Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη: Η Αντιγόνη είναι κοριτσάκι και ταυτόχρονα ουσιωδώς γυναίκα

Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη: Η Αντιγόνη είναι κοριτσάκι και ταυτόχρονα ουσιωδώς γυναίκα

Η Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη χτίζει τα τελευταία χρόνια βήμα-βήμα μια πορεία με αρκετές επιτυχημένες στιγμές. Δεν πάει πολύς καιρός από όταν τελείωσε τη σχολή του Εθνικού και έχει στο βιογραφικό της αρκετές ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες συμμετοχές («Δυτική αποβάθρα», «Γειτονιά των αγγέλων», «Συγχώρεσέ με», «Πανηγύρι», «Ριχάρδος ο Γ’» κα). Η δυναμική της παρουσία στον Ριχάρδο μάλιστα, είχε κλέψει τις εντυπώσεις , αφού υποδύθηκε το μικρό αγόρι των Γιορκ. 

 

Με ιδιαίτερο πάθος για το θέατρο και έχοντας αφήσει για χάρη του τις νομικές της σπουδές, καλείται φέτος το καλοκαίρι να ανταποκριθεί σε μια φοβερή πρόκληση: να παίξει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, ερμηνεύοντας την Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, έχουμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα, ενώ μας μιλάει για την ιδιαίτερη προσωπικότητα της ηρωίδας που υποδύεται και τα προσωπικά της όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον.

 

Συνέντευξη: Αναστασία Ρίζου

 

Cul. N.: Αποφοιτήσατε πριν λίγα μόλις χρόνια από τη δραματική σχολή του Εθνικού και ήδη μετράτε αρκετές σημαντικές συμμετοχές, με κορυφαία την φετινή, όπου ερμηνεύετε την «Αντιγόνη». Πώς αισθάνεστε για αυτήν την επιτυχία;

 

Αν. Κ.: Πάντα αισθάνομαι τυχερή που μπορώ να κάνω αυτή την δουλειά. Είναι πολυτέλεια να κάνεις αυτό που σου αρέσει και να πληρώνεσαι στις μέρες μας. Με την Αντιγόνη αισθάνομαι διπλά τυχερή γιατί ανοίγεται μπροστά μου ένα πεδίο που μπορώ να ερευνώ για πάντα. Εμένα αυτή η εξερεύνηση μου δίνει ζωή. Και ευχαριστώ εκ των προτέρων τον Στάθη Λιβαθινό για την εμπιστοσύνη του.

 

Cul. N.: Η «Αντιγόνη» είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες αρχαίες τραγωδίες. Πώς βλέπετε την ηρωίδα που ερμηνεύετε και πώς κρίνετε τις προθέσεις της;

 

Αν. Κ.: Ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» έχει καταφέρει να θέσει τόσα πολιτικά και υπαρξιακά ερωτήματα που οι έννοιες μοιάζουν σχεδόν άπιαστες. Για μένα η Αντιγόνη χάνοντας, κερδίζει. Καλείται να υποστηρίξει μια επιλογή της που στην πράξη την υπερβαίνει σαν άνθρωπο. Νομίζω πως δοκιμάζεται πραγματικά. Κι έτσι μεταμορφώνεται, γίνεται φορέας –ιδέα, ηρωίδα. Και δεν το ξέρει ούτε το επιδιώκει. Οι προθέσεις τις είναι ξεκάθαρες από το έργο .

 

Cul. N.: Από ποια οπτική την αντιμετωπίζει σκηνοθετικά ο Στάθης Λιβαθινός;

 

Αν. Κ.: Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, η Αντιγόνη που προσπαθούμε να φτιάξουμε ξεκινάει σαν ένα «κοριτσάκι» και μεταμορφώνεται στιγμή προς στιγμή. Πάντα παραμένει κοριτσάκι και ταυτόχρονα ουσιωδώς γυναίκα. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον στο έργο. Δεν είναι εξαρχής μια ηρωίδα- είναι πιο αδύναμη. Πιο ανθρώπινη.

 

 

Cul. N.: Τι αποκομίζετε από την συνεργασία με τους τόσο σημαντικούς ηθοποιούς του θιάσου;

 

Αν. Κ.: Είναι μεγάλη τύχη. Χαίρομαι πολύ. Μαθαίνω συνεχώς από όλους. Ο συνδυασμός των ηλικιών σε αυτόν τον θίασο είναι πολύτιμο εργαλείο, θεωρώ.

 

Cul. N.: Έχοντας ήδη ικανοποιητική εμπειρία στο χώρο, θα λέγατε πως δικαιώνονται τα όνειρα και οι στόχοι που είχατε όταν αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός;

 

Αν. Κ.: Δεν ξέρω ακριβώς τι ονειρεύομαι. Θέλω να κάνω αυτήν την δουλειά. Και μάλιστα μέχρι στιγμής αισθάνομαι ότι έχω κάνει πολύ καλές επιλογές.  Δυσκολίες πάντα υπάρχουν αλλά θέλω  να πιστεύω ότι οι «λογικές» δυσκολίες είναι μέρος της εξέλιξης.

