Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, συνομίλησε με τον κ. Phillip Kerr και την κ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου και η κ. Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας, συνομίλησε με τον κ. Ανδρέα Μήτσου. Το βραβείο στον κ. Ανδρέα Μήτσου απένειμε η κριτικός λογοτεχνίας κ. Λίνα Πανταλέων και τα βραβεία στον κ. Phillip Kerr και στην κ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου ο κ. Γιώργος Τζιτζικάκης, συγγραφέας, καθώς ήταν η κ. Λίνα Πανταλέων και ο κ. Γιώργος Τζιτζικάκης που πρότειναν τις διακριθείσες φράσεις.

Μετά την απονομή η βραδιά συνεχίστηκε στον κήπο του ΟΣΔΕΛ, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους βραβευθέντες και να απολαύσουν ένα ποτό συνοδεία κλασσικής μουσικής. 

Το Literature.gr ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην απονομή και ιδιαιτέρως τους τρεις βραβευθέντες, που με την παρουσία τους καθιέρωσαν τον φιλόδοξο θεσμό των λογοτεχνικών βραβείων. Ιδιαίτερη μνεία αποδίδεται στον κ. Phillip Kerr, ο οποίος ταξίδεψε από το Λονδίνο, ώστε να παραστεί αυτοπροσώπως στην απονομή.