Μετά από 415 παραστάσεις-συζητήσεις, μπροστά σε περισσότερους από 200.000 θεατές, σε 20 χώρες και σε 8 γλώσσες, το διαχρονικό αριστούργημα του Πλάτωνα «Η Απολογία του Σωκράτη» επιστρέφει για 5ο συνεχές θριαμβευτικό καλοκαίρι στην Αθήνα.

Η παράσταση ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου και μέχρι και τις 24 Ιουλίου, θα παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κάτω από την Ακρόπολη, στα Αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες της πόλης μας αλλά και για τους Αθηναίους πολίτες.

Η παράσταση ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΩΡΑ – μια παραγωγή του Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης (EllinikoThεatro /Greek Theatre of New York) και της visionary culture – αποτελεί μια πολυεπίπεδη πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ ηθοποιό, σκηνοθέτη αλλά και δημιουργό της παράστασης, Γιάννη Σιμωνίδη. Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης αναδεικνύει την αιχμηρή λογική καθώς και τις αντιλήψεις του Σωκράτη, σε ένα έργο που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ και την αμεσότητα της θεατρικής του απόδοσης. Αναπόσπαστο σημείο της παράστασης είναι πάντα η συζήτηση που ακολουθεί μεταξύ του Γιάννη Σιμωνίδη και των θεατών.

Σημαντικά θέατρα και διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνώς έχουν προσκαλέσει την παράσταση ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΩΡΑ, ενώ μέσα από στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με κοινωνικό/παιδαγωγικό προσανατολισμό, η παράσταση έχει παρουσιαστεί τόσο σε υποβαθμισμένες περιοχές μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών, όσο και σε μικρά, απομακρυσμένα χωριά ανά τον κόσμο.

Κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Yale, το Harvard, το Columbia, τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Καίημπριτζ, της Μόσχας, της Κωνσταντινούπολης, του Στρασβούργου, της Μελβούρνης και της Λευκωσίας, αλλά και το Αριστοτέλειο και το Εθνικό και Καποδιστριακό στη χώρα μας, συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια υπό τον συντονισμό του Γιάννη Σιμωνίδη σχετικά με τη Σωκρατική ηθική και πράξη, και πώς αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στη σημερινή κοινωνία και τη νέα γενιά.

Η Παράσταση SOCRATES NOW και ο Γιάννης Σιμωνίδης στη Νέα Σειρά του NATIONAL GEOGRAPHIC, με τίτλο THE GREEKS!

Την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016, στις 9μμ, το Αμερικανικό κανάλι εθνικής εμβέλειας PBS θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα στις Η.Π.Α, το τρίτο μέρος της νέας του σειράς: THE GREEKS.

Η σειρά περιέχει αποσπάσματα από την παράσταση SOCRATES NOW, καθώς και αφήγηση/σχόλια του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιάννη Σιμωνίδη για τον Σωκράτη, αλλά και την πόλη των Αθηνών, τότε και τώρα. Το πρώτο και το δεύτερο μέρος της σειράς THE GREEKS, θα παρουσιαστούν στις 21 και 28 Ιουνίου αντίστοιχα. Σε συνέχεια της Αμερικανικής πρεμιέρας, ολόκληρη η νέα σειρά και με τα τρία μέρη, θα προβληθεί διεθνώς σε όλα τα συνεργαζόμενα τηλεοπτικά δίκτυα/κανάλια. Η προβολή της σειράς θα συμπέσει με τις παραστάσεις του SOCRATES NOW στην Αγγλική γλώσσα, και για 5η συνεχόμενη χρονιά, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα (25 Ιουνίου – 24 Ιουλίου), κάτω από την Ακρόπολη.

Γιάννης Σιμωνίδης: Ηθοποιός – Σκηνοθέτης
Λουκάς Ν. Σκιπητάρης: Αρχική Σκηνοθεσία, Ιδέα Μάσκας
Γιάννης Σιμωνίδης & Λουκάς Ν. Σκιπητάρης: Αγγλική Μετάφραση
Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge: Ενδυματολόγος
Caryn Heilman: Κρουστά
Ηλέκτρα Ανδρεάδη: Νεοελληνική Μετάφραση

Γιάννης Σιμωνίδης

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Γαίηλ, έχει διατελέσει Καθηγητής και Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Tisch School of the Arts, NYU), Διευθυντής της Ελληνικής Κοινωφελούς Ραδιοφωνίας στην ΝΥ, και ιδρυτής /διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης (EllinikoTheatro.org). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Emmy από την Αμερικανική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών, και με τη διάκριση του Πρεσβευτή Ελληνισμού απο την πόλη της Αθήνας για την πολυετή υπηρεσία του στα Ελληνικά Γράμματα και Τέχνες ανά τον κόσμο. Τρέχοντα έργα του είναι ο Σωκράτης Τώρα, οι Μαορί Βάκχες στη Νέα Ζηλανδία, η δραματοποίηση της Πολιτείας του Πλάτωνα, ο αειθαλής Μακρυγιάννης, και το διεθνές σύγχρονο εγχείρημα Theatre of Peace.

Λουκάς Σκιπητάρης

Παλαίμαχος ηθοποιός στο Broadway δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Χάρολντ Πρίνς, σκηνοθέτης δεκάδων παραγωγών στην Αμερική και διεθνώς, σκηνοθέτησε και την αγγλική πρεμιέρα του Ερωτόκριτου στο Lincoln Center για το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της ομάδας Theatron Inc. στη Νέα Υόρκη.

Θεώνη Βαχλιώτη- Aldredge

Με πάνω από 150 σκηνικές παραγωγές, δεκάδες μπαλέτα και πολλές ταινίες στο ενεργητικό της, η Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge κατατάσσεται μεταξύ των πιο δημιουργικών και επιτυχημένων ενδυματολόγων του 20ού αιώνα. Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστή απο νεαρή ηλικία σαν ενδυματολόγος του φημισμένου New York Shakespeare Festival. Έχει τιμηθεί με Οscar, ΒΑFTA και τρία βραβεία Τοny. Η Θεώνη απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου 2011 στη Νέα Υόρκη.

Ηλέκτρα Ανδρεάδη

Γεννημένη στην Αθήνα, είναι αρχαιολόγος και έχει μεταφράσει στα Ελληνικά πληθώρα φιλοσοφικών, αρχαιολογικών, ποιητικών και ιστορικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Caryn Heilman

Η Caryn Heilman συμμετέχει στο συγκρότημα World Music of Nana, το οποίο πλέκει μουσικά στοιχεία από πέντε ηπείρους. Έχει ιδρύσει την ομάδα χορού LiquidBody και είναι συνιδρύτρια του κέντρου Τεχνών Topia στο Adams της Μασαχουσέτης.

EllinikoThεatro / Greek Theatre of New York

Το EllinikoTheatro, από το 1979 και με αρχική βάση τη Νέα Υόρκη, αποσκοπεί στην παρουσίαση κλασσικού, μεσαιωνικού και σύγχρονου ελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου, ερμηνευτικών τεχνών και λογοτεχνίας, με πειθαρχία, κέφι και τόλμη, προσφέροντας επιτυχείς παραγωγές σε διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της πορείας του απέκτησε παγκόσμια φήμη με παρουσιάσεις νέων έργων, ατομικές και ομαδικές παραστάσεις, περιοδείες παιδικού θεάτρου και ελληνικών ορατορίων.

Σήμερα, έπειτα από παρουσία σε εκατοντάδες φεστιβάλ, θέατρα, πανεπιστήμια, σχολεία, θέατρα, και πολιτιστικά κέντρα ανά τον κόσμο, έχει δημιουργήσει έναν άξονα δράσης μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια διάδοσης και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού. Απευθυνόμενο σε ένα διεθνές και ετερόκλητο κοινό και δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά, στόχος του είναι να προσφέρει παραστάσεις που είναι άρτιες καλλιτεχνικά και ταυτόχρονα επίκαιρες σε ό,τι αφορά τη θεματική τους.

Το SOCRATES NOW – SUMMER 2016, τελεί υπό την αιγίδα και στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής.

www.ellinikotheatro.org
www.visionaryculture.org
www.historymuseum.uoa.gr