 

Cul. N.: Σε μία τόσο δύσκολη εποχή για τα επαγγελματικά, σας έχει βοηθήσει το γεγονός πως τελειώσατε το Εθνικό ή είναι η καλή σας πορεία, είναι απόρροια της δική σας επίμονης προσπάθειας;

 

Αν. Κ.: Η σχολή του Εθνικού έχει πολύ καλή φήμη και σίγουρα έπαιξε ρόλο. Προσωπικά βέβαια θεωρώ ότι οι συναντήσεις με ανθρώπους που με ενέπνευσαν και με καθοδήγησαν και η προσωπική μου δουλειά ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας της εξέλιξής μου. Χωρίς βέβαια να εξαιρώ τον παράγοντα τύχη που σε αυτόν τον χώρο και έτσι όπως είναι τα πράγματα, παίζει τον ρόλο του. Ωστόσο είμαι βαθιά «ρομαντική» σε αυτό το θέμα. Θέλω να πιστεύω πως όποιος προσπαθεί, ανταμείβεται.

 

 

Cul. N.: Πώς βιώνετε προσωπικά την κρίση στον χώρο του πολιτισμού; 

 

Αν. Κ.: Μερικές φορές αγχώνομαι πολύ για το μέλλον. Ξέρω ότι κάποια στιγμή  μπορεί να βρεθώ άνεργη. Στεναχωριέμαι γιατί γνωρίζω πως υπάρχουν άπειροι ηθοποιοί και αποκλείεται να μπορέσουν να υπάρξουν όλοι στον χώρο. Δεν ξέρω τι να σας πω. Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό, πιστεύω στην μοναδικότητα. Για μένα το «ουδείς αναντικατάστατος» δεν ισχύει καθόλου. Εύχομαι να δίνονται ευκαιρίες σ αυτούς που πραγματικά προσπαθούν και σε αυτούς που μπορούν και θέλουν ουσιαστικά να προσφέρουν.

 

Cul. N.: Κλείνοντας, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε κάποια μελλοντικά σας σχέδια ή ακόμη και να εκφράσετε μια καλλιτεχνική επιθυμία που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

 

Αν. Κ.: Θέλω να ταξιδέψω στον κόσμο και να συνεχίσω να κάνω αυτή την δουλειά. Επιθυμώ να συναντώ ανθρώπους που θα εξελισσόμαστε μαζί.

 

 

~ Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, θα παρουσιαστεί 15 & 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ

 

Διαβάστε επίσης: Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε περιοδεία

Σχετικές ειδήσεις
Θέατρο Κωφών Ελλάδος:  Μέσα από το θέατρο μαθαίνουμε τον κόσμο γύρω μας
20.02.2017 16:58
Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Μαριβώ, Το νησί των σκλάβων, με τη συμμετοχή κωφών και ακούοντων ηθοποιών οι οποίοι μοιράζονται τους ίδιους ρόλους, ερμηνεύοντάς τους παράλληλα επί σκηνής. Πρόκειται για μία παράσταση στην οποία συνυπάρχουν δύο γλώσσες, η νοηματική και η ομιλούμενη, δυο γλώσσες διαφορετικές μεταξύ τους, οι οποίες όμως αν και συνυπάρχουν ταυτόχρονα, σέβεται η μια την άλλη και αλληλοσυμπληρώνονται.
Αλέξανδρος Μυλωνάς - Μαρία Ξανθοπουλίδου: Δημιουργία χωρίς ρίσκο δεν υφίσταται
25.10.2016 16:26
Η β’ σκηνή του Θεάτρου Κεφαλληνίας διαγράφει από φέτος μία νέα εποχή υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυλωνά και της Μαρίας Ξανθοπουλίδου. Η μικρή σκηνή του επιτυχημένου θεάτρου, φιλοδοξεί να μπει στην καρδιά του θεατρόφιλου κοινού με ιδιαίτερες ρεπερτοριακές επιλογές, δίνοντας ταυτόχρονα βήμα σε νέους δημιουργούς. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές απαντούν στις ερωτήσεις μας και αποκαλύπτουν το όραμά τους για τη νέα εποχή, όσο και τις αποχρώσεις που θέλουν αυτή να έχει.
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Μαρία Πρωτόπαππα: Θέλω να φέρω τον αρχαίο μύθο κοντά μας
12.05.2016 12:54
Τα τελευταία χρόνια οι θεατρόφιλοι την ακολουθούν πιστά. Και δικαίως αν αναλογιστεί κανείς υποκριτικούς άθλους όπως η Λαβίνια από το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», αλλά και ιδιαίτερες ερμηνείες όπως στα έργα «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» και «Χαίρε νύμφη». Αν στο τέλος της δεκαετίας γίνει ένας απολογισμός με ηθοποιούς που τη «σημάδεψαν», η Μαρία Πρωτόπαππα θα βρίσκεται σίγουρα ανάμεσά τους. Υπό την σκηνοθετική της μπαγκέτα, πέφτει η αυλαία της Πειραματικής Σκηνής για φέτος, με το έργο «Γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» και με αυτή την αφορμή η Αναστασία Ρίζου μίλησε μαζί της.
Αναστασία Παράβα: Η τέλεια αγάπη έρχεται μέσα από την ελευθερία
10.05.2016 15:15
Η παράσταση «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο» της ομάδας κουκλοθεάτρου ParaMana Puppet Theatre, ανέβηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2010 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε μία εκδοχή για ενήλικο κοινό, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο Bios την Κυριακή 15 Μαΐου, στο πλαίσιο του φετινού Bob Theatre Festival. Με αυτή την αφορμή, "συνομιλήσαμε" με την Αναστασία Παράβα -κουκλοπαίκτρια, δημιουργό και καλλιτεχνική υπεύθυνη του ParaMana- για τα θέματα και τους προβληματισμούς που θέτει η παράσταση, την δημιουργική πορεία του Κουκλοθεάτρου ParaMana μέχρι σήμερα, καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια!