Η έκθεση «Icônes, Trésors de Réfugies / Εικόνες, Θησαυροί των Προσφύγων», η οποία εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου 2016 στη Ναντ της Γαλλίας και θα διαρκέσει έως 13 Νοεμβρίου 2016, διοργανώθηκε από το Château de Ducs de Bretagne- Musée d’ Histoire de Nantes σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση πραγματεύεται το θέμα των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922, την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάννης, την μετεγκατάστασή τους σε νέους τόπους, στην Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία. Η ιστορία ανασυντίθεται μέσα από αρχειακό υλικό και εκκλησιαστικά κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες όταν εγκατέλειπαν τις πατρίδες τους, τονίζοντας τη σημασία που είχαν αφενός στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους και αφετέρου στον ρόλο των κειμηλίων ως «συνδετικού κρίκου» μεταξύ των παλαιών και των νέων πατρίδων.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην έκθεση με 48 έργα της συλλογής «Κειμηλίων Προσφύγων» και συγκεκριμένα με 37 εικόνες, 10 έργα μικροτεχνίας και ένα αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας Επίσκεψης.

Η έκθεση έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα σήμερα, σε μια εποχή που το προσφυγικό ζήτημα είναι πάλι επίκαιρο.